Presa rusă acuză: Chişinăul preferă integrarea europeană în detrimentul integrităţii teritoriale

Vladimir Voronin respinge oferta Moscovei de soluţionare a diferendului transnistrean în favoarea integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Concluzia aparţine cotidianului rus Nezavisimaia Gazeta, care a publicat, în ediţia de luni, un comentariu privind negocierile purtate între Moscova şi Chişinău, referitoare la schimbarea formatului de negocieri în problema transnistreană de la 5+2 la 2+1.

Nezavisimaia Gazeta s-a referit la vizita de la Bruxelles de săptămâna trecută a ministrului moldovean de Externe, Andrei Stratan, şi ministrului Apărării, Vitalie Vrabie, care i-au asigurat pe comisarul pentru politică externă şi de vecinătate, Benita Ferrero-Waldner, şi pe secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, că Republica Moldova va relua negocierile pentru reglementarea conflictului transnistrean doar în formatul 5+2. „Prin acest gest, Chişinăul a distrus practic înţelegerile sale cu Moscova”, apreciază publicaţia rusă, adăugând că „Evoluţiile benefice pe direcţia reglementării transnistrene planificate de Moscova s-ar putea să nu se mai producă, deoarece Chişinăul nu s-a decis pe cine consideră principalul mediator în negocierile cu Tiraspolul”.

Ziarul mai afirmă că, recent, în cadrul unei întâlniri de la Soci, preşedintele moldovean Vladimir Voronin l-ar fi asigurat pe Dmitri Medvedev că îşi pune mari speranţe în Rusia, în ceea ce priveşte dezgheţarea dialogului cu Transnistria. Mai mult, potrivit acestuia, Voronin şi-ar dat acceptul să se întâlnească cu liderul republicii nerecunoscute, Igor Smirnov, în prezenţa lui Medvedev, iar astfel ar fi acceptat formatul trilateral al negocierilor ca fiind un pas intermediar înainte de restabilirea întâlnirilor cu participarea altor mediatori şi garanţi ai reglementării transnistrene – Ucraina şi OSCE – şi a observatorilor – UE şi SUA. „În acest fel, negocierile în formatul 5+2 au fost amânate pe o perioadă nedeterminată, iar Rusia a obţinut un avantaj pentru a se reafirma ca fiind singurul pacificator credibil din această regiune. Însă, după cum anticipam, Chişinăul a stricat din nou cărţile Moscovei”, este de părere Nezavisimaia Gazeta.

În concluzie, ziarul rus opinează că Voronin procedează la fel ca şi în 2003, când a refuzat, pe ultima sută de metri, să semneze Memorandul Kozak. Amintim că respectivul document prevedea federalizarea Republicii Moldova şi reprezenta singura variantă de „soluţionare” a conflictului agreată de Moscova. Astfel, gestul preşedintelui moldovean a fost considerat de ruşi ca fiind o trădare a intereselor Kremlinului în regiune. „Costul acestui refuz au fost 42 milioane dolari care au venit a doua zi în capitala moldoveană din SUA. Acum, târgul a fost mutat la Bruxelles, iar scopul acestuia este integrarea europeană”, a conchis Nezavisimaia Gazeta.

Nicolae FEDERIUC

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.