VICTORIE CU PREȚUL LIBERTĂȚII. Năstase se duce plocon la țar

Prin târg se zvonește că, după Blajini, liderul PPDA, Andrei Năstase, va face o escapadă la Moscova. Bineînțeles, nimeni dintre fruntașii acestei grupări politice nu a confirmat această informație, dar nici nu a infirmat-o, ceea ce lasă loc de interpretări. O fi clima rusească pe placul principalului opozant de la Chișinău, totuși e puțin probabil că acesta merge încolo să se răcorească.

Care ar fi atunci motivele acestei vizite controversate, care, în mod sigur, nu prea dă bine la imagine? Răspunsul a fost dat chiar de Năstase, în platoul televiziunii nașului său de cununie. Moscova i-ar putea ”vinde” niște informații compromițătoare contra cetățeanului Vladimir Plahotniuc, dușmanul său de moarte. Condițiile acestei ”tranzacții” trebuie însă negociate, așa că prezența fizică este obligatorie.

A fluturat Năstase cu niște hârtii în timpul emisiunii, dar a evitat să spună ce scrie acolo, pe motiv că încă n-ar fi timpul, dar ne-a asigurat că va deveni ”transparent” la momentul potrivit. Nu ne rămâne decât să deducem că momentul potrivit va veni abia după ce Moscova îi va da ceea ce i-a promis, adică după revenirea în Patria sa multinațională.

De ce anume Moscova, s-ar întreba unii, atâtea i se încriminează liderului PDM și nu s-a găsit o instanță mai credibilă care să poată confirma veridicitatea acestor acuzații? Nu s-a găsit, se pare. De vreo trei ani, Năstase tot încearcă disperat să obțină măcar o foaie semnată de un procuror european, care să-l inculpe pe Plahotniuc, însă așa și nu a obținut-o. A bătut la porțile Londrei, a tras sforile pe la Berlin, s-a milogit în fața prietenilor săi din Parlamentul European, în speranța că aceștia vor demara cel puțin o anchetă care să justifice războiul său ”antioligarhic”. În zadar. În afară de niște mesaje superficiale de susținere nu a primit nimic concret. Nici măcar lituanianul filorus cu viziuni stângiste, Petras Austrevicius, nu i-a fost de mare folos.

Așa că nu-i rămâne decât să folosească ultima pârghie de care mai dispune – ”justiția” din Rusia. Într-adevăr, Plahotniuc are niște dosare deschise acolo, chiar dacă motivația lor este mai mult decât evidentă pentru cei cu un dram de discernământ. Dar dacă altceva nu e, sunt bune și acestea.

Problema e ce vrea Moscova, în schimbul acestui ajutor ”frățesc”. Iarăși suntem nevoiți să apelăm la logică, mai ales că ne-au fost furnizate și niște indicii, imediat după ce s-a consumat exercițiul electoral. Moscova vrea capul lui Moțoc și a spus-o cu text deschis prin intermediul presei loiale Kremlinului. Nu de dragul demnității și adevărului și nici de mila moldovenilor ”capturați”, ci pentru că omul respectiv a devenit indezirabil, după ce a declarat-o pe ea însăși indezirabilă. Cine calcă Kremlinul pe bătătură nu are iertare, iar acest lucru îl poate confirma și ultimul nostru comunist, bătrânul general Vladimir Voronin.

Așadar, Andrei Năstase ne vrea, din nou, eliberați cu ajutorul rușilor, și speră că moldovenii deșteptați o să-i aprecieze gestul și-i vor ieși în cale cu flori, așa cum s-a întâmplat în ’44, când ostașii sovietici eliberatori au venit aici călare pe tancuri. Nu-i exclus că se vor găsi oameni care să aplaude un astfel de deznodământ și care chiar să creadă sincer că democrația merită un astfel de sacrificiu. Dar vreau să le amintesc acestora că rusul e dispus să ”elibereze” țări străine doar cu o condiție – să nu mai plece niciodată de acolo. A demonstrat-o fără drept de apel în 1812, în 1940 și în 1944.

Ca să vă împrospătați memoria și să resimțiți dragostea rusească pentru popoarele salvate din captivitate, așteptați să vină 9 mai, când vom retrăi, cu voie sau fără voie, victoria împotriva ”ocupantului” român. Mai e puțin, tovarăși.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.