Preţurile acţiunilor emise de băncile din Moldova încep să se stabilizeze

Capitalizarea bursieră, calculată după metodologia Agenţiei de rating şi estimare „Estimator-VM”, a înregistrat, pe parcursul lunii decembrie a anului trecut, o descreştere de 44 milioane de lei, marcând, la finele lunii, valoarea de 13 miliarde 283 milioane de lei, informează AP FLUX.

Primele două poziţii din clasamentul lunii sunt deţinute de acţiunile emise de două bănci comerciale. Acestea au marcat cea mai mare valoare bursieră, în funcţie de ultimul preţ înregistrat la bursă (decembrie 2007) în regim interactiv, vânzare-cumpărare.

Rulajul s-a derulat pe cinci segmente bursiere, pe cel de bază – vânzare-cumpărare (regim interactiv), valoarea rulajului fiind de circa 35 milioane de lei sau cu peste 22,8 milioane de lei mai mult faţă de noiembrie a anului trecut. În volum mai mare pe acest segment bursier au fost tranzacţionate acţiunile emise de SA „Mezon” (13 milioane de lei) şi BC „Moldova-Agroindbank” SA (circa 4,5 milioane de lei). Cele mai lichide acţiuni, după numărul de tranzacţii, au fost, ca şi luna în noiembrie, cele emise de SA „Aschim” (70 tranzacţii), precum şi hârtiile de valoare ale SA „Franzeluţa” (57 tranzacţii) şi SA „Promstroi-Grup” (34 tranzacţii). Dintre acţiunile bancare, cele mai multe tranzacţii au fost înregistrate cu titlurile emise de BC „Moldova-Agroindbank” SA (12 tranzacţii). Pachete mai mari de acţiuni au fost operate cu acţiunile societăţilor „Prut-80″ (34,54 la sută) şi „Daac-Victoria” (30 la sută).

Pe segmentul bursier (oferta tender), în luna decembrie au fost înregistrate patru oferte de cumpărare. Cel mai reuşit s-a derulat preluarea acţiunilor societăţii „Utilajcom”. Ca rezultat, cumpărătorul a intrat în posesia unui pachet de acţiuni în mărime de circa 40 la sută din emisie. Cumpărătorul acţiunilor SA „Claritate” a preluat, în urma ofertei, un pachet de acţiuni în mărime de 8,61 la sută. În acelaşi timp, compania „Sudzucker” AG (Germania) a reuşit să achiziţioneze de pe piaţă doar un pachet de 0,6 la sută din acţiunile emise de SA IM „Sudzucker-Moldova”.

În cadrul licitaţiilor cu strigare, rulajul a constituit circa 27,77 milioane de lei, fiind cu mult mai mare comparativ cu cel din luna noiembrie. Pe acest segment au fost licitate acţiunile la 14 societăţi, inclusiv cele emise de BC „Moldova-Agroindbank” SA şi BC „Investprivatbank” SA. Cele mai mari încasări au fost obţinute de la vânzarea pachetelor de acţiuni emise de SA „Produse Cerealiere” – circa 7,3 milioane de lei, SA „Constructorul din Bălţi” – circa 6,2 milioane de lei şi SA „Asito” – 5,5 milioane de lei.

Situaţia pe segmentul licitaţie a fost mai bună, comparativ cu luna anterioară, încasările din vânzarea a 11 pachete de acţiuni din portofoliile fondurilor de investiţii, aflate în proces de lichidare, fiind de 6,7 milioane de lei. Cel mai semnificativ pachet vândut a fost cel al societăţii „Mărgăritar” – 60,16 la sută de acţiuni din emisie. De la înstrăinarea unui pachet de acţiuni ale SA „Floarea-Carpet”, în mărime de 12,86 la sută, a fost încasată suma de 4,7 milioane de lei. Din cele 11 pachete de acţiuni înstrăinate, opt au fost în mărime mai mare de 5 la sută din emisie.

Preţurile mai multor acţiuni bancare, pe segmentul interactiv bursier, a fost neobişnuit de stabile. Astfel, preţul acţiunilor emise de BC „Moldova-Agroindbank” SA a rămas pe vechi, cotaţia fiind de 2.000 de lei per acţiune. Nu au evoluat nici preţurile la titlurile emise de BC „Victoriabank” SA (300 lei/acţiunea), BC „Mobiasbank” SA (200 lei/acţiunea) şi BC „Banca de Finanţe şi Comerţ” SA (550 lei/acţiunea).

O descreştere a preţului a fost înregistrată în cadrul vânzării acţiunilor ordinare, emise de BC „Banca Socială” SA – 40,1 lei. Astfel, la finele lunii decembrie, cotaţia acestora a coborât până la 1.060 de lei/acţiunea. Şi acţiunile ordinare, emise de BC „Moldindconbank” SA, au pierdut 493 lei, ajungând până la 1.507 lei/acţiunea. Experţii agenţiei „Estimator-VM” consideră că, astfel, s-a ajuns la un repaos, după ce, pe parcursul anului curent, am asistat la evoluţii ascendente de preţ sau, mai bine zis, la ajustarea cotaţiilor bursiere la acţiunile emise de majoritatea băncilor autohtone după performanţele financiare obţinute.

În luna decembrie a anului 2007, în clasamentul profitabilităţii acţiunilor, elaborat de „Estimator-VM”, au intrat 13 clase de acţiuni, faţă de nouă, în luna noiembrie, care au fost tranzacţionate la Bursa de Valori a Moldovei în regim interactiv în ambele luni. Dintre acestea, la patru clase de acţiuni, ale societăţilor din sectorul real al economiei, a fost înregistrată creşterea de preţ, la şase clase de acţiuni cursul bursier nu s-a modificat, iar la trei clase de acţiuni – a scăzut. De data aceasta, sporuri de preţ nu au marcat nicio clasă de acţiuni emise de bănci, mai informează AP FLUX.

Ioan Strelciuc

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.