Afacerea „Ţigareta” revine în atenţia opiniei publice

Fracţiunea parlamentară a PPCD a solicitat, în cadrul şedinţei de ieri a Legislativului, Procuraturii Generale şi Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei să examineze un grav caz de corupţie care îl vizează pe liderul Partidului Liberal Democrat PLD, deputatul Vladimir Filat, informează AP FLUX.

Într-o declaraţie, prezentată de deputatul Ştefan Secăreanu, creştin-democraţii readuc în atenţia opiniei publice raportul din 1999 al Comisiei parlamentare de anchetă cu privire la o reţea moldo-română de contrabandă de ţigări care îl avea ca protagonist principal pe fostul director al Departamentului Privatizării şi Administrării Proprietăţii de Stat, actualul deputat Vladimir Filat.

Potrivit lui Ştefan Secăreanu, după numirea sa în funcţia de director al Departamentului Privatizării şi Administrării Proprietăţii de Stat, Vladimir Filat, contrar legislaţiei în vigoare, a adus un grav prejudiciu Societăţii pe Acţiuni „Tutun”, cu capital majoritar de stat, care avea, în 1998, datorii faţă de Bugetul de Stat de aproape 70 milioane lei moldoveneşti. „De altfel, Vladimir Filat este şi protagonistul unor dosare penale instrumentate în România pentru contrabandă cu ţigări şi evaziune fiscală. Vladimir Filat a fost monitorizat de Serviciul Român de Informaţii, potrivit mandatului 00492/1998 al Parchetului Curţii Supreme de Justiţie a României, stabilindu-se conexiunile sale cu autorităţi şi oameni de afaceri din sfera crimei organizate, în celebrul scandal „Ţigareta – Moldova”, fapt ce a făcut obiectul unui dosar intentat de Parchetul Iaşi, transmis apoi Parchetului General al României”, a spus Ştefan Secăreanu.

El a mai amintit că la 12 septembrie 1998, organele de poliţie din judeţul Iaşi au organizat un flagrant şi au capturat patru TIR-uri cu 1.852.400 de pachete de ţigări marca „MT” de contrabandă în valoare de 7,5 miliarde de lei româneşti. Din rechizitoriul întocmit de procurorii ieşeni rezultă că Vladimir Filat s-a asociat cu câţiva cetăţeni români în scopul săvârşirii mai multor infracţiuni. Rechizitoriul mai notează că „din înregistrările efectuate de către SRI rezultă în plus faţă de celelalte probe administrate în cauză faptul că efectuarea importului ilegal a fost îndelung elaborată de inculpaţi, învinuiţi şi Filat Vladimir” şi că „fapta învinuitului Stan Ionel, a inculpaţilor Burlacu Gheorghe, Burlacu Cristian şi a numitului Filat Vladimir, de a se asocia în vederea săvârşirii de infracţiuni, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de art. 323 Cod penal”.

„Faptele descrise în rechizitoriu sunt probate şi de înregistrările convorbirilor telefonice dintre Vladimir Filat şi asociatul său Stan, realizate de SRI şi aflate ca probă la dosar. Cei doi sunt surprinşi într-o discuţie despre introducerea în România a transportului ilegal de ţigări, de care erau conştienţi că se face cu încălcarea multor dispoziţii legale în vigoare. Stan i-a raportat lui Filat că s-a aranjat falsul şi că nimeni nu-i va mai deranja afacerile. Cetăţenii români anchetaţi în acest dosar au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea mai multor infracţiuni, în privinţa cetăţeanului Republicii Moldova Vladimir Filat fiind dispusă disjungerea cauzei în alt dosar, pentru a nu întârzia examinarea acesteia. În rechizitoriu se mai arată că, după declanşarea anchetei, s-a încercat influenţarea unor înalţi funcţionari guvernamentali pentru ca firma „RoMold Trading” să reintre în posesia ţigărilor care făcuseră obiectul importului ilegal”, se mai spune în declaraţia PPCD, citată de AP FLUX.

În context, deputatul a cerut să i se ofere explicaţii de ce, în acel caz, Procuratura Generală nu a acţionat în consecinţă, deşi a primit materialele Comisiei parlamentare de anchetă. De asemenea, creştin-democraţii au solicitat Ministerului Afacerilor Externe şi al Integrării Europene „să uzeze de prerogativele sale legale pentru a contacta autorităţile competente ale Statului Român şi să comunice oficial care este soarta dosarelor penale privind implicarea lui Vladimir Filat în contrabanda cu ţigări în România”.

Procuratura Generală examinează sursele de finanţare ale PLD

Precizăm în context, că ieri, Procuratura Generală a răspuns la o altă interpelare a lui Ştefan Secăreanu, prin care era solicitată să verifice sursele de finanţare a noului partid, condus de Vladimir Filat şi modul în care acesta a achiziţionat 33 de automobile noi marca „Dacia Logan” şi 33 de calculatoare noi destinate filialelor teritoriale a PLD. În scrisoarea oficială, semnată de procurorul general, Valeriu Gurbulea, se menţionează că Procuratura a demarat procedura de verificare în urma acestei sesizări, doar că, „având în vedere volumul mare de lucru care urmează a fi efectuat, deocamdată este imposibilă adoptarea unei decizii obiective”.

Deputatul Vladimir Filat a adresat, la rândul său, o interpelare prin care solicită procurorului general să se prezinte în cadrul şedinţei viitoare în Parlament pentru a explica care este acoperirea legală a controalelor efectuate de către această instituţie asupra activităţii PLD. De asemenea, deputatul a cerut procurorului general să explice de ce reprezentanţii organelor de drept interoghează pe ex-membrii PPCD din Teleneşti care au părăsit recent formaţiunea condusă de Iurie Roşca. Amintim, în acest sens, că Vladimir Filat a fost acuzat, atât de PPCD cât şi de alte formaţiuni politice, că ar corupe cu bani membrii altor formaţiuni politice pentru a-i determina să adere la partidul său.

Astfel, fracţiunea PPCD a cerut să fie verificată provenienţa acestor „sume exorbitante” cu care liderul PLD corupe membrii altor partide, precizând că există supoziţia că aceşti bani ar proveni din Federaţia Rusă, iar în spatele acestei „afaceri” s-ar afla fostul director SIS, Valeriu Pasat, mai informează AP FLUX.

3 gânduri despre “Afacerea „Ţigareta” revine în atenţia opiniei publice

  1. ce bine ar fi daca s-ar verifica sursele de finantare la toate partidele (inclusiv ppcd)…atunci sa vezi distractie,atunci sa va vedem cit de (cu minile curate sunteti).Nu inteleg de ce 10 ani nu v-ati agitat atata (ppcd),si acum brusc a-ti gasit un vinovat…sau e mai usor,si va convine mai mult sa aratati la paiul din ochii vecinului decit barna din ochii vostri???

    Apreciază

  2. si inca ceva:se stie ca atunci cand o persoana este prinsa ca face contrabanda (in cazul de fata ,cu tigari-cum mentionati voi ,ppcd-istii),marfa se confisca ,nu se mai da innapoi persoanei „prinse???!! asa e „domnilor ppcd-isti”???,atunci de ce ,acea marfa ,a fost retinuta si ,dupa o mica perioada data innapoi???ma lamuriti si pe mine?si nu merge aici chestia cu „marea influienta a lui Filat”…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.