5 mituri despre moldoveni, care ne omoară conștiința

IMAGINE SIMBOL

Nu știu dacă ați observat, dar nouă, moldovenilor, tare ne place să ne tânguim și să ne victimizăm. Dacă mai în toată lumea, la întrebarea protocolară ”Ce mai faci/cum ești?”, răspunsul este: ”Bine, mulțumesc!”, la noi sună cam așa: ”Da’, iaca, ne chinuim și noi!”. Cu derivatele de rigoare. Foarte rar vei întâlni un om care să spună ”mulțumesc” pentru ceea ce i-a dat Dumnezeu și să nu-i învinuiască pe alții pentru viața ”grea” pe care o duce.

Fac din start o precizare: mă refer, în special, la moldovenii care au trăit în Uniunea Sovietică. Nu că ar fi foarte diferiți de restul românilor, dar au totuși o caracteristică specifică, valabilă, de altfel, și pentru alte națiuni care au trăit în ”închisoarea popoarelor”, respectiv, s-au molipsit una de la alta.

Așadar, cu toții avem impresia că merităm mai mult, că nu suntem apreciați la justa noastră valoare, că cineva ne stoarce seva și profită de pe urma noastră. Suntem critici față de orice și oricine, numai nu față de noi înșine. Noi nu putem fi autocritici, cu atât mai mult autoironici, deoarece, în acest caz, ar trebui să spulberăm miturile în care credem cu atâta tărie și care ne mângâie orgoliile. Trăim cu iluzia că suntem în rolul ciobănașului moldovean din Balada ”Miorița”, cel blând, harnic, cinstit, romantic, jertfelnic și iertător, pe care vecinii răi vor să-l sugrume și să-i ia averea. Vrem să credem că suntem ca el, dar nu suntem.

Am ales aici cinci mari mituri despre noi înșine, pe care le transmitem cu generozitate și convingere din generație în generație, dar care nu reflectă, de fapt, specificul nostru, ci creionează, mai degrabă, o lume inventată, pe care o suprapunem stângaci peste propria noastră nimicnicie, astfel încât să fim absolviți de responsabilitate. Pentru că nouă nu ne prea ne place să fim responsabili. Să le luăm pe rând:

  1. Moldovenii sunt oameni harnici, gospodari și se pricep la toate

FALS! Moldovenii nu sunt nici harnici, nici gospodari și nici nu cunosc mare lucru. Da, insist, nouă nu ne place să lucrăm, la noi acasă, cel puțin, pentru că, în străinătate, se întâmplă uneori să muncim pe rupte. Sărăcia majorității oamenilor este, în cea mai mare parte, rezultatul inactivității lor, a faptului că refuză să lucreze. Nu că nu ar avea unde. Este adevărat, la noi, în bucata asta de țară, nu există prea multe locuri de muncă decente, dar pentru asta ar trebui să existe un punct de pornire. Totul începe de la puțin și se transformă, cu timpul, în mult. Acest lucru necesită însă mult sacrificiu, efort și dăruire. Iar răsplata vine neapărat după aceea.

Am nenumărate exemple când tineri abia ieșiți de pe băncile facultății, care nu știu mai nimic, refuză să se angajeze, pentru că… salariile sunt prea mici. Ei își doresc să câștige din prima cel puțin tot atât cât ar vrea să cheltuiască, numai că acest lucru rareori este posibil. Peste tot, nu doar la noi. Prin urmare, umblă toată ziua și taie frunze la câini și visează să se îmbogățească subit într-o bună zi. Iar dacă nu au totuși încotro și se angajează undeva, caută pretexte să se eschiveze de la muncă, fac lucrul de mântuială și nu-și asumă responsabilități. Puțini sunt cei conștiincioși și ambițioși care văd în jobul lor șansa de a crește profesional, de a obține experiență și de a deveni cu adevărat buni. De aici și criza acută de specialiști cu care ne confruntăm. Există mii de locuri de muncă relativ bine plătite, care stau vacante din cauză că nu are cine le ocupa. Forța calificată de muncă, iată cea mai mare problemă a investitorilor care se aventurează să facă afaceri aici. Ne-am obișnuit să învinuim școala pentru lipsa noastră de cunoștințe și uităm că, de fapt, totul se învață, dacă există dorință. Dar dorință nu prea există, din păcate.

