Oficialii Uniunii Europene sunt îngrijoraţi de creşterea euro

Oficialii europeni afirmă că puterea monedei unice a celor 15 state din zona euro ar putea accentua încetinirea anticipată a creşterii economice a UE, în 2008, transmite Prompt Media, citată de AP FLUX.

Ministrul francez al Afacerilor Europene a afirmat că problema o constituie viteza acestei aprecieri şi faptul că celelalte mari monede, yuanul, yenul şi dolarul sunt prea slabe.

La rândul său, premierul italian Romano Prodi, a afirmat că există motive de îngrijorare, întrucât euro s-a apreciat, în 2007, cu 15 la sută faţă de dolar, exportatorii europeni întâmpinând astfel dificultăţi în a concura pe piaţa globală. Acest lucru este determinat de creşterea temerilor legate de puterea economiei europene de a trece printr-o încetinire care ar putea fi declanşată de criza creditelor din Statele Unite.

Prim-ministrul luxemburghez Jean-Claude Juncker, care conduce grupul miniştrilor de Finanţe din zona euro, a recunoscut că previziunile de creştere pentru zona euro în 2008 ar putea fi reduse de la 2,2% la 1,8%.

Pe de alta parte, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a răspuns celor care spun ca euro a devenit prea puternic că succesul euro reflectă „încrederea în economia europeană care şi-a revenit şi euro reflectă acest lucru.  „Uitaţi-vă la Germania, care cunoaşte un boom al exporturilor şi exportă în ţări care nu au euro”, a spus Barroso.

Comisarul UE pentru Afaceri Monetare, Joaquin Almunia, a acceptat totuşi că „rata de schimb actuala a euro se apropie de limite istorice” şi că „trebuie să fim foarte vigilenţi şi să transmitem partenerilor noştri cum vom încerca să rezolvăm dezechilibrele globale într-o manieră cooperantă”.

În context, este de aşteptat ca ţările Uniunii Europene să încerce să corecteze dezechilibrele dintre valutele mari, în cadrul unei întâlniri a Grupului celor şapte naţiuni industrializate, care va avea loc la Tokyo luna viitoare şi se va concentra mai ales asupra yuanului chinezesc, în privinţa căruia europenii spun că este subevaluat deliberat cu până la 20-25%, oferind Chinei un avantaj comercial nelegitim.

Între timp, puterea euro ar putea crea probleme şi în contextul în care lira britanică îşi continuă deprecierea rapida, după ce s-a devalorizat cu aproape 9% faţă de euro din noiembrie 2007.

Deşi atenţia Europei s-a focalizat în special pe „slăbiciunea” dolarului, ţările zonei euro exportă mai mult în Marea Britanie decât în SUA, iar deprecierea lirei sterline ar putea sa înrăutăţească problemele de venituri ale UE, mai informează AP FLUX.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.