A fost asasinat directorul companiei vinicole Basarabia-Vin
Cadavrul directorului Companiei vinicole „Basarabia-Vin”, Igor Basarab, a fost găsit, joi dimineaţă, 21 ianuarie 2009, împuşcat în cap într-un parc din capitală. Potrivit poliţiei, cel mai probabil, este vorba de un asasinat. Anchetatorii susţin că ucigaşul ar fi folosit un pistol cu amortizor, transmite ProTV. Reprezentanţii poliţiei spun că fac investigaţiile necesare pentru a depista cauzele morţii lui Basarab.
Cazul este unul extrem de şocant şi alarmant şi aminteşte de perioada tragică a anilor 90 când, aproape zilnic, erau găsite cadavre în parcurile din Chişinău, iar regula şi legea nu erau impuse de organele de drept, ci de grupările criminale care controlau situaţia până la cel mai înalt nivel.
Poate nu e bine să ne aventurăm în speculaţii de acest gen, însă trecutul nostru recent, mai ales în ceea ce priveşte situaţia la acest capitol, este atât viu în memoria multora, încât ideea unei posibile reveniri a mult-temutului racket este de-a dreptul înfiorătoare. Mai ales că oribila crimă de ieri nu este primul semnal care ne-ar duce cu gândul la o eventuală revenire în forţă a grupărilor criminale. Despre acest lucru s-a discutat şi mai înainte, iar primul care a remarcat o înviorare a mediului criminal a fost chiar preşedintelui interimar al ţării, Mihai Ghimpu. Vă amintim ce a declarat Ghimpu la prima sa întâlnire cu reprezentanţii instituţiilor de forţă: „…ceea ce ne deranjează este de ce până acum totul era mai cu respect faţă de lege, iar în prezent, lumea criminală a început să-şi intensifice forţele”.
Şi liderul PCRM, Vladimir Voronin a atras atenţia, imediat după schimbarea puterii în Republica Moldova, că reprezentanţii grupărilor criminale „au umplut terasele din Chişinău”. Trecând peste factorul politic din afirmaţia liderului PCRM, nu putem totuşi neglija anumite adevăruri pe care le-a enunţat Voronin încă în luna septembrie a anului trecut: „Poate criminalii şi sunt sponsorii lor (a partidelor liberale de la guvernare – n.n.) din campania electorală. Am discutat cu ministrul Afacerilor Interne, care mi-a oferit informaţii la această temă. Acest subiect este unul foarte sensibil şi important şi nu putem glumi pe seama lui. Această „zarază” (infecţie) foarte repede pătrunde şi se înrădăcinează şi după asta este foarte complicat şi greu de tot să o dezrădăcinezi. O astfel de informaţie, într-adevăr, există. Vreau să spun că mulţi s-au înviorat şi au început să ridice capetele. Terasele din Chişinău s-au umplut cu bandiţi.”
Nu intenţionăm să acuzăm pe nimeni pe nedrept, dar există totuşi anumite semne de întrebare la care, până în momentul de faţă, noii guvernanţi nu au oferit nici un fel de explicaţii.
Şi unul dintre acestea ar fi cum comentează deputatul PLDM-ist Ion Butmalai şi întreaga conducere a partidului pe ale cărui liste a intrat în Parlament, filmuleţul difuzat pe internet în campania electorală în care se întreţine foarte amical cu interlopii din sudul Republicii Moldova şi cărora le promite „mână liberă” în cazul în care va ajunge la putere. De ce, până astăzi, conducerea PLDM a evitat cu ostentaţie să se pronunţe vizavi de acest subiect?
Sau ce a discutat la Moscova Serafim Urechean, prim-vicepreşedintele Parlamentului, cu rău famatul cap al lumii interlope, Grigore Karamalak, zis şi Bulgaru? Pentru că, bănuim noi, discuţia nu a fost despre situaţia geopolitică în care se află Republica Moldova, sau despre exodul masiv al moldovenilor peste hotare. Cu ce s-a angajat să-l ajute Bulgaru pe Urechean şi ce oare i-a promis Urechean în schimb?
Pe de altă parte, organele de anchetă se arată total incapabile să descopere crimele săvârşite la noi în ţară, chiar şi pe cele mai odioase. Spre exemplu, până în prezent ancheta asupra actului terorist din Piaţa marii Adunări Naţionale, chiar de Hramul Chişinăului, nu a dat nici un rezultat, deşi atentatul cu grenadă a rănit zeci de persoane. Acest caz, rămas nedescoperit, este de natură să erodeze şi mai mult încrederea populaţiei faţă de organele de forţă şi faţă de Justiţia din Republica Moldova. Ori guvernanţii nu sunt în stare să depisteze criminalii, care iată sunt mai abili ca procurorii şi anchetatorii, ori guvernanţii nu au interes să-i tragă la răspundere pe făptaşi.
Cum am mai spus, respectăm prezumţia nevinovăţiei, însă societatea are nevoie de nişte răspunsuri clare, pentru că această tăcere suspectă ne îngrijorează, cel puţin. Ieri, în centrul Chişinăului a fost împuşcat în cap un om. Nu este o glumă, domnilor guvernanţi.