PURTATUL MĂȘTII, PRO ȘI CONTRA. Mai bine otravă decât virus?

Unii mă întreabă, alții îmi reproșează, unii mă consideră un exemplu prost. Pentru că port mască doar atunci când legea sau regulamentele mă obligă expres. Sau când este evident că risc să mă expun la virus. Coronavirus, mai exact. În rest, prefer să le păstrez, noi, în mașină și acasă, la îndemână. Nu, nu-i vorba de protest sau de sfidare. Am încercat să-mi explic, atât cât mă duce capul, în lipsa unor opinii clare și argumentate, când, cum și de ce să port acest accesoriu, care, iată, a devenit indispensabil, în ultima vreme. Din păcate.

Fără a avea pretenția de a fi bun cunoscător în domeniul sănătății, cu atât mai mult în ale virusologiei, un lucru mi se pare evident: purtatul măștii în mod obsesiv, continuu, îți face mult mai mult rău decât bine.

La școala generală, învățăm din toate câte puțin – un pic de botanică, un pic de biologie/anatomie, un pic de fizică, chimie, matematică, gramatică, geografie, istorie etc. De ce? Simplu: în primul rând, ca să avem posibilitatea de a ne descoperi vocația, să putem ulterior să ne dezvoltăm laturile care ne reprezintă mai mult, iar în al doilea rând, să avem cunoștințe elementare din toate domeniile, ca să ne putem orienta în viață și să înțelegem, fie și superficial, fenomenele care se petrec în jurul nostru.

La Anatomie am învățat care sunt funcțiile de bază ale organelor din corpul nostru și modul în care acționează ele ca să ne țină în viață. Tot din școală știm că respirația este poate cea mai importantă aptitudine a organismului, deoarece, în lipsa ei, omul moare în doar câteva minute. Și asta deoarece sângele nostru, pe care inima îl pompează prin tot corpul, are nevoie de oxigenare continuă, pentru a oxigena, la rândul lui, toate celelalte organe. Prin urmare, respirația presupune inhalarea de aer, pentru extragerea oxigenului, și expirarea dioxidului de carbon, care este aer uzat, deșeu toxic pe care organismul îl elimină.

Dincolo de această funcție de bază, prin respirație, organismul se curăță și de multe alte impurități care se găsesc în corp, inclusiv în cavitatea bucală (una din cele mai infecte zone a organismului). Or, se spune (să mă corecteze specialiștii dacă greșesc) că avem în noi câteva kilograme de microorganisme (bacterii, virusuri, fungi etc.), adică suntem chiftiți de ele. Unele-s bune, altele-s rele, există o relație de interdependență, care ne permite să conviețuim pașnic. Cică cea mai mare concentrație de bacterii ar fi în ombilic (buric, în limbaj popular), iar undeva pe locul doi ar fi gura.

Așadar, ce se întâmplă când acoperim cu masca nasul și gura? Dincolo de baricadarea în fața unor potențiale amenințări externe, împiedicăm, cel puțin parțial, ca dioxidul de carbon să se împrăștie și îl inhalăm înapoi la următoarea inspirație. Și așa în mod repetat. Chiar dacă țesătura măștii permite ca în interiorul ei să pătrundă și aer curat, oricum, concentrația de gaz toxic care nu reușește să se elimine din fața căilor respiratorii rămâne foarte mare. Adică respirăm dioxid de carbon, ceea ce ne otrăvește, încetul cu încetul. Iertată-mi fie comparația, dar e cam același lucru, din punct de vedere fiziologic, cu a bea urină, pentru a-ți potoli setea, fie ea si amestecată cu apă.

În plus, la fiecare expirație, din organism se elimină și tot felul de alte impurități, astfel încât masca se transformă rapid într-un adevărat colector de deșeuri. Așa că, vizual, masca purtată continuu mi se asociază cu murdăria, în special când mă uit la vânzătorii de la piață sau la alți oameni, obligați prin lege să o poarte în permanență. Mai ales că se vede cu ochiul liber că o schimbă foarte rar sau deloc, pe parcursul întregii zile.

Faceți cum considerați de cuviință, dar eu cred totuși că e bine să purtăm mască, însă doar perioade foarte scurte de timp. E ca și cum ți-ai trage aer ca să înoți din punctul A în punctul B. Însă cei care, în virtutea meseriei, se află un timp îndelungat în medii aglomerate să fie scutiți de această obligativitate. Spre binele lor, în primul rând. Altfel spus, în piață sau magazin să fie obligați să poarte măști doar cumpărătorii, nu și vânzătorii sau ceilalți angajați. La fel, în transportul public, să nu fie chinuiți șoferii și taxatorii, ci doar pasagerii.

Dar, iarăși, e doar o părere subiectivă. Poate specialiștii știu mai bine. Problema-i că specialiști sunt mulți și fiecare-i cu părerea lui, încât nici ei nu mai înțeleg ce recomandă. De OMS nu spun nimic, dacă nu vă supărați. Doar faptul că, în opinia mea, e ultima instituție care ar trebui ascultată.

P.S. Cei mai mulți dintre noi simt un disconfort continuu atunci când poartă mască, au senzația că se sufocă, prin urmare, simt nevoia de a-și elibera măcar nasul, dacă nu și gura. Explicația, iarăși din perspectiva unui profan, ar fi că acesta este un semnal emis de creier, care ne avertizează că există o problemă și că ar trebui să intervenim rapid pentru a ne regla respirația. Exact cum face computerul de bord al mașinii când depistează o defecțiune. Așa că nu-i ascultați pe cei care vă reproșează că nu sunteți în stare să răbdați, făcându-vă trimitere la medicii care sunt nevoiți să suporte ore în șir acest disconfort. Ascultați-vă propriul centru de comandă și scoateți-vă masca, lăsându-vă corpul să respire normal. Dar asta nu înseamnă deloc că nu trebuie să vă protejați.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.