Eliberarea de paşapoarte româneşti moldovenilor ţine exclusiv de autorităţile române

România nu este obligată să consulte Uniunea Europeană atunci când decide să ofere cetăţenie română pentru cetăţenii moldoveni, a declarat la Chişinău ministrul italian de externe Massimo D’Alema, citat de AP FLUX.

În cadrul unei conferinţe de presă, organizată ieri, 9 ianuarie, cu ocazia unei vizite oficiale efectuată în Republica Moldova, şeful diplomaţiei italiene, Massimo D’Alema, a declarat că eliberarea cetăţeniei române nu priveşte ţările europene şi că această chestiune este o problemă internă a României.

Anterior însă, parlamentarul european Marianne Miko, şefa Delegaţiei Comitetului de cooperare parlamentara dintre Moldova şi UE, a declarat, citată de postul de televiziune PRO TV Chişinău, că România trebuie să consulte mai întâi membrii Uniunii Europene atunci când ia decizii de simplificare a procedurii de acordare a cetăţeniei, precizând că acest lucru este inclus în angajamentele pe care şi le-a asumat odată cu intrarea în Uniunea Europeană.

Amintim că, în cadrul unei vizite oficiale, efectuate la finele anului trecut la Bruxelles, preşedintele Vladimir Voronin a acuzat România de „agresiune permanentă” faţă de Republicii Moldova, menţionând că Bucureştiul „nu a recunoscut corespunzător statalitatea Republicii Moldova”. Liderul de la Chişinău s-a mai plâns şi de faptul că autorităţile române încearcă să submineze suveranitatea Republicii Moldova atrăgând studenţii în universităţile din România, preoţii spre bisericile sale şi oferind rapid paşapoarte româneşti cetăţenilor moldoveni.

Replica Chişinăului a venit după ce autorităţile române, inclusiv preşedintele Traian Băsescu, au declarat, în mai multe rânduri, că vor analiza împreună cu partenerii din cadrul Uniunii Europene posibilitatea de a oferi în regim prioritar cetăţenie română pentru solicitanţii moldoveni, întrucât numărul acestora este extrem de mare şi a crescut semnificativ odată cu integrarea României în UE.

Precizăm că, potrivit unui sondaj realizat în luna noiembrie a anului trecut de Institutul de Marketing si Sondaje (IMAS), aproape jumătate din cetăţenii Republicii Moldova (48 la sută) doresc să obţină cetăţenia română, în timp ce 46% susţin că nu-şi doresc cetăţenia statului vecin.

58 de gânduri despre “Eliberarea de paşapoarte româneşti moldovenilor ţine exclusiv de autorităţile române

  1. am depus toate actele pentru pasaportu rominesc in luna iulie 2008,cum pot gasi informatii cum decurge procedura?Cine are informatie va rog ajutatima.multumesc anticipat

    Apreciază

  2. Si eu vreau sa depun actele necesare p/u a obtine cetatenie romina sa fiu la nivel cu fratii mei de peste Prut,dar cum sa o fac,unde sa ma adresez,de unde as putea acumula mai multa info despre aceasta??? spunetimi va rog cine stie. my skype: infinityplius ,multumim amticipat.

    Apreciază

      1. sper ca „ceilalte multe oamini” cunosc, cel putin elementar, limba romana, pentru ca, inainte sa primeasca cetatenie o sa fiu nevoit sa va blochez, din cauza ca poluati spatiul cu acest limbaj de grota.

        Apreciază

  3. Am depus si eu cu 3ani in urma acte pentru pasaport rominesc impreuna cu prietena mea,ei deja ea venit raspunsul dar mie inca nu…as vrea si eu sa stiu unde as putea gasi informatii despre cum decurge tot procesul…si as vrea sa stiu daca mai pot face o cerere pentru a primi acest pasaport?!

