În atenţia cetăţenilor care doresc să-şi redobândească cetăţenia română

Dosarele pentru redobândirea cetăţeniei române pot fi depuse, începând cu data de 8 februarie 2010, la Birourile teritoriale pentru cetăţenie, deschise în 5 centre judeţene din România. Acestea sunt: Iaşi, Galaţi, Suceava, Cluj-Napoca şi Timişoara. Dosarele mai pot fi depuse şi la secţiile consulare ale României din ţara de reşedinţă. Totodată, le amintim cetăţenilor moldoveni că vineri, 26 februarie 2010, va intra în vigoare Acordul privind micul trafic de frontieră, ceea ce înseamnă că cetăţenii moldoveni care locuiesc în raza de 50 de kilometri de la graniţa cu România, vor putea, în baza unui permis eliberat de secţiile consulare ale României din Republica Moldova, să se deplaseze fără viză în localităţile din România, situate, de asemenea, la o distanţă nu mai mare de 50 km de la frontiera cu Republica Moldova. Prin urmare, beneficiarii Acordului privind micul trafic de frontieră, vor putea apela, fără mari dificultăţi, la Birourile teritoriale pentru cetăţenie, deschise în municipiile Iaşi şi Galaţi.

Potrivit În baza deciziei Directorului Direcţiei Cetăţenie din 15 decembrie 2009, în perioada 1 ianuarie 2010 – 31 martie 2010, programul cu publicul al Direcţiei Cetăţenie se va desfăşura doar în ziua de miercuri a fiecărei săptămâni şi doar pentru depunere cererilor de redobândire, acordare sau renunţare la cetăţenia română şi înregistrarea actelor în completare şi petiţiilor adresate Direcţiei Cetăţenie. Informaţii despre stadiul soluţionării dosarului înregistrat la Direcţia Cetăţenie se acordă doar prin corespondenţă scrisă.

Petenţii care au dosare de redobândire a cetăţeniei române conform art. 10 indice 1 (Rep. Moldova / Ucraina) depuse în anul 2003 sunt rugaţi să comunice Direcţiei Cetăţenie actuala adresă de corespondenţă, în cazul în care aceasta s-a schimbat de la momentul depunerii dosarului.

Birourile teritoriale pentru cetăţenie au program de lucru cu publicul de luni până vineri, între orele 9.00 – 17.00, unde se vor depune dosare numai pentru redobândirea cetăţeniei române în baza art. 10 indice 1 (Republica Moldova şi Ucraina).

Dosarul pentru cetăţenie trebuie depus personal de către persoanele care au dobândit cetăţenia română prin naştere sau prin adopţie şi care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau le-a fost ridicată fără voia lor, precum şi descendenţii acestora până la gradul III (copii, nepoţi).

Atenţie! Pentru depunerea dosarului nu este necesar permis de şedere pe teritoriul României.

Adresele şi datele de contact ale centrelor teritoriale sunt următoarele:

IAŞI – judeţul Iaşi, Iaşi, str. Gîndu nr. 2A, parter; cod poştal: 700127; telefon: 0232 254 400 int. 107; (în sediul ONRC de pe lângă Tribunalul Iaşi)

TIMIŞOARA – judeţul Timiş, Timişoara, str. Paris nr. 2A, etaj 1, camera 10; cod poştal: 300003; telefon: 0256 220 835 sau 0256 220 863 int 127; (în sediul ONRC de pe lângă Tribunalul Timişoara)

GALAŢI – judeţul Galaţi, Galaţi, str. Portului nr. 20, parter; cod poştal: 800025; telefon 0236 306 173 sau 0236 306 174 int 110; (în sediul ONRC de pe lângă Tribunalul Galaţi)

SUCEAVA – judeţul Suceava, Suceava, str. Universităţii nr. 28 A, parter; cod poştal: 72 0225; telefon: 0230 522 937 int 110 (în sediul ONRC de pe lângă Tribunalul Suceava)

CLUJ-NAPOCA – judeţul Cluj, Cluj-Napoca, Piaţa Ştefan cel Mare nr. 4, parter, cam. 2S.

Programul de audienţe al directorului Direcţiei Cetăţenie se desfăşoară în fiecare zi de miercuri între orele 13 şi 15 pentru probleme deosebite. Programarea la audienţă se va face în baza unei cereri prealabile care va cuprinde şi un număr de telefon de contact la care un funcţionar al Direcţiei Cetăţenie va comunica solicitantului ziua şi ora audienţei în cazul în care aceasta a fost aprobată.

Birourile teritoriale pentru cetăţenie se află în subordinea Agenţiei Naţionale de Cetăţenie, înfiinţată, prin hotărâre de guvern, la Bucureşti, la începutul lunii februarie. Perioada în care vor fi procesate dosarele de redobândire a cetăţeniei române este de maximum 5 luni.

