Prim-vicepremierul Zinaida Grecianâi îl va succeda pe Vasile Tarlev

Preşedintele Vladimir Voronin a demarat astăzi cu grupurile parlamentare consultările privind desemnarea Zinaidei Grecianâi în funcţia de premier, informează AP FLUX.

Zinaida Grecianâi a deţinut până în prezent funcţia de prim-vicepremier în cadrul Guvernului Tarlev II, fiind desemnată în acest post la 10 octombrie 2005, pin decret prezidenţial.

Candidatul la funcţia de premier s-a născut pe data de 7 februarie 1956, în regiunea Tomsk, Federaţia Rusă. Părinţii ei provin din satul Cotiujeni, raionul Briceni. Ei au fost deportaţi de către regimul comunist din Republica Moldova în lagărul din regiunea Tomsk (Siberia).

Zinaida Grecianâi a absolvit Colegiul financiar-economic din Chişinău şi Universitatea de Stat din Chişinău, specializarea economie şi finanţe.

După absolvirea colegiului, în perioada 1974-1991, a lucrat în cadrul Direcţiei financiare Briceni, în funcţia de contabil superior, inspector superior, inspector-revizor superior, după care şef al Secţiei bugetare. Din anul 1991 şi până în anul 1994 este şef al Secţiei bugetare – adjunct al şefului Direcţiei economico-financiare Briceni, vicepreşedinte-interimar al Comitetului executiv al raionului Briceni, şef-interimar al Direcţiei raionale financiar-economice.

Din anul 1994, lucrează în cadrul Ministerului Finanţelor, în calitate de şef adjunct al Direcţiei generale pentru elaborarea şi analiza bugetului şi şef al Secţiei bugetelor locale a Departamentului bugetului (1994-1996). Ulterior, a deţinut funcţia de şef al Direcţiei generale pentru elaborarea şi sinteza bugetului şi director al Departamentului bugetului (1996-2000).

Zinaida Greceanâi este membru al Partidului Comuniştilor. În anul 2000, a fost numită în funcţia de viceministru al Finanţelor, iar în anul 2001 devine prim-viceministru al Finanţelor.

Pe data de 8 februarie 2002, prin decret prezidenţial, este desemnată în funcţia de ministru-interimar al Finanţelor, iar la 26 februarie 2002 devine ministru al Finanţelor.

În baza votului de încredere acordat de Parlament, prin decret prezidenţial, la 19 aprilie 2005 este desemnată în funcţia de ministru al Finanţelor în Guvernul Tarlev II.

A candidat în calitate de reprezentant al Partidului Comuniştilor la funcţia de primar general al municipiului Chişinău, la alegerile municipale anticipate din 10 iulie şi 24 iulie 2005. La 10 iulie 2005, Zinaida Greceanâi a fost susţinută de 78.018 alegători (reprezentând 50,15 la sută din populaţia cu drept de vot). La alegerile din 24 iulie 2005, 87,7 la sută dintre alegători (96.000) au votat pentru Zinaida Greceanâi, în condiţiile boicotării alegerilor de către multe forţe politice.

Zinaida Greceanâi cunoaşte limbile rusă şi „moldovenească”. Este căsătorită şi mamă a doi copii.

AP FLUX precizează că, după demisia de ieri, premierul Vasile Tarlev a declarat că pentru Republica Moldova ar fi bine ca viitorul premier să fie o persoană tehnocrată, şi nu un politician. Cererea de demisie a lui Vasile Tarlev a fost acceptată astăzi de către Parlament cu votul a 53 deputaţi comunişti.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.