Oleg Cernei: Nicolae Costin a fost asasinat prin iradiere cu Cesiu radioactiv

Consilierul municipal Oleg Cernei consideră că primul primar democrat al Chişinăului, Nicolae Costin, cunoscut ca un important luptător pentru cauza naţională şi fruntaş al Mişcării de eliberare naţională, nu a murit pur şi simplu de leucemie, cum a constatat expertiza medico-legală, ci a fost intoxicat cu de Cesiu radioactiv, substanţă care a fost introdusă în maşina sa de serviciu. Consilierul municipal a făcut această declaraţie marţi, 16 februarie, în cadrul unor ceremonii organizate de autorităţile de la Chişinău, cu ocazia împlinirii a 15 ani de la moartea lui Nicolae Costin.

„Nicolae Costin a fost iradiat şi trebuie să fie creată o comisie care să investigheze moartea sa”, a declarat pentru presă consilierul municipal Oleg Cernei. El a mai specificat că, deşi s-a vehiculat că Nicolae Costin a decedat de leucemie, la şase luni de la moartea sa a decedat şi şoferul său, care se afla permanent alături. „Asta înseamnă că şi în maşina sa a fost această radiaţie şi eu cred că o comisie de stat trebuie să investigheze motivul morţii sale, care rămâne o enigma până astăzi”, a mai spus Oleg Cernei.

Nicolae Costin s-a stins din viaţă la 16 februarie 1995 în urma unei suferinţe grele. Deşi cauza oficială a decesului său timpuriu a fost leucemia, în presă, dar şi prin culise s-a vehiculat versiunea că primului primar democrat al Chişinăului ar fi fost intoxicat cu cesiu radioactiv, infiltrat în fotoliul dar şi în maşina sa de serviciu. Se mai afirmă că Nicolae Costin ar fi fost ucis de forţele ostile politicii naţionale, pro-româneşti, pe care el o promova în structurile administraţiei publice locale şi centrale.

Amintim că, succesorul lui Nicolae Costin la funcţia de primar general al capitalei, după un scurtă perioadă de interimat, a fost actualul prim-vicepreşedinte al Parlamentului, preşedintele AMN, Serafim Urechean. Precizăm că Urechean a fost instalat ilegal în fruntea Chişinăului, printr-un decret prezidenţial semnat fostul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur. Astfel, prima instalare ilegală a lui Urechean la cârma capitalei a fost prin decretul cu privire la numirea Primăriei municipiului Chişinău, nr. 46 din 10 mai 1995 (Monitorul Oficial 27/316 din 18 mai 1995). Curtea Constituţională a recunoscut drept neconstituţional acest decret prin Hotărârea sa nr. 36 din 10 decembrie 1998. Prin urmare, prima aflare în funcţie prin fraudă şi impostură a lui Urechean trebuia să îşi găsească continuare. Chiar dacă Curtea Constituţională îi invalidase mandatul, Urechean şi ceilalţi membri ai primăriei, numiţi în mod neconstituţional, nu şi-au dat demisia şi nici o instituţie a statului nu i-a obligat să îşi părăsească funcţiile. Astfel încât Urechean se menţine în jilţ până la alegerile din 1999, în care este sprijinit de întreaga conducere de atunci a ţării, de la preşedintele Lucinschi până la Guvernul Sturza şi toţi ceilalţi din jurul lor. Ulterior, actualul preşedinte AMN candidează din nou la funcţia de primar de Chişinău şi, aplicând scheme, cel puţin, dubioase, reuşeşte să-şi păstreze fotoliul până în anul 2005, când renunţă la funcţia de primar general în schimbul fotoliului şi imunităţii de parlamentar.

Un gând despre “Oleg Cernei: Nicolae Costin a fost asasinat prin iradiere cu Cesiu radioactiv

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.