Locuitorii municipiului Bălţi au comemorat ziua în care s-a decis unirea Basarabiei cu România

Un grup de persoane, însoţit de reprezentanţi ai administraţiei municipale Bălţi, a comemorat astăzi ziua în care Consiliul judeţean Bălţi (Zemstva) a votat Actul Unirii Basarabiei cu Ţara-mamă, informează AP FLUX.

Judeţul Bălţi a fost primul din Basarabia care s-a pronunţat, la 3 martie 1918, în favoarea unirii Basarabiei cu România. Ulterior, la 27 martie a aceluiaşi an, Basarabia s-a reunit oficial cu Ţara-mamă.

La iniţiativa Asociaţiei Istoricilor din Republica Moldova, cu această ocazie, la Bălţi au fost organizate o serie de manifestaţii în cinstea acestei zile importante pentru istoria Basarabiei. Totodată, în dimineaţa zilei de astăzi, mai mulţi locuitori din Bălţi, printre care şi reprezentanţii creştin-democraţi din Consiliul municipal Bălţi, au depus coroane de flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare din centrul municipiului.

Solicitat de AP FLUX, consilierul municipal Igor Ciuru a declarat că acest eveniment nu s-a bucurat de susţinerea autorităţilor locale, pentru care această zi este una obişnuită. „Pe de altă parte, atunci când este vorba de zile ca cea în care a avut loc operaţia Iaşi-Chişinău sau ziua în care municipiul Bălţi a fost „eliberat de sub ocupaţia româno-fascistă” autorităţile de aici marchează aceste zile cu mult fast şi implică în acest sens toate instituţiile din municipiu”.

Consilierul a mai afirmat că această zi este una semnificativă, în special pentru bălţeni, deoarece anume de la Bălţi a început unirea cu Ţara. „Această zi va fi mereu vie în conştiinţa generaţiilor în vârstă, dar şi pentru generaţia nouă din această localitate”, a spus Igor Ciuru, precizând că, în scurt timp, astfel de zile marcante pentru istoria naţională vor fi sărbătorite şi de către autorităţile centrale, „chiar dacă în prezent nu se face acest lucru”.

Menţionăm că singurii reprezentanţi ai autorităţilor bălţene, care au participat la eveniment, au fost consilierii creştin-democraţi.

La 3 martie 1918, Zemstva (Consiliul judeţean) din Bălţi a decis ,,să ne unim din nou cu scumpa noastră Ţară-Mamă, România, voind să împărţim cu ea frăţeşte tot norocul şi nevoile vieţii noastre viitoare ca şi în vremurile lui Ştefan cel Mare”. Peste 10 zile, şi Zemstva din Soroca a cerut Sfatului Ţării să trimită reprezentanţi la Iaşi pentru ,,a depune la picioarele Tronului României omagiile noastre de devotament şi credinţă către regele Ferdinand I, rege al tuturor românilor”.

Urmare a dorinţei majorităţii populaţiei Basarabiei şi a contextului internaţional favorabil, la 27 martie 1918, Sfatul Ţării a decis, cu majoritate de voturi, că Basarabia „de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama sa, România”, mai informează AP FLUX.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.