Municipiile Chişinău şi Iaşi se vor înfrăţi de Ziua Unirii Principatelor Române

Consiliul municipal Chişinău a aprobat astăzi Acordul de înfrăţire a municipiului Iaşi din România cu municipiul Chişinău. Ceremonia de semnare a documentului de către cele două părţi va avea loc pe data de 24 ianuarie curent, la Iaşi, zi în care românii sărbătoresc Ziua Unirii Principatelor Române, informează AP FLUX.

Discuţiile privind înfrăţirea celor două municipii au început în vara anului trecut, la iniţiativa deputaţilor şi consilierilor municipali creştin-democraţi, şi au constituit unul dintre principalele aspecte ale acordului de colaborare dintre formaţiunea condusă de Iurie Roşca şi Partidul Democrat (actualmente PD-L) din România, condus de primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

Bazele acordului au fost puse în cadrul unei vizite la Chişinău a deputatului democrat de Iaşi, Petru Movilă. El a participat, alături de liderul fracţiunii municipale creştin-democrate, Alexandru Corduneanu, la o întrevedere cu primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, cu care s-a convenit asupra necesităţii elaborării şi semnării respectivului acord.

Ulterior, decizia de a înfrăţi cele două municipii a fost aprobată în cadrul Consiliului municipal Iaşi, urmând ca acelaşi lucru să-l facă şi consilierii municipali din capitala Republicii Moldova.

În cadrul şedinţei de astăzi, Alexandru Corduneanu şi-a exprimat speranţa că administraţia Chişinăului va reuşi să valorifice în beneficiul cetăţenilor acest acord de înfrăţire, menţionând că ar fi regretabil dacă acordul ar rămâne doar unul simbolic, aşa cum s-a întâmplat cu acordurile de înfrăţire a capitalei Republicii Moldova cu municipiile Grenoble, Moscova sau Bucureşti. „Iaşi este cel mai mare oraş românesc din extremitatea de est a României. Este oraş cu care noi putem avea cele mai multe proiecte în derulare, în vederea transformării Chişinăului într-un oraş european. Fondurile europene care se alocă prin intermediul municipiului Iaşi ne privesc nemijlocit şi pe noi. Putem avea o serie de proiecte, a căror desfăşurare poate începe chiar în anul 2008″, a declarat Alexandru Corduneanu.

În opinia lui, argumentul înfrăţirii nu se pune la îndoială, dar se doreşte ca administraţia primăriei Chişinăului să vină cu nişte propuneri concrete, încât acest acord să aducă beneficii practice locuitorilor capitalei. Liderul fracţiunii creştin-democrate din CMC a mai propus ca acordul să prevadă şi demararea unor acţiuni din partea primăriilor celor două municipii pentru a determina înfrăţirea ulterioară între localităţile aflate în subordinea municipiilor Iaşi şi Chişinău.

Ceremonia de semnare oficială a acordului de înfrăţire va avea loc pe data de 24 ianuarie, începând cu ora 17:00. La eveniment vor participa primarul municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă şi reprezentanţii fracţiunilor municipale din CMC. Din partea părţii române, vor fi prezenţi reprezentanţii administraţiei municipiului Iaşi, precum şi oficialităţi din cadrul administraţiei prezidenţiale de la Bucureşti, mai informează AP FLUX.

2 gânduri despre “Municipiile Chişinău şi Iaşi se vor înfrăţi de Ziua Unirii Principatelor Române

  1. Speram ca infratirile sa devina o practica constanta a primarilor PPCD. Unirea se realiyeaya nu prin tipete stridente, pe la crisme, ci prin fapte concrete…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.