Întreprinderile de distribuţie a energiei electrice vor investi, în 2008, peste 273 milioane lei

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat planurile de investiţii pentru anul 2008, ce urmează a fi respectate de către întreprinderile de distribuţie a energiei electrice (RED) în sistemul electro-energetic, informează AP FLUX.

Potrivit respectivelor planuri, investiţiile din acest an în sector urmează să atingă, cel puţin, 273 milioane de lei. Din această sumă, 42,5 milioane de lei planifică să investească RED Nord-Vest, RED Nord – 75,7 milioane de lei, iar cele trei întreprinderi ale companiei Union Fenosa în Moldova – peste 155 milioane de lei.

Potrivit şefului Direcţiei audit a ANRE, Anatol Saracuţa, decizia ANRE prevede ca peste 220 milioane de lei sau 80,7 la sută din totalul investiţiilor planificate să fie utilizate pentru reconstrucţia, modernizarea şi extinderea reţelelor de distribuţie. Astfel, RED Nord-Vest va investi în reţelele sale 34,4 milioane de lei, RED Nord – 60,9 milioane de lei, iar RED-urile din proprietatea Union Fenosa – 125,2 milioane de lei. Celelalte investiţii vor fi efectuate în sistemul de evidenţă a energiei electrice, în automatizare, tele-radio comunicaţii, mijloace de transport, renovarea clădirilor şi instalaţiilor, procurarea utilajelor etc.

Compania Union Fenosa în Moldova a solicitat pentru 2008 un plan investiţional de 178,4 milioane de lei, însă ANRE nu l-a acceptat în întregime. În special, nu au fost aprobate investiţiile ce ţin de procurarea şi implementarea diferitor programe şi sisteme, în valoare de 13 milioane de lei. ANRE a cerut companiei să prezinte detaliat fiecare proiect în parte, cu argumentarea necesităţii, costului şi efectului economic al acestuia. De asemenea, ANRE nu a respins includerea în plan a sumei de 10,3 milioane de lei, solicitată de companie pentru efectuarea investiţiilor în crearea unui sistem suplimentar de evidenţă şi control al fluxurilor de energie, pentru procurarea terminalelor portabile şi altor investiţii care, în viziunea ANRE, nu sunt strict necesare şi nu corespund cerinţelor Metodologiei de calculare şi aplicare a tarifelor la energia electrică livrată consumatorilor.

Conform deciziei ANRE, compania Union Fenosa urmează să reexamineze planul de investiţii la capitolul extinderea reţelelor de distribuţie şi să prevadă mijloace suplimentare pentru realizarea tuturor proiectelor de extindere a reţelelor, elaborate de autorităţile publice locale. Conducerea ANRE consideră că suma de 19,6 milioane de lei, planificată de companie pentru extinderea reţelelor, este insuficientă, întrucât în plan nu au fost incluse 47 de proiecte, invocându-se drept cauză aşa-numitul „buget limitat”. ANRE a cerut companiei Union Fenosa să includă în plan toate aceste proiecte, motivându-şi solicitarea prin faptul că actele normative nu limitează volumul investiţiilor necesare pentru asigurarea funcţionării fiabile a reţelelor de distribuţie, iar condiţiile de licenţă obligă RED-urile să asigure satisfacerea integrală a cerinţelor de racordare a consumatorilor la reţea şi prestarea unor servicii calitative.

Pornind de la necesitatea măririi volumului de investiţii pentru extinderea reţelelor electrice, ANRE a solicitat companiei să suplimenteze investiţiile planificate la acest capitol cu suma de 10,3 milioane de lei, sumă ce nu a fost acceptată de agenţie şi propusă pentru a fi utilizată în alte scopuri investiţionale.

Metodologia de calculare şi aplicare a tarifelor stabileşte că ANRE aprobă planurile investiţionale anuale ale RED-urilor, în conformitate cu cerinţele specificate în acest act normativ. Anual, în perioada ianuarie-februarie, RED-urile prezintă Agenţiei rapoarte privind realizarea planurilor investiţionale pentru anul precedent. Investiţiile efectuate conform planului aprobat de ANRE sunt incluse la calcularea costului de capital, iar cele efectuate în afara planului se iau în calcul numai în cazurile în care un impact economic pozitiv asupra obiectivelor prevăzute în planul investiţional, mai informează AP FLUX.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.