În sate problema e și mai gravă. Acolo oamenii nu vor să muncească nici pentru bani. Este o adevărată provocare să angajezi pe cineva să-ți lucreze pământul, de exemplu (pentru că marea majoritate a „șomerilor” de acolo doar la asta se pricep). Chiar dacă ești dispus să-i plătești pentru o zi de muncă exact cât câștigi tu într-o zi. Nu, ei mai bine mor de foame, decât să câștige bani muncind. Afirm cu tărie că, astăzi, nimeni, dar absolut nimeni dintre cei care muncesc nu are cum să moară de foame. Dar avem totuși mulți muritori de foame. Nu mă refer la cei inapți.

Gospodari? Să fii gospodar nu înseamnă să faci reparație în casă în fiecare vară și să arunci mizeria în drum. Înseamnă să fii îngrijit și atent față de bunurile proprii și cele comune, să fii muncitor și ordonat, să ai gust estetic și să păstrezi curățenia nu doar în propria ogradă, ci și în afara ei. Nu să furi prundișul din drum pentru a-ți face trotuar în curte. O localitate devastată și mizerabilă este fața fiecărui locuitor al ei, nu doar a primarului. Așa că aici avem foarte mult de lucru.

În ceea ce privește partea cu capacitatea noastră de a face orice, revin la ceea ce am spus mai devreme. De ce stau locurile de muncă libere, dacă suntem atât de pricepuți?

  1. Moldovenii sunt oameni deschiși, prietenoși și ospitalieri

Știu, această așa-numită caracteristică este un fel de carte de vizită a poporului nostru. Atât de mult s-a încetățenit în mentalul colectiv, încât este utilizată inclusiv în campaniile de promovare a țării noastre peste hotare. Totuși, și aici minciuna e mare, iar adevărul mititel. Nu, moldovenii nu sunt oameni deschiși, dimpotrivă, sunt suspicioși și neîncrezători, nu sunt prietenoși, ci chiar foarte ranchiunoși și posaci. Și nici prea ospitalieri nu suntem.

În realitate, ne autoizolăm conștient de lumea din jur după garduri impenetrabile și porți metalice și îi privim cu neîncredere și dispreț pe ceilalți. Ne îndopăm cu mâncare, iar ceea ce nu reușim să ingurgităm aruncăm la porci. Foarte puțini dintre noi se gândesc să ia ceva de pe masa lor și să ducă unui sărman, darămite să-l primească în casă, să-l îmbrace și să-l hrănească. De cele mai multe ori, vecinii se ceartă între ei și chiar se urăsc reciproc, iar neamurile se bârfesc după colțuri. Reprezentanții altor culturi sunt deseori tratați cu ironie. De regulă, facem bășcălie pe seama lor, atunci când nu ne aud sau nu ne înțeleg. Da, există o tradiție aici să cauți să pui repede ceva pe masă, dacă cineva îți calcă pragul. Dar facem asta nu neapărat din dragoste pentru aproapele nostru, ci mai mult că așa e obiceiul. Pentru a nu ne face de râs. Acesta ar fi, cred, singurul lucru pozitiv.

  1. Moldovenii sunt un popor credincios

Da, statisticile arată că suntem creștini ortodocși în proporție covârșitoare, de peste 90 la sută, și că aproape nu avem atei. Doar că statisticile nu măsoară și trăirile noastre lăuntrice în raport cu credința pe care ne-o asumăm. Sunt sigur că jumătate dintre noi nu poate spune pe de rost „Tatăl nostru”, iar 90 la sută nu știu „Crezul”, simbolul credinței noastre ortodoxe. De alte chestiuni mai puțin elementare nici nu încerc să vorbesc.

Majoritatea dintre noi merge la biserică doar în cazul unor evenimente speciale, cum ar fi botezurile, nunțile și înmormântările. Dar și atunci suntem preocupați mai mult de ritualurile lumești, decât de lucrurile cu adevărat importante. Pe de altă parte, chiar și mulți dintre acei care participă la slujbe cu regularitate sunt departe de dogma creștină. Amintiți-vă numai de babele spăsite care bat mătănii până la pământ, dar care sunt pline de draci și te linșează din priviri.

Avem o mulțime de obiceiuri păgâne, suntem dominați de superstiții și tălmăciri ciudate și nu cunoaștem aproape deloc în ce constă adevărata învățătură creștină. În același timp, cred că suntem singurul popor din lume care utilizează în înjurături (!) mai toate cuvintele care reprezintă simbolurile sacre ale religiei creștine.

