Federaţia Rusă intenţionează să prezinte autorităţilor Republicii Moldova un nou plan de reglementare a conflictului transnistrean, care are o denumire de lucru neutră „Planul de reglementare politică a conflictului în Transnistria”, informează AP FLUX.
Publicaţia rusă „Kommersant” notează că planul Kremlinului nu presupune un model unitar al Moldovei reîntregite, după cum insistă Chişinăul, dar nici o confederaţie, aşa cum îşi doreşte Tiraspolul. „Moscova propune o structură federativă, fiind gata să convingă autorităţile transnistrene de viabilitatea ei”, precizează publicaţia „Kommersant”. În acelaşi timp, Kremlinul vrea de la autorităţile de la Chişinău să conserve statutul de neutralitate al Moldovei, şi nu doar prin Constituţie, ci şi printr-un act internaţional, care ar fi semnat şi de SUA, şi de Uniunea Europeană. Mai ales că ceilalţi reprezentanţi ai GUAM, din care face parte şi Moldova, şi-au exprimat deja intenţia de a adera la Alianţa Nord-Atlantică.
De asemenea, Moscova aşteaptă de la Republica Moldova permanentizarea pe teritoriul său a prezenţei militare ruseşti. Mai ales că Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova a solicitat, în repetate rânduri, schimbarea formatului trupelor de pacificatori
A treia condiţie pe care conducerea Federaţiei Ruse vrea s-o impună ţine de garanţiile pe care Chişinăul oficial trebuie să le prezinte în vederea inviolabilităţii proprietăţii transnistrene, care a fost privatizată de companiile ruseşti. Deşi Voronin a declarat că este gata să recunoască legalitatea procesului de privatizare în Transnistria, în Moldova este în vigoare o lege care califică drept ilegale toate operaţiunile de privatizare, desfăşurate fără acordul Chişinăului.
Publicaţia „Kommersant” menţionează că, în cadrul întrevederii de astăzi, pe care urmează să o aibă preşedinţii Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse, Vladimir Voronin şi Vladimir Putin, toate aceste chestiuni urmează a fi definitivate. Vladimir Voronin ar putea accepta planul propus de Moscova, deoarece a declarat, cu diferite ocazii, că soluţionarea diferendului transnistrean este pentru el o problemă de onoare. „Şi cum mandatul său expiră în timpul apropiat, lui Voronin îi rămâne prea puţin timp pentru a intra în istoria Moldovei ca unificatorul ţării. Soluţionarea problemei transnistrene convine şi preşedintelui Vladimir Putin, care, de asemenea, urmează să-şi încheie mandatul. În cazul unui rezultat pozitiv, el va rămâne în istorie ca un preşedinte-pacificator”, concluzionează „Kommersant”, citat de AP FLUX.