Presa internaţională dezbate din toate unghiurile proclamarea unilaterală a independenţei provinciei Kosovo şi şansele de stabilizare a Balcanilor. Cele mai multe ziare scot în evidenţă dificultăţile şi disensiunile pe care le-a generat acest act în comunitatea internaţională.
Unele publicaţii atrag atenţia asupra riscului redeşteptării unor vechi himere naţionaliste în ţările cu echilibru etnic instabil şi al declanşării efectului de domino. Şi, nu în ultimul rând, independenţa Kosovo riscă să agraveze confruntarea diplomatică dintre Rusia şi Occident.
Cotidianul britanic de centru-stânga The Guardian scrie că „unitatea europeană va fi pusă la încercare”. „Europa este divizată pe tema recunoaşterii Kosovo, şi chiar ţări din afara Balcanilor, cum este Spania, fac paralele între această situaţie şi alte separatisme regionale”.
Financial Times scrie că „Una dintre primele dificultăţi cu care se va confrunta Kosovo, este statutul incert al misiunii Uniunii Europene pentru că nu există un mandat ONU”, iar Rusia se pregăteşte de un veto în Consiliul de Securitate.
The Times face trimitere la diviziunile pe care problema independenţei fostei provincii a Serbiei le-a creat în interiorul Uniunii Europene. „Grecia, România, Bulgaria şi Cipru împărtăşesc, alături de Serbia, moştenirea ortodoxă şi se tem, de asemenea, de tendinţele secesioniste de pe propriul teritoriu”.
Poziţia adoptată în problema Kosovo constituie un test de credibilitate pentru Uniunea Europeană, afirmă cu îngrijorare editorialiştii cotidianului francez de stânga Liberation. Prin aceasta s-a creat un precedent deoarece separatiştii flamanzi, catalani, basci şi corsicani nu vor întârzia să observe că oficialii de la Bruxelles practică dublul standard. „Crearea acestui micro-stat fără nici o viabilitate economică şi extrem de corupt poartă germenii destabilizării”, mai scrie Liberation.
„Divergenţele între europeni, oricât ar fi de profunde, au fost controlate. A venit ora ca Europa să facă proba capacităţii sale de stabilizare a Balcanilor”, notează şi cotidianul de centru-dreapta Le Figaro.
„Precedentul s-a creat. Independenţa Kosovo. Ce mai urmează?”, se întreabă cotidianul rus Izvestia. „Moscova şi-a anunţat în mai multe rânduri intenţia de a juca pe cartea precedentului, dacă va fi recunoscută independenţa Kosovo, deoarece vor apărea crize asemănătoare”, atrage atenţia Kommersant, care consideră că Rusia ar putea deschide reprezentanţe diplomatice în micile republici separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud. Un asemenea gest ar constitui o recunoaştere de facto a independenţei lor, consideră editorialiştii de la Kommersant. „Această problemă ar putea agrava confruntarea dintre Rusia şi Occident”, scrie cotidianul rus, opinie împărtăşită şi de Nezavissimaïa Gazeta. O acceptare a situaţiei ar putea fi legată de dorinţa Statelor Unite de a face concesii în chestiuni sensibile pentru Moscova, cum ar fi scutul antirachetă din Europa, negocierile cu Organizaţia Mondială a Comerţului şi acceptarea unor foste republici sovietice în NATO. Cu alte cuvinte, independenţa Kosovo nu înseamnă doar riscuri ci „deschide şi noi căi pentru dialog”, conchide autorul articolului. (sursa: Realitatea TV)