Preşedintele comuniştilor moldoveni, Vladimir Voronin, a făcut „anumite precizări” în legătură cu Congresul PCRM de sâmbăta trecută, lăsând să se înţeleagă că mai mulţi reprezentanţi ai mass-media au prezentat într-o manieră eronată rezultatele respectivei reuniuni a partidului de guvernământ, informează AP FLUX.
În cadrul unei conferinţe de presă, susţinută marţi, 18 martie, şeful statului a dezminţit ideea, potrivit căreia, reforma în cadrul PCRM nu s-ar fi produs, aşa cum se vehiculează în presa de la Chişinău. „Potrivit datelor noastre, la congres au fost prezente 35 de reprezentanţi ai diferitor mijloace de informaţii în masă. Intrarea pentru toţi ziariştii a fost absolut liberă. Cu toate acestea, mi s-a creat impresia că, în pofida acestei transparenţe, multe accente puse de jurnalişti la reflectarea lucrărilor congresului necesită anumite precizări”, a spus Vladimir Voronin.
În acest sens, el a subliniat trei aspecte, care, în opinia sa, stau la baza multdiscutatei reforme a partidului de guvernământ.
Primul aspect şi principalul este, potrivit preşedintelui, adoptarea unui nou program al PCRM, care conţine „o sumă de idei noi, foarte novatoare, care nu au fost sonorizate până acum niciodată”. „Dacă în alte partide s-ar putea ca schimbarea programelor să se producă uşor, pentru partidul nostru lucrurile nu stau chiar aşa. Comuniştii au o atitudine foarte şi foarte serioasă faţă de documentele lor programatice. Multe din aprecierile noastre privind trecutul, de exemplu, sunt mult mai categorice şi mai fundamentale decât cele formulate de concurenţii noştri”, a spus Vladimir Voronin.
Cel de-al doilea aspect este reprezentat, în opinia preşedintelui PCRM, de cinci sarcini strategice privind dezvoltarea Republicii Moldova, care urmează a fi realizate „într-o perioadă destul de lungă”. „I-aş chema pe toţi ziariştii să fie mai activi în evaluarea acestor obiective. Dumneavoastră ne chemaţi permanent să dăm dovadă de deschidere. În acest caz, haideţi să fim cu adevărat deschişi, să discutăm probleme reale, probleme conceptuale, dar nu diferite intrigi politice”, i-a îndemnat Voronin pe ziarişti.
Cel de-al treilea aspect care ar sta, de asemenea, la baza reformării partidului, îl constituie promovarea de cadre tinere în cadrul Comitetului Politic Executiv al PCRM, care este format „din persoane care s-au născut după 1960″. În acelaşi context, Vladimir Voronin a precizat că şi componenţa Comitetului Central a fost modificată în proporţie de 50 la sută. „Eu, de exemplu, sunt satisfăcut de faptul că Congresul l-a ales pe Marian Lupu (preşedintele Parlamentului – n.n.) în calitate de membru al Comitetului Central. Este o oportunitate foarte bună pentru ca dânsul să acumuleze o adevărată experienţă în domeniul muncii de partid”, a precizat preşedintele comunist.
„Anume aceste trei circumstanţe vorbesc despre faptul că partidul într-adevăr s-a reformat. El dispune de o ideologie coerentă, de o listă de sarcini pragmatice, care reprezintă un program maximum, de un potenţial de cadre profesioniste”, a concluzionat Vladimir Voronin, citat de AP FLUX.
Analiştii politici consideră însă că PCRM s-a reformat „de formă”
Analiştii politici de la Chişinău sunt de părere însă că, deşi s-a discutat mult despre necesitatea reformării partidului de guvernământ, această reformă nu s-a produs nici în cadrul acestui congres.
Directorul ADEPT, Igor Boţan, a declarat luni, în cadrul emisiunii „Epicentru” de la Eu TV, că, „aşteptările pe care le intuiam, nu s-au produs”. „De fapt, mica „revoluţie” din partidul de guvernământ a avut loc încă la conferinţa din octombrie 2003, când PCRM şi-a aniversat cei 10 ani de la înfiinţare”, a spus Igor Boţan, precizând că atunci a avut loc o „bătălie” la care preşedintele Voronin a dat lovitura de graţie şi a renunţat în luările sale de poziţie, la dogmele marxist-leniniste. Potrivit expertului, acest lucru a provocat plecarea mai multor membri din partid, dar, cu toate acestea, Vladimir Voronin a reuşit să depăşească aceste crize şi, deşi a fost schimbat radical mesajul, a câştigat alegerile parlamentare din 2005. „Cel mai important este că la cârma partidului a rămas tandemul Voronin-Tkaciuk. În acest context, putem spune că modernizarea nu s-a produs. Atât timp cât preşedintele acestui partid rămâne Vladimir Voronin, ia principalul ideolog – Mark Tkaciuk, acest partid poate să-şi schimbe programul, denumirea, oricum rămâne partidul preşedintelui Voronin”, a fost de părere Igor Boţan.
La rândul său, expertul de la IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu a afirmat, în cadrul aceleiaşi emisiuni, că zvonurile potrivit cărora PCRM se va reforma au fost alimentate de însuşi preşedintele Voronin, după „schimbarea de macaz”, a politicii PCRM după 2005. „În opinia mea, toate aceste promisiuni s-au dovedit a fi un eşec pentru că PCRM nu a retractat nimic din ceea ce ştiam noi că reprezintă acest partid. Este vorba de un ansamblu de dogme vechi, care îşi au originea încă în vechiul sistem sovietic. PCRM stă cu faţa orientată spre Uniunea Europeană şi cu picioarele în perioada sovietică”, a spus Igor Munteanu.
Amintim că, în cadrul congresului PCRM care a avut loc sâmbătă 15 martie, Vladimir Voronin a fost reales unanim în fruntea acestei formaţiuni. În cadrul congresului, au fost aleşi cei 125 de reprezentanţi ai Comitetului Central şi alte opt persoane în cadrul Comitetului Executiv (Ispolkom), mai informează AP FLUX.
http://analizemd.blogspot.com/
ApreciazăApreciază