  1. Moldovenii sunt cinstiți, generoși și săritori la nevoie

Nu, moldovenii nu sunt nici pe departe oameni cinstiți. Ne place să obținem favoruri nemeritate și să însușim ceea ce nu ne aparține de drept. Încă trăim după principiul încetățenit aici pe vremea sovietică, potrivit căruia, „la colhoz, pe dealul mare, cine fură-acela are”. Ne place la nebunie să facem „afaceri” la mica înțelegere și detestăm legile și regulile. Avem o satisfacție teribilă să-i înșelăm pe alți semeni de-ai noștri și-i considerăm ratați pe oamenii cumsecade. Cu o mână dăm, iar cu două luăm și puțin ne pasă dacă în urma noastră totul se ruinează. Ne plângem pe corupție, dar dăm și primim lejer șpagă și suntem bucuroși dacă găsim vreo cale să intrăm pe ușa din dos acolo unde ne trebuie. Îi considerăm virtuoși pe cei care se pricep să ocolească justiția și distrugem fără nicio remușcare patrimoniul public.

Suntem impasibili, reci și brutali, mereu încordați și imprevizibili, iar agresivitatea noastră se manifestă la toate nivelurile și la toate vârstele, de la cei mici, până la cel bătrâni. Lovim fără milă în cei mai slabi, suntem conflictuali și răzbunători și rareori facem concesii. Lipsa de respect față de ceilalți se manifestă peste tot: în trafic, în parcare, când stăm în rând la bancă sau la magazin, în spațiul public și în cel virtual. Ne manifestăm deschis și fără scrupule ura față de cei care nu gândesc ca noi și ne bucurăm sadic atunci când cineva dintre ei se prăbușește. Nu ne pasă de durerea altora și trecem indiferenți pe lângă cel căzut. Și bârfim. Încontinuu. Pe toți și pe toate. Compasiunea, blândețea și buna cuviință ne sunt aproape străine. Știu, sună ca un cuțit în inimă, dar aceasta este, din păcate, realitatea.

  1. Moldovenii sunt oameni buni, dar sunt conduși de hoți și incompetenți

Am mai spus și cu alte ocazii, dar am să repet: Președinția, Parlamentul și Guvernul suntem noi, deoarece componența acestor instituții reflectă fidel, doar că în miniatură, întreaga noastră societate. Dacă am lua aleatoriu 101 moldoveni și i-am pune împreună, am obține expresia exactă a parlamentelor care ne-au condus până acum. Calitatea lor este direct proporțională cu calitatea noastră, iar dacă noi suntem răi, ei, conducătorii, nu au cum să fie mai buni, pentru că ne reprezintă în oglindă.

Și chiar dacă vor, ei nu pot face ordine, din cauza rezistenței pe care le-o opunem. La toate nivelurile. Bocim că vrem schimbare, dar ne revoltăm când suntem scoși din zona noastră de confort. Îi acuzăm pe alții pentru că nu muncesc pentru binele comun, în timp ce noi stăm comod și nu facem nimic sau profităm în interes propriu. Furăm, dar vrem ca alții să nu fure, încălcăm legea, dar vrem ca alții să o respecte, înșelăm, dar le cerem altora să fie cinstiți, murdărim totul împrejur, dar visăm la curățenie. Sistemul este nu doar al guvernanților, este al nostru, al tuturor. Fiecare dintre noi este parte a acestui sistem, iar putreziciunea lui depinde de gradul nostru de stricăciune.

Tratamentul este ineficient, dacă pacientul se opune. Suntem o societate grav bolnavă, iar asta ne împiedică să progresăm. Când vom începe să conștientizăm realitatea, vom înceta să mai credem în mituri și ne vom înfrânge pornirile drăcești, vom începe să ne lecuim. Până atunci însă, vom continua să ne bălăcim în propria noastră vomă.

