Potenţialul succesor al lui Smirnov a obţinut dreptul de a călători în spaţiul UE

Uniunea Europeană a anulat restricţiile de deplasare în spaţiul european impuse pretinsului spicher de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk (foto stânga), posibilul succesor al liderului separatist Igor Smirnov, informează AP FLUX.

Chişinăul şi Tiraspolul au primit, în cursul acestei săptămâni, lista revizuită a liderilor transnistreni cărora le este interzisă intrarea în UE, transmite Deutsche Welle în pagina electronică.

De această dată, numele lui Evgheni Şevciuk nu mai figurează pe această listă.

UE a introdus în februarie 2003 restricţii de deplasare în spaţiul comunitar tuturor liderilor transnistreni, motivaţia oficială fiind atitudinea inflexibilă, necooperantă si neconstructivă în cadrul negocierilor privind reglementarea conflictului transnistrean. Lista cu persoanele cărora li se impune interdicţia este însă actualizată anual.

Pe această listă figurează liderul Igor Smirnov, miniştrii şi soţiile lor, şefii administraţiilor locale, politicieni şi activişti din cadrul unor organizaţii neguvernamentale, suspecte, în opinia oficialilor europeni. „Din acest moment, Evgheni Şevciuk primeşte dreptul exclusiv de a aduce la cunoştinţa Uniunii Europene poziţia oficială a Republicii Moldoveneşti Nistrene”, a relatat agenţia transnistreană Lenta PMR.

Şevciuk este un politician tânăr provenind din mediul de afaceri, fiind unul din proprietarii cunoscutului şi suspectului concern transnistrean Sheriff.

Preşedintele pretinsului soviet suprem de la Tiraspol a avut de multe ori o poziţie diferită faţă de cea a lui Igor Smirnov, anul trecut acuzându-l chiar de delapidarea unor fonduri destinate Gazprom. În ceea ce priveşte relaţiile cu Chişinăul, acesta are o poziţie mai moderată, deşi pledează ferm în favoarea independenţei regiunii. Şevciuk este unul dintre activiştii regionali ai partidului Rusia Unită condus de Vladimir Putin.

Amintim că, recent, presa rusă relata despre un posibil plan al Moscovei de înlocuire a actualului lider separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, intrat în dizgraţiile Kremlinului, şi că succesorul acestuia ar putea fi preşedintele sovietului suprem de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk.

Precizăm, de asemenea, că, potrivit experţilor de la Chişinău, acest scenariu ar putea face parte din planul de soluţionare a diferendului transnistrean, elaborat de Moscova, care a fost discutat la Kremlin în cadrul întrevederii dintre preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, şi preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, mai informează AP FLUX.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.