Liderul cubanez Fidel Castro a renunţat definitiv la şefia statului

Cel care a condus Cuba aproape o jumătate de secol, Fidel Castro, a declarat că renunţă definitiv la cel mai înalt post de pe „Insula libertăţii” şi că se retrage definitiv din viaţa politică, informează AP FLUX.

Potrivit Agenţiei Reuters, Fidel Castro a anunţat într-o adresare către popor, publicată de ziarul Granma, că renunţă la postul de şef al statului şi că nu intenţionează să mai candideze vreo dată pentru această funcţie.

Anunţul vine cu o săptămână înainte de şedinţa în care noua Adunare Naţională – parlamentul cubanez – ar fi trebuit sa confirme dacă Fidel Castro va continua să ocupe funcţia sau va fi înlocuit de fratele său, Raúl Castro.

Amintim că din luna iulie 2006, Castro nu a mai fost văzut în public din cauza unor grave probleme de sănătate. Tot în 2006, liderul cubanez a avut o operaţie complicată la intestin, fapt pentru care s-a aflat mai mult timp pe patul de moarte.

Castro s-a născut în Birán (lângă Mayarí, azi în provincia Holguín), la 13 august 1926, într-o familie bogată de fermieri. Fiul lui Ángel Castro y Argiz şi Lina Ruz González, el a fost educat în şcoli iezuite, inclusiv în Colegio Belén din Havana. Din 1945, a studiat dreptul la Universitatea din Havana, absolvind în 1950.

El a devenit candidat pentru un loc în parlament pe listele Partidului Ortodox, însă lovitura de stat al lui F. Batista l-a dat jos pe Carlos Prío Socárras, alegerile fiind anulate. Castro l-a acuzat pe Batista de violarea constituţiei în tribunal, petiţia sa fiind însă ignorată. În acest context, Fidel Castro a atacat Barăcile Moncada pe 26 iulie 1953. Peste 80 din atacatori au fost ucişi iar Castro a fost arestat. A fost acuzat şi condamnat la 15 ani închisoare. A fost eliberat în mai 1955 şi a plecat în exil în Mexic şi Statele Unite, unde a format Mişcarea 26 Iulie.

Mai târziu, Castro s-a întors în Cuba cu un număr de exilaţi, navigând clandestin din Mexic în Cuba pe iahtul Granma. Prima acţiune de răsturnare a puterii a avut loc în provincia Oriente pe 2 decembrie 1956. Doar 16 din cei 81 de atacatori au supravieţuit pentru a se retrage în munţii Sierra Maestra, ducând un război de gherilă împotriva forţelor lui Batista. Printre supravieţuitori erau şi Ernesto „Ché” Guevara, Raúl Castro şi Camilo Cienfuegos. Pe 24 mai 1958, Batista a trimis 17 batalioane împotriva lui Castro, care au fost înfrânte din cauza moralei scăzute şi ratei mare de dezertare. De anul nou 1959, Batista şi C. R. Aguero au fugit din ţară, iar forţele lui Castro au cucerit Havana.

După căderea lui Batista, Fidel Castro a transformat Cuba în primul stat comunist din emisfera de vest. Acesta a deţinut funcţia de premier până în 1976, când a devenit preşedintele Consiliului Statului şi Consiliului Miniştrilor. Fidel Castro Ruz a fost prim-secretar al Partidului Comunist Cubanez (PCC) de la formarea sa în 1965, deţinând această funcţie până în prezent, mai informează AP FLUX.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.