25 de gânduri despre “5 mituri despre moldoveni, care ne omoară conștiința

    1. 1. Las la o parte că nu cred că există ”moldoveni care ne omoară conștiința” și cred în rolul și sensul virgulei în frază. 2. Știu că afirmațiile la modul general (moldovenii sunt așa, oltenii sunt așa etc…) sunt false în sensul că n-are cum ca TOȚI să fie ”așa”. 3. Un dicton spune ”Să te ferească Dumnezeu de cei care au doar convingeri şi nici o îndoială ! ” spus lapidar ”prostul are numai convingeri, deșteptul are și dubii” încât n-am cum să fiu de acord cu conținutul articolului, să-l mai și laud mai ales că am cunoscut destule persoane din alte țări încât noi românii așa cu toate aceste defecte suntem încă în top-ul ființelor umane. Avem probleme cu mentalitatea dar ea s-a pliat pe tipul de relații între comunități/vecini/”prieteni” de unde și zicala ”spune-mi cu cine te împrietenești ca să-ți spun cine ești”. Spun adesea că românii trăind la confluența a trei imperii (RUS, OTOMAN și AUSTRO-UNGAR) a dus permanent o luptă de supraviețuire, fiecare dintre cele trei imperii vrând să ne asimileze. Această ”grijă/preocupare” n-avea cum să nu lase urme în conștiința publică. Românii n-au dus niciodată războaie de ocupare a altor teritorii ci numai de apărare și refacere a țării. E prea mult de povestit, cert e că articolul e un exercițiu de fabulație superficială și nu o analiză credibilă cu argumente și dovezi. Scuze postarea.

      Apreciază

      1. Sigur, noi suntem in top, iar vinovați de neinsemnatele noastre defecte sunt străinii. Suna ca o convingere personală fără niciun dubiu, îndoiala, mai exact. Mulțumesc pentru observația despre virgula

        Apreciază

  1. Da ce te-ai supărat așa tare Nicolae Federiuc,de vezi așa negru înaintea ochilor de scrii articolul cu mîna tremurînd pe taste de nervi? Parcă văd că ți-a sărit vreo două taste și te chinuiai să le pui la loc ca să termini „capodopera”.
    Cum explici angajatorul nu te acceptă cu toate că îi place cv-ul pe fond că nu știi bine rusă?că da la noi limba de stat e rusă și nu română.
    Cum explici ai un job în oraș că nu majoritatea lucrează în sat și altceva decît să lucreze pămîntul nu mai știu… așa revenind la întrebare,faci naveta zi de zi nu mănînci la amiază că nu-ți permiți și la sfîrșit de lună cînd tragi linie realizezi nu ți-a rămas mai nimic din salariu gîndindute mai are rost excursia asta zi de zi,nu-i mai avantajos să pui mîna pe geantă si să-ți ei pașaportul?
    Nu e perfectă națiunea noastră cum nici-o națiune nu-i perfectă dar parcă prea multe minusuri vezi sau numai minusuri

    Apreciază

    1. Sincer, nu mi-a sărit nicio tasta și nici nervos nu sunt. Pot sa scriu și despre cât de buni suntem, nu sunt deloc exclusivist, doar ca, de data aceasta, am arătat cu degetul in direcția in care nu prea vrem sa ne uitam. N-am vrut sa rănesc orgoliul nimănui, deși știu ca treaba e sensibilă. Cu asta am și început, despre cât de predispusi la autocritica suntem. Referitor la veniturile mici, da, știu ca, de multe ori, nu ajung bani, iar in acest caz, plecatul peste hotare e și el o soluție. Bine ca avem și aceasta posibilitate. Parintii, bunicii, străbunicii, rastrabunicii și neam din neamul nostru nu au avut atâtea posibilități câte avem noi astăzi.

      Apreciază

  2. Deacord suta la suta. Aceasta analiza este ca o reflectie in oglinda a „Descrierii Moldovei” a lui Dimitrie Cantemir, chiar daca acesta scria cu aproape 3 secole in urma. Deci, schimbarile pe acest petec de pamant mai sunt posibile oare? Sunt pesimista… si totusi sper. Oameni care gandim altfel suntem din ce in ce mai putini.

