Mihai Poalelungi este noul judecător din partea Moldovei la CEDO

Noul judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) din partea Republicii Moldova a fost ales, pe o perioadă de şase ani, Mihai Poalelungi, actualul vicepreşedinte al Curţii Supreme de Justiţie a Republicii Moldova şi preşedintele Colegiului civil şi de contencios administrativ, informează AP FLUX.

În cadrul şedinţei de ieri a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Mihai Poalelungi a fost ales cu 97 de voturi, dintr-un total de 179 de voturi valabil exprimate, în calitate de judecător la CEDO din partea Republicii Moldova şi îl va succeda pe Stanislav Pavlovschi, actualul judecător moldovean în cadrul Curţii de la Strasbourg. Mandatul de judecător la CEDO al lui Mihai Poalelungi este valabil pe o perioadă de 6 ani şi va expira pe data de 30 aprilie 2014.

Printre cei trei candidaţi înaintaţi de Chişinău se mai numără şi vicespicherul Maria Postoico, care a obţinut 72 de voturi şi Veaceslav Zaporojan, care a obţinut  10 voturi.

Tot în cadrul şedinţei de ieri, au fost aleşi şi judecătorii din partea Bulgariei, Irlandei, Letoniei şi Turciei.

Menţionăm că Mihai Poalelungi a fost preşedintele completului de judecată de la Curtea de Apel a RM care, la 19 august 1997, a dat pentru prima oară câştig de cauză Mitropoliei Basarabiei, obligând Guvernul Republicii Moldova să o înregistreze.

Scurte note biografice

Mihai Poalelungi este născut pe data de 13 septembrie 1962, în localitatea Corjova, raionul Criuleni. A obţinut licenţă în drept la Facultăţii de drept din cadrul Universităţii de Stat din Moldova (USM) şi a obţinut titlul de doctor în drept cu teza „Conduita legală şi justiţia”, de asemenea, în cadrul USM.

Între anii 1988-1989 a fost judecător stagiar la Judecătoria Râşcani Chişinău. Între ’89-’95 deţine funcţiile de Judecător şi vicepreşedinte al Judecătoriei Buiucani, iar în perioada ’95-’96 – judecător şi preşedinte la Judecătoria Centru Chişinău. Din 1996 până în 2003, este judecător şi vicepreşedinte al Curţii de Apel a Republicii Moldova, iar din 2003 până în 2005 deţine funcţia de judecător la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ).

În 2005 devine vicepreşedinte al CSJ şi preşedinte al Colegiului civil şi de contencios administrativ. Din 2007, este membru al Consiliului Ştiinţific al Curţii Constituţionale.

Totodată, începând cu anul 2000, este membru al Consiliului consultativ al judecătorilor europeni de pe lângă Consiliul Europei, iar din 2004, este arbitru la Curtea Internaţională de Conciliere şi Arbitraj de pe lângă OSCE, în calitate de reprezentat al Republicii Moldova şi membru al Consiliului Superior al Magistraturii. De asemenea, în 2000 a efectuat în stagiu la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi a urmat stagii şi vizite de studiu în domeniul drepturilor omului în Franţa, Germania, SUA şi Canada. Tot între 2003-2005 a fost şi membru al Comisiei Electorale Centrale din partea puterii judecătoreşti.

Mihai Poalelungi este autorul unui şir de cărţi şi monografii, precum şi unor mai multe articole de presă. Este căsătorit şi are trei copii.

Vitalie Nagacevschi, preşedintele Asociaţiei „Juriştii pentru drepturile omului”: „Este cea mai bună alegere”

Mă bucur foarte mult pentru votul acordat de membrii APCE. Mihai Poalelungi, dintre cei trei candidaţi propuşi, merita să cel mai mult să fie ales şi consider că în acest mod a învins democraţia. Totodată, vreau să menţionez că am rămas stupefiat de votul masiv care i-a fost acordat unui alt candidat, Maria Postoico, or, respectivul candidat, cred eu, nu avea dreptul moral să pretindă la această funcţie, după ce şi-a adus aportul la demolarea independenţei puterii judecătoreşti din Republica Moldova.

De persoana care reprezintă un stat depinde foarte mult şi părerea pe care şi-o formează reprezentanţii CEDO faţă de acel stat. Dacă este o persoană inteligentă care are şi o pregătire pe măsură, şi viziuni democratice, însăşi Curtea priveşte statul ca pe unul democratic şi cu un nivel de dezvoltare normal. În cazul în care reprezentantul statului este unul cu o prestaţie şi pregătire modestă, imaginea statului este percepută în funcţie de această persoană. Eu consider că prezenţa lui Mihai Poalelungi la CEDO va influenţa părerea judecătorilor din cadrul Curţii de la Strasbourg în favoarea Republicii Moldova. De asemenea, consider că, în urma votului de ieri, a câştigat justiţia din Republica Moldova şi cetăţenii Republicii Moldova.

Alexandru Tănase, avocat, consilier municipal Chişinău: „Sper că cel care îl va înlocui pe Poalelungi la CSJ va fi la fel de competent”

Consider că Mihai Poalelungi este singura candidatură care merita să obţină postul de judecător la CEDO şi care întruneşte toate condiţiile şi exigenţele Convenţiei pentru obţinerea acestei funcţii. Acesta este punctul meu de vedere pozitiv. Partea negativă a lucrurilor este că, prin plecarea lui Poalelungi de la Curtea Supremă de Justiţie a Republicii Moldova, va rămâne un post vacant care nu ştiu de către cine va fi preluat. Aş vrea să cred că se va găsi o soluţie potrivită şi va fi găsit un om la fel de competent cum este Mihai Poalelungi şi una care ar dăuna bunului mers al lucrurilor. De aceea, cred că ar trebui ca autorităţile să se gândească foarte bine atunci când vor promova o persoană în fruntea Colegiului Civil care să ducă la bun sfârşit reformele şi modernizările făcute de către predecesorul său.

Din alt punct de vedere, deşi oficial un judecător CEDO nu are nici o atribuţie cu efectuarea justiţiei în statul care l-a delegat, acesta poate totuşi contribui la semnalarea unor erori, comunică cu autorităţile asupra deficienţelor care există în procesul de justiţie, lucru care, în mod normal, poate duce la îmbunătăţirea actului de justiţie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.