Institutul de Economie, Finanţe şi Statistică al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM) a identificat 10 cele mai importante evenimente produse în 2007 în economia naţională, informează AP FLUX.
Potrivit reprezentanţilor AŞM, cel mai important eveniment economic al anului trecut este lansarea de către preşedintele Vladimir Voronin a iniţiativelor de liberalizare a economiei naţionale. Aceste iniţiative prevăd, în primul rând, legalizarea capitalului, declararea benevolă a tuturor mijloacelor băneşti şi a activelor deţinute, atât de către persoanele fizice, cât şi de cele juridice.
Cea de a doua iniţiativă legislativă se referă la amnistia fiscală şi stipulează iertarea tuturor datoriilor fiscale ale agenţilor economici, acumulate până la 1 ianuarie 2007.
A treia iniţiativă legislativă prevede modificarea sistemului de impunere a veniturilor pentru persoanele juridice prin stabilirea cotei zero la impozitul pe venit, în cazul în care agentul economic decide reinvestirea profitului.
De asemenea, printre cele mai importante evenimente economice ale anului trecut, AŞM consideră elaborarea Planului Naţional de Dezvoltare, obţinerea regimului de comerţ asimetric cu Uniunea Europeană, darea în exploatare a Terminalului petrolier de la Giurgiuleşti. Alte cinci evenimente marcante pentru economia Republicii Moldova sunt considerate construcţia gazoductului magistral Tocuz-Căinari-Mereni, lansarea parcurilor industriale, tehnico-ştiinţifice şi a incubatoarelor de inovare, aderarea la CEFTA (Acordul de Comerţ Liber pentru Europa Centrală), reluarea exportului de vinuri în Rusia, atragerea celui mai mare volum de investiţiile străine, precum şi reparaţia capitală a drumului internaţional „Chişinău-Leuşeni”.
Pe de altă parte, reprezentanţii societăţii civile califică drept demagogice iniţiativele preşedintelui Vladimir Voronin. Potrivit reprezentantului Institutului pentru Democraţie şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Nadejda Caprar, iniţiativa de liberalizare a economiei încalcă principiul echităţii fiscale. „Principalii datornici faţă de Bugetul de Stat sunt companiile cu capital de stat. Astfel, iertarea datoriilor acestora îi va dezavantaja pe plătitorii oneşti de impozite şi va afecta credibilitatea Guvernului în faţa investitorilor străini”, consideră Nadejda Caprar.
De asemenea, economiştii sunt sceptici şi faţă de capacitatea Republicii Moldova de a valorifica oportunităţile pe care le oferă comerţul asimetric cu Uniunea Europeană. Ei afirmă că producţia industrială se află în declin, iar volumul mare de remitenţe de peste hotare încurajează importurile.
Potrivit datelor statistice, deficitul balanţei comerciale a Republicii Moldova a constituit, în 11 luni ale anului curent, 2 miliarde 62,4 milioane USD, în creştere cu 628 milioane USD faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Tot în 11 luni ale anului curent, volumul producţiei industriale s-a reduc cu circa 2 la sută, iar numai în luna noiembrie a anului 2007 – cu 10,8 la sută, mai informează AP FLUX.