    Apreciază

  3. Divizarea sociala sub o alta perspectiva doar. Mana lui Putin oare? Sau de, societatea civila trebuie sa gaseasca elemente comune pentru a uni poporul si nu arunca provocari. Ce tara, asa ziaristi conform articolului de mai sus de altfel…

    Apreciază

  4. Vä salut, e asa si totodatä nu chiar asa. Cu sigurantä cä noi si numai noi purtäm vina.E nevoie sä ne unim, sä ne doarä pentru celälalt sau mäcar pentru proprii stränepoti.Moldoveni sint si harnici si nu prea harnici , dar asa sint si nemtii, mai ales de cind au sclavi.Multi tiner stau la Jobcenter si nu vor sä lucreze fiindcä plätesc pre multe impozite.Bäiatul meu tot nu a vrut sä lucreze in Moldova si eu eram indignatä tot cu argumente de felul – nu poti ajunge la treapta 10 pinä nu calci pe treapta unu.In Germania lucreazä, lucru murdar , desi in Moldova putea lucra in birou. De ce ??Moldovenii sint ospitalieri, unii si altii- nu prea.Numai ce sosisem in Germania si am rämas uimitä cind oaspetii se ridicau de la masä si plecau , iar cei rämas imediat ii spälau fundul……??????? Credinta. Da, moldovenii tin postul o säptäminä si repede se duc la imprätäsire, furä, spun minciuni si cred cä dacä odatä se pocäesc sint iertati.Dar si nemtiti merg la bisericä numai cind li-s copiii mici si plätesc impozite ca copiii lor sä facä „Confirmation”si dupä asta iese din bisreicä, sä nu mai plätescä impozite.deci mä gindec si azi ce fel de credintä pentru care se pläteste ????In anii 80 in cäminul de la Botanica stäteam eu cu copilul vecinei si dinsa pleca in oras pe urmä eu , si ne hräneam copiii sau imprumutam o piine, sau un pahar cu zahär, sau cineva imi muta divanul in altä camerä pentru mulumesc, sau pärintilor mei li se aducea acasä o cärutä cu päpusoi pentru un pahar cu vin.Azi totul se face pe bani.in Germania, chiar anul ästa am avut o mare problemä, sotul a nimerit in spital, si nici un neamt nu m-a a jutat ci numai rusii si moldovenii.Ni s-o desumflat roata de la masina de cosit iarbä si in Servisul german am asteptat, era urgent, mai mult de 24 de oere si am plätit 46 euro 50 centi si tot atunci, posibil din ograda lor ni -s desumflat roata la busik printr-un surub si ne-am dus la rusul Igor si int 40 minute pentru 25 euro ne-afäcut roata, Igor lucreazä legal, are 2 copii si pläteste impozite ca si nemtii….As putea scrie aici de 3 ori mai mut deci e scris mai sus…Si ai uitat,Nicolae Federiuc sä spui cit de incintati sint moldovenii de civilizatia de azi,de masinile ce ne distrug pläminii, de tot ce e sträin………Sau de ce America si Germania dacä luäm cetäteni in parte au atit de multi prosti, dar in general sint un popor destept, noi avem atitea oameni destepti in parte , dar in general sint un popor prost ??????????

    Apreciază

    1. M-ati lasat fara cuvinte,contrargumentul d-stra e mai valoros decit articolul bietului jurnalist (atita ura fata de un popor, nici „albii” din America nu au fata de nrgri.

      Apreciază

    2. Crezi tu ca avem mulți oameni deștepți???? Unde??? Ai simtul umorului bine dezvoltat! Moldovenii nu sunt oameni inteligenți, lor doar le place sa creadă așa. Pentru moldoveni americanii îs prosti, europenii sunt prosti, romanii îs țigani, iar noi suntem perfecti! Moldovenii sunt in general un popor prost pentru ca avem prea mulți prosti și punct.

      Apreciază

  5. Haideti sa fim realisti si sa privim in ograzile din sate. Noi , cei gospodari, ce vedem ?? Murdarie, baliga pina la usa, buruiene mai inalte ca sopronul, si rareori – flori si iarba curata. Eu merg pe drumurile de sate din Franta. O curatenie ideala= in ograda si in strada. Garduri de verdeata si nu-s porti de 5 m inaltime. Nimic nu se fura, nu se rupe si nu se distruge. Cine-i mai ”Gospodar””?
    La capitolul furatului….. incercati sa impodobiti un brad la craciun in strada, la poarta – cu tot felul de luminari si jucarii, cu flori si surprize….. peste 30 min. n-o sa ramane nimic. Moldovenii au in singe ceva ,, ce nu se explica – sa fure , sa rupa, sa distruga totul ce-i in afara ograzii sale. DE CE ????
    Sunt 100 procente de acord cu tinarul Nicolae la toate capitolele. Poate ca candva,,, si eram mai gospodari, mai ospitalieri si cinstiti, insa acum de vre-o 10-15 ani ne-am destrabalat complet. Cu parere de rau – sa dai in jos e foarte ushor, dar sa urci e extraordinar de greu.