Actele pentru redobândirea sau renunţarea la cetăţenie nu pot fi depuse prin intermediul poştei. Procedura cererilor privind cetăţenia implică anumite declaraţii pe care le faceţi în nume propriu, sub semnătură. Funcţionarul consular trebuie să se asigure că persoana care semnează declaraţiile este aceeaşi cu persoana la care se referă declaraţia şi trebuie să verifice identitatea. Această cerinţă reprezintă o măsură de asigurare inclusiv pentru dumneavoastră, pentru a evita situaţia în care o altă persoană declară date despre sau în numele solicitantului.

Acte necesare pentru redobândirea cetăţeniei române:

1. Buletinul sau cartea de identitate în copie legalizată sau „conform cu originalul”; cu semnătura în clar a consulului (diplomatului) care primeşte cererea şi ştampila rotundă, în cazul depunerii la misiunile diplomatice ale României sau Consulatele României în străinătate. (pentru persoanele căsătorite cu cetăţeni români este necesară o copie legalizată a buletinului sau a cărţii de identitate a soţului);

2. Cazier judiciar din România;

3. Cazier judiciar din străinătate, cu traducere în limba română, legalizată (unde este cazul);

4. Acte de stare civilă (certificat de naştere, căsătorie, deces sau divorţ) în copii legalizate pentru titular şi ascendenţi (părinţi, bunici), foşti cetăţeni români;

5. Declaraţie personală, autentificată la notar sau consulat din care să rezulte dacă a mai depus sau nu o altă cerere de redobândire a cetăţeniei române;

6. Declaraţie personală autentificată la notar sau consulat din care să rezulte că în prezent nu întreprinde şi nu sprijină acţiuni împotriva ordinii de drept, ori a siguranţei naţionale şi nici în trecut nu a desfăşurat asemenea activităţi;

7. Declaraţie pe proprie răspundere, autentificată la notar sau la misiunea diplomatică a României dacă doreşte rebobândirea cetăţeniei române cu menţinerea domiciliului în străinătate sau stabilirea domiciliului în România;

8. Certificate de stare civilă în copii legalizate pentru copiii minori ai solicitanţilor

9. Acordul soţilor pentru redobândirea cetăţeniei de către copiii minori, dat prin declaraţie autentificată la notar;

10. Consimţământul minorilor de peste 14 ani pentru redobândirea cetăţeniei române dat prin declaraţie autentificată la notar în prezenţa unui părinte;

11. Dovada reşedinţei sau a domiciliului în România eliberată de Oficiul Român pentru Imigrări din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative în copie legalizată, pentru persoanele care se află în această situaţie (elevi, studenţi, salariaţi, oameni de afaceri etc.) dacă cererea este depusă direct la Ministerul Justiţiei – Direcţia Cetăţenie.

NU SE PERCEP TAXE

IMPORTANT:

Toate actele se depun într-un dosar cu şină.

CERERERILE SE DEPUN PERSONAL şi doar în cazuri temeinic justificate prin acte doveditoare de un reprezentant legal (mandatar sau avocat)!

CERERILE SE PRIMESC NUMAI ÎNSOŢITE DE TOATE DOCUMENTELE

Datele de stare civilă din documentele depuse trebuie să corespundă cu cele din certificatul de naştere!

13 gânduri despre “În atenţia cetăţenilor care doresc să-şi redobândească cetăţenia română

  1. Buna ziua,
    As dori sa stiu un raspuns in legatura cu actele depuse in data de 16.06.2009 cu nr. de inreg.4547 pe numele Arnautu Ala si din 29.07.2009 cu nr.de inreg. 7957 pe Mindrescu Irina pentru dobandirea cetateniei in romania.
    Astept un raspuns cat mai urgent posibil.

    Apreciază

  2. spuneti-mi va rog…am depus actele pentru redobindirea ceteteniei romane la suceava pe 12 iulie 2010..cum as pute sa aflu in ce stadie se afla dosarul, si daca merge mai deperte..sau nu? mercy mult.

    Apreciază

  3. buna ziua…. as dori sa aflu programul de functionare a sediului de depunere a actelor de redobandire a cetateniei romane din jud Iasi pe perioada sarbatorilor de iarna……si daca se poate intr-un timp scurt….as dori sa primesc un raspuns pe adresa de e-mail mentionata mai sus sau pe gribincea_ion@yahoo.com
    va multumesc…

    Apreciază

  4. se poate prin procura numai in cazuri deosebite cand persoana care doreste sa trimita pe cineva prin procura nu se poate deplasa iar dak are 18 ani trebuie sa vina singur sa-si depuna actele daca nu are peste 18 ani trebuie sa vina insotit de ambii parinti cu toate actele necesare.

    Apreciază

  5. am depus actele la cetatenie romina la inceputul anului 2011 ma numesc Capcelia aurel cum sa aflu in ce stagiu se afla dosarul …..? cine ma poate ajuta ….?

    Apreciază

  6. Buna ziua am depus documentele pentru redobindirea cetateniei romine la data de 26/01/2012 nr. la dosar 25397/RD/2012 , pina in prezent nu stiu nimic despre starea acestui dosar au trecut de acuma doi ani si doua luni va rugam spuneti in ce stadie este. Ma numesc Paun Eugenia Vasilii. Multumesc anticipat.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.