Moldova are un nou guvern

Zinaida GrecianâiCandidatul la funcţia de premier, Zinaida Grecianâi, însoţită de membrii noului Cabinet de miniştri, s-a prezentat astăzi în Parlament, unde a fost organizată o şedinţă specială pentru desemnarea noului Executiv, informează AP FLUX.

După o rundă de întrebări-răspunsuri, fracţiunea Partidului Comuniştilor a votat în favoarea candidaturii propuse de preşedintele Voronin şi astfel Zinaida Grecianâi a devenit primul prim-ministru femeie de la declararea independenţei Republicii Moldova.

ministri-dreapta.jpgDeşi, tradiţional, Executivul a fost criticat destul de dur de unii deputaţi din Opoziţie, majoritatea dintre vorbitori au acuzat Puterea în ansamblu, fără a critica, în particular, noul premier sau membrii Cabinetului de miniştri. Singura candidatură care stârnit rumori în Parlament a fost cea a ministrului Culturii şi Turismului, Artur Cosma, care, deşi a fost, în ultima perioadă, protagonistul unor dezbateri incendiare în Parlament, unii deputaţi din opoziţie cerându-i chiar demisia, acesta a fost reinvestit în funcţia pe care a ocupat-o şi în guvernul Tarlev.

În luarea sa de cuvânt, Zinaida Grecianâi a anunţat Legislativul că echipa sa „va rămâne fidelă vectorului integrării europene”. „Conştientizăm că acest program de guvernare va fi temelia viitoarelor relaţii între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Credem că consolidarea instituţiilor democratice, asigurarea supremaţiei legii şi respectarea regulilor economiei de piaţă sunt dezideratele fundamentale ale unui stat care se identifică cu valorile europene”, a precizat Greceanâi.

ministri-stanga.jpgTotodată, noul premier a precizat că programul de activitate a Guvernului conţine mai multe obiective importante, între care sporirea calităţii actului de guvernare, consolidarea instituţiilor democratice, asigurarea securităţii şi integrităţii ţării, sporirea competitivităţii economice, promovarea incluziunii sociale şi regionale. „Acţiunile care se conţin în program sunt ancorate în strategia Naţională de dezvoltare şi vor asigura continuitatea dezvoltării ţării pe termen mediu”, a mai spus noul prim-ministru.

Noua garnitură guvernamentală, condusă de Zinaida Greceanâi, precum şi programul noului Executiv, au fost validate de către Legislativ, cu votul a 55 de deputaţi din fracţiunea majoritară comunistă, la care s-a alăturat şi deputatul independent Vladimir Ciobanu, ales în Parlament pe listele Blocului Moldova Democratică. Fracţiunea PPCD s-a abţinut de la vot, în timp ce reprezentanţii altor formaţiuni de opoziţie s-au pronunţat împotriva noului Executiv, condus de Zinaida Grecianâi, mai informează AP FLUX.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.