    Apreciază

  6. SUNT ABSOLUT DE ACORD CU TOATE CELE SCRISE MAI SUS, ATIT DE AUTOR, CIIT SI DE COMENTATORI. SE POATE DE SCRIS 1 KM DE MOTIVE, DIN CAUZA CARORA MOLDOVA TROPAE PE LOC.
    MOLDOVA E O TARA, CARE MULTI ANI A FOST SUB TALPA CUIVA.
    MOLDOVENII AU FOST INSTRUITI INTR’UN FEL SA FACA FATA NUMAI PENTRU CONTROL SI COMISIE.
    GENERATIA CRESCUTA IN PERIOADA US ARE O MARE REZERVA DE REGRETURI DE ACEI ANI.
    MARELE NOROC A MOLDOVENILOR A VENIT ATUNCI,CIND S’AU DESCHIS HOTARELE SI LUMEA S’A IMPRASTIAT CA HARDEALUL, APROAPE IN TOATE TARILE LUMII.
    MAJORITATEA S’AU SISTEMAT BINE, AVIND UN LUCRU SI UN LOC DE TRAI.UNII S’AU STABILIT CU FAMILIA, COPIII CARORA FRECVENTEAZA IN RIND CU BASTINASII ACEIASI GRADINITA, ACELEASI STRUCTURI DE INVATAMINT.
    COPIII MOLDOVEBILOR INVATA BINE SI SUNT LAUDATI DE CATRE PROFESORI.E O MINDRIE PENTRU PARINTI, PENTRU MOLDOVA.
    MAJORITATEA DUPA ANI DE MUNCA SE VOR INTROARCE ACASA, DUCIND CU EI MULTE LUCRURI NOI, CARE LE VOR APLICA CU MARE DRAG, PENTRU A MELIORA VIATA ALTORA.
    ACESTE SCHIMBARI VOR AVEA LOC, DAR E NEVOE DE TIMP,DEOARECE PRINTRE MOLDOVENII BUNI MAI EXISTA INCA DE ACEI „TIZIC”, CARE CHIAR NIMERIND IN ALTA TARA, CAUTA VIATA USOARA, ADICA A FOST CRIMINAL SI PRELUNGESTE SA FIE, INSA SI ASTA ARE UN FINIS PENTRU UNII.
    SI MAI EXISTA O CATEGORIE, CARE „S’A DUS BOU SI S’A INTORS VACA”
    TRECEREA LA O VIATA MAI BUNA VA FI, DAR TREBUE SA TREACA INCA MUUUULTI ANI SI ASTA DEPINDE DE FIECARE MOLDOVAN.
    NU EXISTA PADURE FARA USCATURI.
    TOATE TARILE AU SI CETATENI BUNI SI RAI, SI HARNICI SI LENOSI, SI CURATI SI RAPANOSI, SO INVATATI SI IGNORANTI, DAR TOATE FAC PARTE DIN VIATA UMANA.
    TREBUE SA AVEM MAI MULT RESPECT UNUL FATA DE ALTUL SI …MAI MULTA OMENIE..UN AN
    MAI BUN LA TOTI.

    Apreciază

  7. Prima mea reacție a fost indignarea. Desigur este neplăcut să auzi critic despre poporul din care faci parte, însă meditând un pic am înțeles că aveți dreptate, deoarece și eu am văzut, am simțit, am avut de tras de pe urma tuturor acestor caracteristici, dar și am fost ca toată turma. Sunt oameni buni, onești, cumsecade dar foarte puțini. De obicei trăiesc izolat, iar dacă cască gura sunt bătuți cu pietre, nu cumva, cineva să se deosebească…Turma… Încă pe vremea lui Ștefan cel Mare era hapsânie, invidie și ură între rude, neam… De iubire necondiționată noi nu am auzit, spre regret! Case cu 1000 de etaje, dar scuipăm pe stradă sau și mai rău, ”mare boier” suflă mucii în fața unei doamne!
    Mă rog, adevărul gol…
    Dar să nu uităm că anume această țară naște talente, multe, îndesat, deoarece chiar dacă unii nu au de lucru la noi, găsesc cu desăvârșire realizarea după hotarele țării.
    Acest articol va stârni mai multe reacții negative, deoarece căru-i moldovan îi place adevărul?
    O zi frumoasă!

