Un tânăr din Republica Moldova a fost omorât în bătaie în cadrul forţelor militare transnistrene

Încă un cetăţean al Republicii Moldova a decedat, în timp ce satisfăcea „serviciul militar” în forţele militare transnistrene, informează AP FLUX.

Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei „Promo-Lex”, este vorba de locuitorul satului Lunga, raionului Dubăsari, Anatoli Mospan, în vârstă de 19 ani. El a decedat la 2 ianuarie curent, la doar patru zile de la înrolarea sa într-o unitate militară din Tiraspol. „Procuratura militară” din Tiraspol a anunţat că moartea a survenit din cauza insuficienţei cardiace acute. Pe de altă parte, părinţii tânărului afirmă că pe corpul neînsufleţit al militarului erau vizibile urme de violenţă.

Asociaţia „Promo-Lex” consideră că cetăţenii moldoveni, domiciliaţi în stânga Nistrului, rămân supuşi unor reale pericole pentru viaţa, sănătatea şi securitatea lor personală. Chiar dacă motivul decesului invocat de „procuratura militară” din Tiraspol este insuficienţa cardiacă, „Promo-Lex” consideră anormală situaţia când în forţele sunt înrolate persoane cu probleme cardiace, calitatea verificării stării de sănătate în procesul de încorporare fiind inacceptabilă.

„Promo-Lex” a sesizat în repetate rânduri opinia publică în legătură cu ilegalitatea înrolării tinerilor din Republica Moldova în structurile militare din regiunea transnistreană, însă autorităţile constituţionale au ignorat acest apel.

De asemenea, membrii „Promo-Lex” cunosc numeroase cazuri şi situaţii când persoanele înrolate cu forţa au fost supuse torturilor şi tratamentelor inumane. Astfel, mulţi dintre cei care şi-au satisfăcut serviciul militar în structurile militare transnistrene se întorc acasă invalizi sau, în cel mai bun caz, cu grave probleme de sănătate.

Anual, mii de tineri din regiunea de Est a Republicii Moldova sunt citaţi la comisariatele militare din regiune pentru controlul medical pentru a fi înrolaţi în structurile militare ilegale din regiune.

Tinerii sunt „vânaţi” de structurile separatiste pentru a fi înrolaţi cu forţa în structurile militare transnistrene. În cazul în care tinerii refuză, autorităţile locale din regiune întocmesc liste cu „persoanele care se eschivează” şi le anunţă în căutare. Deseori, şi bărbaţii cu vârsta de până la 45 de ani sunt chemaţi şi înrolaţi cu forţa în structurile militare.

Refuzul oficial al petiţionarilor de a-şi satisface serviciul militar în forţele militare transnistrene este sancţionat administrativ şi penal de către administraţia separatistă de la Tiraspol, iar înrolarea în aceste structuri poate atrage răspunderea penală, prevăzută de legislaţia naţională a Republicii Moldova.

„Promo-Lex” consideră că încorporarea forţată a cetăţenilor Republicii Moldova într-o structură paramilitară ilegală, creată pe teritoriul statului de către un regim neconstituţional, este o gravă problemă pentru autorităţile moldovene, deoarece cetăţenilor săi, domiciliaţi în regiunea de Est, nu le sunt asigurate şi protejate drepturile şi libertăţile fundamentale, în condiţii egale cu ale cetăţenilor din restul teritoriului ţării.

De asemenea, „Promo-Lex” consideră şi insistă ca organele constituţionale ale Republicii Moldova urmează să se autosesizeze şi să întreprindă toate acţiunile necesare, pentru a stabili cu certitudine cauza decesului lui Anatoli Mospan şi, eventual, să tragă la răspundere persoanele culpabile de decesul acestuia, mai informează AP FLUX.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.