    Apreciază

    1. ma numesc alexandru eu sunt fics in situatiea ta, dar am luat o decizie, am gasit la niste prieteni cum poti trimite scrisuare la ei, ei miau spus ca are mare efect ,ue mine vin la chisinau daca doriti ne putem intilni si trimite inpreuna eu am si exepliar te pot ajuta acesta este telefonul meu ma poti contacta 068486815 ma numesc alexandru am scris pe data de18 august

      Apreciază

  4. vreau si eu sa stiu mai amanuntit in privinta cetateniei romine…ce trebuie de facut….cui sa ne ne adresam concret? eu sunt din rep moldova si vreau sami fac cetatenie romana…va rog mult sa ma ajutati…..multumesc

    Apreciază

  5. Eu deasemenea sunt din Rep. Moldova si doresc sa primesc cetatenie romana. Spuneti-mi si mie va rog mult, ce acte sunt necesare pentru a primi cetatenie romina? si cit timp dureaza procesarea actelor? multumesc anticipat

    Apreciază

  6. In anul 2006 am dat si eu cerere la Cetatenie si mi-a venit un cartonash roshu, ca sunt pe locul 45125,dar pina acum nu mi-a venit nici un raspuns.

    daca stie cineva despre chestia asta,scrietimi varog.

    Apreciază

  7. Am scris cerere la depunerea actelor pentr-u obtinerea pasaportului Roman in 2006 ca raspuns am primit numai fisa rosie cu aprobarea cererii…ce pot face in asa caz?

    Apreciază

    1. nu mai astepta nimic ca mio venit si mie asa foaie rosie asta insiamna ca o ajuns cerirea trebuie sati trimata ce acte sa stingi. nu astepta strige singura documentele necesare si depunele la romania.

      Apreciază

  8. bună!mă numesc Natalia.am depus dosarul pentru obţinerea cetăţeniei pe 4 decembrie 2009.cum pot afla ceva informaţii la ce etapă este dosarul meu.mulţumesc!

    Apreciază

  9. salut, sunt moldoveanca, locuiesc in Moldova si vreau sami fac pasaport rominesc. VA rog mult sa ma ajutati de ce acte am nevoie pt a obtine acest pasaport. Si unde ma adresez pt prima data?

    Apreciază

  10. am depus actele in 2006 pentru pasaport rominesc si de atunci nimic,,,,nustiu ce sa fac unde sa ma adresez pentru ca sa aflu rezultatul de actele care le am depus

    Apreciază

  11. am depus actle necesare la bucuresti au trecut 5 luni ei miau spus ca peste 6 lui voi primi raspuns e asa? si mia spus ca pste 5 luni sa caut pe internet daca sunt pe lista dar nustiu unde sa caut daca stiti scrietimi si mieunde sa caut va rog multumim.

    Apreciază

  12. salut,am depus actele pentru pasaport romanesc in luna februarie 2010,as vrea sa ma conving daca documentele sunt in lucru ……………..va rog frumos

    Apreciază

  13. BUNA ZIUA..

    DOM,DOAMNELOR…
    EU SUNT UN CETATEAN,MOLDOVEAN DAR MA AFLU IN ITALIA SI VREAU SA FAC PASSAPORT ROMIN NU MA PUTETI AJUTA ZICINDUMI CE PROCEDURA TREBUIE SA FAC IN ACEST CAZ?

    MULTUMEST TUTUTOR ANTICIPAT.

    ALEX

    Apreciază

      1. veronica invata mai inti sa scrii in limba italiana,ceia ce hai scris nu a inteles nimeni,uite ca a scris un moldovean si nu un italian……..mi fa ridere

        Apreciază

  14. salutare!!!!! eu sint cetateanca moldaveanca,dar ma aflu la Italia si vreau sa-mi fac pasaport roman,spunati-mi va rog care-i procedura? Multumesc anticipat

    Apreciază

  15. Just want to say your article is as surprising.

    The clarity in your post is simply great and i can assume you are an expert on this subject.
    Fine with your permission allow me to grab your feed to keep updated with forthcoming post.
    Thanks a million and please keep up the gratifying work.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.