    Apreciază

  8. Nu este pădure fără uscături! Doar Marea Reunire ne va schimba treptat viaţa şi mentalitatea. E bine, că oamenii venind de peste hotare aduc şi fac ce le-a plăcut la alţii şi mai şi povestesc din cele văzute. Lumea se schimbă şi de fiecare depinde să se schimbe spre bine.Să începem fiecare de la sine.. de la familie…Doamne AJUTĂ!

    Apreciază

  9. De mult am precat din Moldova , cu 15 ani in urma , pe atunci pe când eram și eu convinsă ca moldovenii sunt anume așa ca in miturile enumerate mai sus , dar poate pe atunci erau chiar așa , dar cu timpul sau schimbat , de atunci de când Moldova a devenit “independenta” decand moldovenii sau simțit “liberi “ de la o zi la alta , nu au știut cum sa manifeste aceasta libertate și unde s-o apuce , au ieșit de sub dominația rusească , care ii mai ținea prin colhozuri , fabrici , uzine , munci , au scăpat de sub “reguli și legi stricte”si au apucat-o care și încotro. Și de ce treb sa muncească mult pentru puțin dacă se putea munci in alta țara pentru mai mult , și de ce sa nu fure și sa distrugă ceea ce s-a făcut in Uniunea Sovietica , dacă deodată tot ce era pentru toti , ar fi putut deveni bun propriu , (tatăl meu Ion, (primar la Țigănești pe atunci) a fost rănit de arma de foc in anul 1999 , ca a încercat sa oprească niște hoți care distrugeau și furau o moara , și pe când stătea in spital , mulți din locuitorii satului furau care și cum puteau de la brigada de tractoare , ca nu mai era un bun al colhozului dar a oamenilor , și așa moldovenii au început sa se răzbune pe puterea care ia ținut “închiși sub reguli “ atâtea ani , și cu încetul , nevoiți și de criza din țara au început sa-și schimbe și modul de a fi , au pierdut multe valori străbune , multă cultura , bunătate , altruism , au pierdut capacitatea de a munci in grup , de a se ajuta , de a se mândri cu ceea ce fac. De fiecare data când ma întorceam acasă acești ultimii ani îmi dădeam seama ca oamenii din Moldova sunt diverși , atât in familie cât și in societate , și nu mereu erau schimbați spre bine . Acum imi pare rău sa zic ca sunt de acord mai mult de 50 % ca ceea ce se zice de moldoveni sunt doar mituri false . Dar vorba ceea”nu este pădure fără uscături “și cred ca nici pădure fără floare , de asta cred ca Nicolae Federiuc , in articolul sau , printre altele vorbind de moldoveni la prima persoana , deci simțindu-se parte din ei, din noi , a conștientizat faptul ca și el e așa cum a descris mai sus , și poate și eu și tu , care citești ,daca privim mai adânc in adevarul sufletului nostru , dar si știm bine cum ar trebui sa fim si sa facem ca aceste mituri numite “false “ sa devină din nou un adevăr despre moldoveni . Nu ne rămâne decât sa ne rasuflecam miinicile sufletului și sa ne apucam de munca asupra personalității noastre sa devenim mai buni , mai adevărați moldoveni ,sa devenim iarăși așa cum ne merge vestea cea buna .

    Apreciază

  10. Молодец, из написанного выше узнали кто автор, да и многие такие( и у меня есть несколько качеств из перечисленных, но есть одно но!!! Для того чтоб понять кто мы есть мы должны себя терять и всё потерять, потерять себя мы потеряли а вот всё ещё нет значит и время ещё не пришло что понять кто мы и что мы !!!! Всему своё время;)

    Apreciază

  11. Nicolae,ești talentat ,ai un spirit de observație de invidiat,simți societatea moldovenească și ai scris purul adevăr. Alta e,că nu ne place sa ascultăm si să recunoaştem adevărul .Ne umflăm în pene,ne lăudăm și facem petreceri in loc de parastase.Spiritul autocritic ne lipsește , vindem vaca de la casă și cumpărăm haine și telefoane scumpe.Demult nu am citit o analiză atât de adevărată .Succese și așteptăm noi idei.

    Apreciază

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.