UE îşi menţine „uşile deschise” pentru ţările cu aspiraţii europene

Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a formulat recent la Bruxelles, în cadrul unei conferinţe organizate de Institutul Francez de Relaţii Internaţionale, o serie de consideraţii privind perspectivele integrării statelor din sud-estul Europei în comunitatea europeană, informează AP FLUX.

Olli Rehn a subliniat faptul că Uniunea Europeană nu va adopta politica „închiderii uşilor”, care ar conduce, astfel, la reapariţia unei noi „dungi groase” delimitative pe harta continentului european. Demnitarul şi-a exprimat convingerea că vor fi respectate angajamentele deja asumate pentru Balcanii de Vest şi Turcia (Croaţia fiind cel mai probabil primul stat care va adera din acest grup la organizaţia comunitară), urmând ca în celelalte ţări din regiune (Moldova, Ucraina, Georgia) să fie continuată dezvoltarea programului politicii de vecinătate comună.

Olli Rehn a apreciat progresele înregistrate de anumite state incluse în acest proiect pe calea reformării economice şi instituţionale, menţionând în acest sens exemplul Ucrainei. Totodată, el a încurajat celelalte ţări candidate să adopte măsurile necesare asigurării unei prosperităţi continue, conform principiului „vă ajutăm să vă ajutaţi singuri”.

Întrebat care ar fi avantajele pe care le-ar obţine Uniunea Europeană în urma unei posibile integrări a Republicii Moldova în spaţiul comunitar, comisarul european a afirmat că ţările aflate în vecinătatea estică a Uniunii Europene nu constituie în nici un caz „curtea din spate” a Europei, ci dimpotrivă, ele reprezintă parteneri de bază ai comunităţii europene, ale căror dezvoltare ar fi benefică şi celorlalte state din regiune, precum Rusia, Belarus sau Kazahstan. El a precizat că „a exporta stabilitate este întotdeauna mai bine decât a importa instabilitate”, reliefând că spaţiul european reprezintă, dincolo de orice graniţă geografică, o comunitate de valori şi principii, care este deschisă şi aplicabilă oricărui stat capabil să o respecte şi să ia decizii în conformitate cu aceasta.

Referitor la rapoartele post-integrare pentru România şi Bulgaria, reprezentantul executivului european a declarat că aceste două ţări constituie, prin progresele substanţiale înregistrate în ultimii ani (şi în pofida unor rezerve enunţate la momentul aderării, care au condus la activarea clauzelor de salvgardare) două „poveşti de succes” din punct de vedere economic.

Olli Rehn a remarcat, în context, îmbunătăţirea considerabilă a capacităţii guvernelor de la Bucureşti şi Sofia de combatere a corupţiei şi a crimei organizate. Cazurile celor două state prezintă, astfel, posibile exemple de urmat pentru celelalte ţări din regiune care aspiră la statutul de membru în cadrul Uniunii Europene, mai informează AP FLUX.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.