Soluţionarea conflictului transnistrean până în 2009, în avantajul R. Moldova, nu este posibilă

Conflictul transnistrean nu poate fi soluţionat până în anul 2009, întrucât acest proces presupune o etapă mult mai îndelungată, iar integrarea europeană a Republicii Moldova nu trebuie să fie condiţionată de reglementarea diferendului. Concluzia aparţine experţilor în domeniu şi unor importante oficialităţi din ţară şi străinătate, care au participat, în perioada 26-27 martie curent la o conferinţă internaţională pe acest subiect, desfăşurată la Chişinău, informează AP FLUX.

Experţi, oameni politici şi lideri de opinie din mai multe ţări, precum şi reprezentanţii corpului diplomatic, acreditaţi la Chişinău, au dezbătut, timp de două zile, mai multe aspecte privind actualele probleme majore ale Republicii Moldova, precum şi posibilele soluţii în ceea ce priveşte reglementarea conflictului transnistrean.

Conferinţa, întitulată „Reglementarea conflictului transnistrean în contextul europenizării Republicii Moldova”, a fost organizată de Asociaţia pentru Politică Externă, în colaborare cu Ambasada Marii Britanii în Republica Moldova.

Printre subiectele abordate au fost vizate, în special, ultimele evoluţii politice, în ceea ce priveşte conflictul din stânga Nistrului, soluţiile de reglementare existente în prezent, precum şi provocările şi perspectivele de integrare europeană, prin prisma contextului geopolitic din Europa de Sud-Est.

Potrivit reprezentantului special al UE pentru Republica Moldova, Kalman Mizsei, lipsa unei soluţii pentru conflictul transnistrean reprezintă obstacolul major în calea dezvoltării economice a Republicii Moldova, inclusiv în partea stângă a Nistrului, întrucât regiunea transnistreană a fost o regiune industrială foarte dezvoltată pe timpul Uniunii Sovietice. „Pentru mine subiectul acestei conferinţe ţine de valori şi anume valoarea toleranţei, valoarea înţelegerii comune şi vom discuta aici despre cum să clădim acest pod de încredere între noi. În prezent, populaţia din stânga Nistrului locuieşte în condiţii mai precare decât locuitorii de pe malul drept al Nistrului. Această situaţie nu trebuie să rămână aşa”, a spus Mizsei.

Oficialul UE a ţinut să precizeze că după aderarea României la Uniunea Europeană, Republica Moldova a devenit vecinul apropiat Uniunii Europene, iar acest lucru presupune din partea Chişinăului eforturi continue în domeniul reformei politice şi economice. „Noi avem o atitudine foarte serioasă faţă de responsabilităţile pe care le avem faţă de Republica Moldova. Este foarte important ca să accentuăm anume acum acest lucru, cu un an înainte de alegerile parlamentare, deoarece temperatura concurenţei politice creşte. Noi aşteptăm în 2009 nu numai alegeri democrate, dar şi un proces echitabil şi just care ar trebui să ducă la aceste alegeri”, a spus Kalman Miszei. În ce priveşte iniţiativele preşedintelui Voronin de reglementare a conflictului transnistrean, reprezentantul special al UE pentru Moldova a specificat că acestea necesită o activitate consecventă şi organizată din partea autorităţilor moldovene, „iar până acum aceste iniţiative nu au contribuit pozitiv la soluţionarea diferendului transnistrean”. „Noi avem nevoie de eforturi consecvente şi constructive pentru a vedea aceste rezultate”, a conchis oficialul UE, citat de AP FLUX.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.