* Autorităţile Republicii Moldova sunt dispuse să accepte relaţii federative cu Transnistria şi să le ofere reprezentanţilor de la Tiraspol dreptul de veto în domenii cum ar fi securitatea naţională, apărare, politică externă, statutul de neutralitate sau aderarea la diverse organizaţii politice, militare, economice
* Românizarea puternică, care îi îngrijorează pe locuitorii din Transnistria, îngrijorează, în egală măsură, autorităţile Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse, de aceea, poate fi adoptat un mecanism care să împiedice acest proces.
* Chişinăul este gata să discute, în viitor, despre un statut special pentru limba rusă, în cadrul unei Moldove reintegrate
Afirmaţiile aparţin preşedintele Comitetului pentru relaţiile cu CSI din Duma de Stat a Federaţiei Ruse, Aleksei Ostrovski, în cadrul întâlnirii de joi cu reprezentanţii aşa-zisului soviet suprem de la Tiraspol.
Oficialul rus a menţionat, citat de agenţia Novii Reghion, că Rusia nu intenţionează să recunoască independenţa provinciei Kosovo şi nu vede nici un motiv pentru a deveni un garant al independenţei Transnistriei şi a insistat asupra faptului că Chişinăul şi Tiraspolul trebuie să se aşeze la masa negocierilor şi să ajungă la un acord în pachet, care să satisfacă ambele maluri ale Nistrului.
În context, Ostrovski le-a prezentat liderilor transnistreni detalii cu privire la întâlnirea de joi de la Chişinău cu preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin.
Potrivit oficialului rus, autorităţile Republicii Moldova sunt dispuse să accepte relaţii federative cu Transnistria şi să le ofere reprezentanţilor de la Tiraspol dreptul de veto în domenii cum ar fi securitatea naţională, apărare, politică externă, statutul de neutralitate sau aderarea la diverse organizaţii politice, militare, economice. Totodată, el a declarat că Chişinăul este gata să discute, în viitor, despre un statut special pentru limba rusă, în cadrul unei Moldove reintegrate, precum şi să revizuiască de asemenea legea care interzice persoanelor cu dublă cetăţenie să deţină funcţii publice, pentru a permite locuitorilor din Transnistria să candideze fără a foi obligaţi să renunţe la cetăţenia rusă.
De asemenea, potrivit lui Ostrovski, românizarea puternică, care îi îngrijorează pe locuitorii din Transnistria, îngrijorează, în egală măsură, autorităţile Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse, de aceea, poate fi adoptat un mecanism care să împiedice acest proces.
Reprezentantul Dumei de Stat nu uitat să prezinte şi îngrijorarea Moscovei faţă de legea din 2005, care stabileşte statutul localităţilor din stânga Nistrului. În acest context el a afirmat că şi în Moldova este înţeleasă îngrijorarea autorităţilor şi cetăţenilor Transnistriei, referitor la legea „Cu privire la statutul juridic special al localităţilor din stânga Nistrului”, adoptată unanim de Parlamentul de la Chişinău pe data de 22 iulie 2005. „Dacă Moldova şi Transnistria se vor uni într-un singur stat, sensul acestei legi se pierde”, a spus el.
Referitor la armata rusă din regiune, parlamentarul din Duma de Stat a menţionat că autorităţile de la Moscova „nu au insistat niciodată asupra menţinerii acestui contingent”, dar că misiunile de menţinere a păcii şi Grupul Operaţional al trupelor ruse se vor afla la Nistru, până când va fi rezolvată problema transnistreană într-un mod paşnic, şi atât timp cât pe teritoriul transnistrean va exista depozitul de muniţie din satul Kolbasna, Râbniţa.
Oficialul rus a mai atras atenţia liderilor transnistreni că poziţia Dumei de Stat cu privire la situaţia de pe Nistru coincide cu poziţia de preşedintelui rus şi cea a Ministerului rus de Externe, lucru care a fost „constatat la reuniunea celor doi preşedinţi, rus şi moldovean, în cadrul summit-ului informal al CSI, din februarie a acestui an”.
În sensul celor menţionate, Ostrovski a ţinut să precizeze că „dacă Tiraspolul va continua eforturile de obţinere a independenţei, acesta nu se va bucura de sprijinul comunităţii internaţionale”, iar singura soluţie pentru depăşirea problemei este negocierea directă dintre Chişinău şi Tiraspol.
Sursa: www.apflux.md