Biserica rusă îşi fortifică poziţiile în Transnistria

Biserica Ortodoxă Rusă îşi fortifică poziţiile pe teritoriul Transnistriei şi se bucură, în acest sens, de sprijinul autorităţilor rmn care colaborează activ cu Episcopia Tiraspolului şi Dubăsarilor, subordonată Patriarhiei Ruse, se arată într-o ştire publicată pe portalul transnistrean „Lenta PMR”, informează AP FLUX.

Potrivit autorilor ştirii, liderul separatist de la Tiraspol, alături de demnitarii transnistreni de toate rangurile acordă o atenţie deosebită Bisericii (Episcopiei Dubăsarilor, din cadrul Mitropoliei Moldovei – n.red.), care reprezintă „principalul pilon al unităţii acestei republicii multinaţionale”.

De asemenea, în ştire se mai spune că începând cu blocada Transnistriei din partea Ucrainei din martie 2006, autorităţile de la Tiraspol, parcurg tot mai insistent calea spre integrarea acestei regiuni în componenţa Federaţiei Ruse şi că Biserica Ortodoxă Rusă reprezintă, în acest sens nu doar o simplă organizaţie religioasă ci un liant care asigură legătura Transnistriei cu Rusia. Autorii mai precizează că atenţia Patriarhiei de la Moscova faţă de Transnistria a sporit, odată cu decizia Mitropoliei „necanonice” (!) a Basarabiei de a reactiva cele patru eparhii, subordonate Patriarhiei Române.

Menţionăm reprezentantul Partidului Patriotic din Transnistria, condus de Oleg Smirnov, fiul actualului lider de la Tiraspol, a solicitat recent ca Eparhiei Tiraspolului şi Dubăsarilor, subordonată Bisericii Ortodoxe Ruse să i se acorde „statut oficial în Transnistria”. Totodată, Oleg Smirnov împreună cu Episcopul de Dubăsari, Iustinian, din cadrul Mitropoliei Moldovei, au organizat la Tiraspol un seminar pentru tineri, „Ortodoxia şi patriotismul”.

Amintim că, recent, Mitropolitul Basarabiei, ÎPS Petru Păduraru, a adresat o scrisoare Consiliului Europei, unde atrage atenţia asupra faptului că, după ce Mitropolia Basarabiei a reactivat cele trei episcopii, conducătorii structurilor de securitate şi de forţă transnistrene s-au întrunit la Tiraspol într-o şedinţă de urgenţă, împreună cu reprezentanţii Mitropoliei Moldovei, pentru a identifica măsuri de contracarare a Mitropoliei Basarabiei şi că acestui punct de vedere i s-au asociat unii factori politici de cel mai înalt nivel din cadrul administraţiei constituţionale a Republicii Moldova, mai informează AP FLUX.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.