Schismă în sânul AMN?

urecheanConflict de interese cu scântei în interiorul AMN. Reprezentanţii partidului condus de Serafim Urechean nu pot ajunge la un numitor comun în ceea ce priveşte implicarea formaţiunii în campania electorală din România. După ce Biroul Permanent Central al AMN a declarat public că-l susţine la alegerile parlamentare din România pe Nicolae Dabija, se pare totuşi că părerile sunt împărţite, iar poziţia Biroului Permanent Central nu corespunde cu cea a partidului.

Surse demne de încredere din Parlament ne-au informat că tensiunile în cadrul AMN au fost provocate de faptul că prim-vicepreşedintele AMN, Veaceslav Untilă, a convocat Biroul Permanent Central în lipsa lui Serafim Urechean, care era internat în spital. Menţionăm că, deşi, anterior, liderul AMN, Serafim Urechean, a solicitat colegilor de partid să nu se implice în campania electorală din România, motivând că aceasta nu este campania lor, Untilă, sprijinit de acoliţii săi, a impus Biroul politic să facă publică declaraţia de susţinere a lui Nicolae Dabija, care candidează în cadrul la alegerilor parlamentare din România din partea Partidului Naţional Liberal.

Se pare că decizia Biroului politic l-a supărat rău pe Urechean, care şi-a convocat vineri colegii din fracţiune pentru a stabili în ce condiţii a fost luată această decizie şi de ce Biroul Permanent Central al AMN a luat atitudine publică fără a avea acordul prealabil al preşedintelui partidului. Singurul care a lipsit de la discuţii a fost chiar Veaceslav Untilă, iniţiatorul acestui demers, care a preferat să plece într-o deplasare peste hotare. În cadrul şedinţei, care a fost extrem de încordată, au fost abordate şi alte subiecte conflictuale, referitoare la congresul extraordinar al AMN, care urmează să se desfăşoare în viitorul apropiat.

Untilă doreşte debarcarea lui Urechean?

Un alt subiect care divizează în două formaţiunea lui Serafim Urechean este şi cel legat de alegerea şefului organizaţiei de tineret al AMN, decizie care urmează să fie luată până la congres. Dacă o parte din liderii AMN mizează pe Eugen Spătaru, gruparea condusă de Untilă insistă asupra candidaturii unui nepot al acestuia (al cărui nume nu ne este cunoscut). Gurile rele spun că prin propunerea de a-l înlocui pe Guzun, prim-vicepreşedintele AMN urmăreşte două scopuri: primul – să atragă în fruntea partidului oamenii apropiaţi lui şi doi – pentru a testa loialitatea membrilor AMN din teritoriu faţă de persoana sa, pentru o eventuală rocadă care să-l aducă în fruntea formaţiunii.

Precizăm, în context, că şi în trecut au putut fi observate atitudini contradictorii ale celor doi lideri ai AMN, Serafim Urechean şi Veaceslav Untilă. Un exemplu elocvent în acest sens îl constituie poziţiile diametral opuse ale celor doi faţă de războiul din Georgia, din luna august a anului curent. Dacă atunci Serafim Urechean condamna tranşant Georgia, acuzând-o de „genocid împotriva poporului osetin”, Veaceslav Untilă exprima, în paralel, mesaje de solidaritate cu Tbilisi, acuzând Rusia de agresiune împotriva Georgiei. Contradicţiile din cadrul conducerii partidului au creat confuzii în teritoriu, mai mulţi membri anunţând atunci că intenţionează să părăsească AMN, din cauză că acest partid nu are un mesaj clar şi unanim.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.