Moscova doreşte înlăturarea lui Smirnov

Moscova ar fi decisă să-l înlocuiască pe actualul lider al autoproclamatei rmn, Igor Smirnov, pentru a putea aplica în practică varianta rusească de soluţionare a diferendului transnistrean. Cel puţin asta susţine presa rusă, care afirmă că favoritul Kemlinului la şefia Transnistriei ar fi liderul pretinsului soviet suprem de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk, informează AP FLUX.

Decizia de a-l schimba pe Smirnov ar fi fost luată după ce acesta s-a împotrivit să dezvolte un dialog constructiv cu Chişinăul şi să participe astfel la soluţionarea diferendului transnistrean în varianta favorabilă Moscovei.

Astfel, ieri, 30 ianuarie, şeful sovietului suprem transnistrean, Evghenii Şevciuk, a efectuat o vizită neoficială la Moscova unde s-a întâlnit cu preşedintele comitetului Dumei de stat pe problemele CSI, Alexei Ostrovschi, şi cu reprezentantul partidului „Edinnaia Rossia”, Constantin Kosaciov. Potrivit serviciului de presă al sovietului suprem de la Tiraspol, în cadrul acestor întrevederi, ar fi fost scoasă în evidenţă necesitatea normalizării relaţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol.

La doar o zi după ce presa rusă a anunţat că Moscova i-ar putea găsi un înlocuitor liderului separatist transnistrean, daca va refuza să colaboreze în vederea soluţionării conflictului, Igor Smirnov a declarat, în cadrul unui interviu, că toate aceste scenarii sunt banale, întrucât nu poate fi vorba de o colaborare cu Chişinăul atât timp cât autorităţile de aici nu se pot decide pe care parte a baricadei să se plaseze: UE şi NATO sau Federaţia Rusă.

Solicitat de AP FLUX, expertul în problematica transnistreană, Oazu Nantoi, a declarat că în cazul în care Federaţia Rusă doreşte să-şi menţină controlul în regiune, aceasta trebuie să-i găsească un succesor lui Smirnov dar că nu se ştie deocamdată pe cine mizează Kremlinul în acest sens. „Cred că Moscova caută, în mod real o alternativă lui Igor Smirnov şi va încerca să-l înlocuiască, într-un mod prin care să nu-şi şubrezească poziţia în Transnistria. Un lucru grav este că, în prezent, nu există motive să credem că Moscova este gata să cedeze, astfel încât Transnistria să fie integrată în componenţa Republicii Moldova în baza condiţiilor formulate la Chişinău. Este evident că lui Igor Smirnov i-a venit ceasul să plece însă rămâne deschisă întrebarea: cine va fi înlocuitorul?”, a afirmat Oazu Nantoi, citat de AP FLUX.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.