Peste 50 la sută din exporturile Republicii Moldova ajung pe piaţa Uniunii Europene

Republica Moldova a importat din ţările Uniunii Europene (UE-27) mărfuri în valoare de circa 1,5 miliarde USD, volum cu 39,7 la sută mai mare faţă de cel înregistrat anterior, informează AP FLUX.

Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică, în 11 luni ale anului trecut, importurile din ţările Uniunii Europene au reprezentat 45,6 la sută din totalul mărfurilor importate.

Pe de altă parte, valoarea importurilor de mărfuri provenite din ţările CSI a constituit 1 miliard 185,9 milioane USD. Deşi importurile din CSI au crescut, faţă de 11 luni ale anului 2006, cu 33 la sută, acestea deţin o pondere de doar 36,2 la sută din totalul importurilor, faţă de 37,7 la sută, indicele din 2006.

În perioada de referinţă, Moldova a exportat în ţările Uniunii Europene mărfuri în valoare de 613,2 milioane USD, în creştere cu 31 la sută faţă de ianuarie-noiembrie 2006. Pe piaţa europeană ajung peste 50 la sută din mărfurile moldoveneşti exportate.

Pe piaţa din CSI, Republica Moldova exportă 41,1 la sută din totalul mărfurilor exportate. În 11 luni ale anului trecut, aici au fost livrate mărfuri în valoare de 500 milioane USD. Exporturile de mărfuri în CSI au sporit cu 31,1 la sută, comparativ cu perioada similară a anului 2006.

Analiza evoluţiei exporturilor relevă majorarea livrărilor de mărfuri în România (cu 40,7 la sută), Federaţia Rusă (cu 25,5 la sută), Ucraina (cu 34,2 la sută), Germania (de 1,7 ori), Italia (cu 21,3 la sută) etc., mai informează AP FLUX.

2 gânduri despre “Peste 50 la sută din exporturile Republicii Moldova ajung pe piaţa Uniunii Europene

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.