Dumitru Braghiş: Vina pentru relaţiile proaste cu România o poartă nu doar Chişinăul, ci şi Bucureştiul

Liderul Partidului Social Democrat, Dumitru Braghiş, afirmă că nu este corect ca, în cazul tensiunilor care există în prezent între Chişinău şi Bucureşti să fie învinuite doar autorităţile moldovene, deoarece, de multe ori, vinovate pentru această situaţie sunt inclusiv autorităţile române, informează AP FLUX.

În opinia lui Braghiş, unele dintre reacţiile autorităţilor de la Chişinău sunt determinate de anumite poziţii pe care le are Bucureştiul, atitudini care tensionează şi mai mult aceste relaţii. „De aceea, să învinuim doar Chişinăul cred că nu este corect. Atunci când Chişinăul ia o anumită poziţie sau emite vreo declaraţie împotriva României, nu este obligatoriu ca Bucureştiul să dea curs acestor provocări şi să răspundă prin reciprocitate, lucru care provoacă o serie de reacţii în lanţ”, a spus Dumitru Braghiş.

Deputatul social-democrat a menţionat că în cazul tensiunilor moldo-române, Uniunea Europeană va lua apărarea României. „Avantajul Bucureştiului este că România este membru al Uniunii Europene, iar acest lucru îi va aduce automat sprijin din partea comunităţii europene indiferent dacă va avea dreptate sau nu”, a fost de părere Braghiş. El a amintit, în acest sens, conflictul dintre Polonia şi Federaţia Rusă, când Uniunea Europeană a oferit necondiţionat sprijin autorităţilor poloneze. „Tot aşa, comunitatea europeană va susţine şi România, şi oricare alt stat care este membru al UE”, a afirmat liderul social-democraţilor moldoveni.

De asemenea, preşedintele PSDM a mai declarat că, în urma unei vizite pe care a întreprins-o recent la Bucureşti, în cadrul căreia a avut mai multe întrevederi, atât cu formaţiunea parteneră PSD din România, cât şi cu alţi lideri politici şi de opinie români, a constatat că guvernanţii din ambele state sunt interesaţi ca între cele două maluri să existe tensiuni, precizând că, în urma acestor relaţii vor avea de câştigat atât guvernanţii de la Chişinău cât şi cei de la Bucureşti. În acest sens, deputatul a enumerat câteva probleme nesoluţionate până în prezent de către Bucureşti, cum ar fi lipsa posibilităţii de a obţine vize în regim normal, posibilităţile limitate în ce priveşte libera circulaţie, problemele studenţilor basarabeni care studiază peste Prut. „De ce până acum nu avem semnat tratatul de frontieră? Suntem deja la graniţă cu Uniunea Europeană şi se pare că ar trebui deja să apară o claritate în ce priveşte vecinătatea noastră cu UE. De asemenea, cum se explică declaraţiile ambasadorului României la Chişinău vizavi de nerecunoaşterea Tratatului de Pace de la Paris, semnat între România şi Puterile Aliate la 10 februarie 1947 şi cum aceste declaraţii se îmbină cu calitatea de membru al OSCE?”, s-a întrebat retoric Dumitru Braghiş.

La rândul său, secretarul general PSDM, consilierul municipal Eduard Muşuc, a menţionat că autorităţile celor două state ar trebui să fie mai atente atunci când abordează problema identitară. „Atunci când preşedintele României, domnul Traian Băsescu, declară public că cetăţenii Republicii Moldova sunt români, consider că această afirmaţie este una nechibzuită, deoarece anume asta aşteaptă actuala conducere de la Chişinău. Originea etnică a cetăţenilor este o problemă personală a fiecărui individ. Poziţia Partidului Social Democrat, în acest sens, este că cetăţenii din Republica Moldova sunt, din punct de vedere civic, moldoveni deoarece deţin cetăţenie moldovenească, iar, în ceea ce priveşte originea etnică, este dreptul fiecărui la autoidentificare”, a spus Eduard Muşuc, citat de AP FLUX.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.