Ghimpu – coşmarul etern al lui Buquicchio

Preşedintele Comisiei de la Veneţia a crezut că a fost exhaustiv la ultima întâlnire cu preşedintele interimar al Republicii Moldova. I’ll be back, zice Mihai Ghimpu. Dacă vă mai amintiţi, la întoarcerea din vizita de la Strasbourg, preşedintele interimar ameninţa că dacă nu se va găsi soluţia modificării articolului 78 în Parlament, va reveni pe capul lui Buquicchio.

Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, care a avut impresia că a fost destul de explicit încă de la primele discuţii cu înzestratul nostru preşedinte, a rămas exasperat de insistenţa interimarului, care i-a tot fluturat aşii prin faţa ochilor. Europa crede, însă, mai mult în prevederile constituţionale, decât în trucuri de cartofor. De aceea, la ultima întâlnire cu reprezentanţii guvernării de la Chişinău, Buquicchio a fost cât se poate de tranşant în declaraţii. Republica Moldova are dreptul să-şi organizeze instituţiile statului şi să redacteze Constituţia cum doreşte, însă procedura de modificare trebuie să ţină cont de prevederile actualei Constituţii şi de avizul Comisiei de la Veneţia, a spus el, ca să înţeleagă şi cei mai grei de cap.

Ulterior, acesta a precizat că rămâne la soluţia dată în cadrul vizitei sale la Chişinău, şi anume, că partidele trebuie să găsească un consens în privinţa amendării Constituţiei, la articolul care reglementează alegerea preşedintelui, iar după adoptarea amendamentului, trebuie să urmeze dizolvarea Parlamentului şi organizarea de noi alegeri. Adică, oficialul european spune clar – soluţia este una şi ea nu se va schimba, indiferent de câte ori va veni Ghimpu la Consiliul Europei. Iar criza trebuie soluţionată cât mai rapid, i-a spus el lui Ghimpu. Mai mult, Buquicchio le-a atras atenţia politicienilor că sunt responsabili în faţa cetăţenilor, a compatrioţilor lor şi trebuie să facă tot posibilul pentru a rezolva criza. Mai clar decât atât parcă nu se poate. Ghimpu,însă, tot nu a înţeles.

Miercuri seara, în cadrul unei emisiuni televizate, preşedintele interimar şi-a reiterat intenţia de a ajunge iarăşi la Comisia de la Veneţia, în cazul când nu se va ajunge la consens în Parlament. Şi cel mai probabil, Gimpu nici nu este interesat să se ajungă la acest consens. Am aflat din surse neoficiale că preşedintele interimar ar insista pe lângă unii oficiali europeni, cerându-le sprijinul pentru ideile sale de organizare a referendumului şi modificare integrală a Constituţiei, nu doar a articolului 78. Cum va reacţiona Buquicchio la o nouă vizită a lui Ghimpu? S-ar putea să-şi dea demisia.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.