Cine şi de ce îl susţine pe tânărul istoric Eugen Tomac, cine şi cum susţine Troika Panţâru-Dabija-Roman

Comunicat de presa al studenţilor basarabeni din Bucureşti, Braşov, Timişoara, Constanţa, Galaţi, Chişinău

Constatăm cu stupoare şi mâhnire campania de manipulare a opiniei publice realizată profesionist de către unii candidaţi la funcţia de deputat în Parlamentul României prin intermediul unor bieţi tineri studenţi, ca şi noi, căzuţi însă în păcatul minciunii şi al slujirii unor interese meschine. Si aici ne referim atât la Tudor Panţâru, care a capacitat în staff-ul său electoral mai mulţi studenţi basarabeni, după cum stau dovadă mărturii publice, cât şi la preluarea în scopuri mizere electorale, de către Nicolae Dabija, a unui apel a câtorva „grupuri studenţeşti de iniţiativă”.
Totodată, considerăm regretabilă prezentarea acestui apel cu atâta aplomb fără a se verifica autenticitatea şi reprezentativitatea grupusculelor respective. Majoritatea acestora, după cum le spune chiar numele, sunt doar „grupuri de iniţiativă” şi nimic altceva, în nici un caz organizaţii legal constituite şi înregistrate ca atare la Tribunal. Mâine-poimâine presa se poate trezi cu un comunicat asemănător din partea Grupului de Iniţiativă pentru Eliberarea Basarabiei, afiliat la Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei, sau, mai curând, după cum stă cazul în situaţia noastră, arondat la PSD şi PNL, membre ale unei alianţe murdare care guvernează subteran România şi care acum îşi aruncă zoile şi asupra Basarabiei.
După cum am aflat şi noi din presă, simpatizanţii sau chiar angajaţii lui Panţâru şi Dabija consideră că ne-am depăşit „nedeontologic” statutul de organizaţie studenţească apolitică. Greşit: organizaţia noastră este şi rămâne apolitică, după cum ar trebui să fie şi „iniţiativele” semnatarilor replicii electorale a alianţei PSD-PNL. Dar, după cum probabil bieţii noştri colegi constrânşi să semneze comunicate „apolitice” nu ştiu, şi The New York Times, de exemplu, celebrul şi prestigiosul ziar american de renume mondial este la fel de apolitic şi obiectiv, din punct de vedere deontologic, ca şi noi. Şi, cu toate acestea, asta nu l-a împiedicat să îl susţină deschis şi public pentru preşedinţia Statelor Unite ale Americii pe tânărul candidat Barack Obama. Şi să aibă dreptate şi câştig de cauză în demersul său. Şi nu este singurul for apolitic care a luat această decizie. Acelaşi crez îl împărtăşim şi noi.
Motivaţia este simplă, deşi, cu toate acestea, pentru unii inaccesibilă: există momente în cursul vieţii unei naţiuni când un gest, cât de mic, dar hotărâtor, poate schimba chiar destinul unei ţări, a unui popor, trasat greşit de „guvernanţii din umbră”. Chiar dacă, de cele mai multe ori, acest destin este deja scris în cabinetele secrete ale acestora, puterea poporului – vox populi – poate zădărnici orice maşinaţiuni, în folosul cetăţenilor şi a viitorului acelui neam.
Într-un astfel de moment-cheie suntem şi noi acum. Şi, de aceea, facem apel la mass-media românească de pe ambele maluri ale Prutului să nu ne uite, să nu ne ignore: adevărul trebuie spus neîncetat. Despărţiţi samavolnic de o graniţă unde sârma ghimpată ne sfâşie şi trupul şi sufletul nu putem sta cu mâinile încrucişate şi să privim „apolitic” cum ne este strâmbat viitorul prin oameni care nu numai că nu ne reprezintă dar sunt deja ştampilaţi: cu menţiunea „expirat”.
Aşa cum buneii şi părinţii noştri şi-au vărsat sângele în Prutul cel negru, aşa creste, zi de zi, suferinţa noastră: mulţi siliţi să rămânem departe de ţara-mamă, vitregiţi de dreptul nostru natural, cetăţenia română furată de bolşevici. Si noi suntem izvoare şi unde ale acelor râuri de sânge care se scurg în Prut şi în marea cea mare de la ocuparea Basarabiei de trupele sovietice, de la odiosul Pact Stalin-Hitler. Avem o datorie faţă de trecut, faţă de viitor.
Acum, aşadar – după cum, din păcate, puţinii noştri colegi nu au simţit sau nu vor să vadă – este dar un moment când, după ce podurile de flori ale părinţilor noştri s-au ofilit de mult, putem să refacem Podul de Piatră al neamului românesc, mai trainic şi mai frumos. Aceasta nu se va putea face însă niciodată cu oameni compromişi, cu „foşti” ai regimului sovietic, comunist şi bolşevic: un „fost” judecător comunist şi un „fost” secretar al Comsomolului Uniunii Scriitorilor din RSSM şi „fost” membru al CC al Uniunii Comunist-Leniniste a Tineretului din Moldova sovietică, un „fost” nomenklaturist „dandy” de Primavarii, respectiv „tovarăşii de drum” Panţâru, Dabija şi Roman.
De aceea, cerem solidarizare şi nu pulverizare. Am învăţat din experienţa tristă a colegilor noştri mai mari că, de-a lungul anilor, organizaţiile studenţilor basarabeni – şi numai ale studenţilor – au fost întotdeauna infiltrate şi divizate de către reprezentanţi ai unor organisme speciale (este binecunoscut, spre exemplu, „cazul Rădăuţă”). Am fost mereu la mezat. Am constituit mereu subiect de vânzare-cumpărare între cei care negociază soarta zonei, serviciile speciale ruseşti sau „moldoveneşti”. Acum este momentul să spunem NU acestor încercări şi DA alegerii unui tânăr la fel ca şi noi, care a pătimit ce pătimim noi, care a recitat în gând din Eminescu privind cu lacrimi în ochi la gardul de sârmă ghimpată, care a căutat zadarnic o bisericuţă românească ca să se roage în limba lui, care a mâncat coltucul nostru de pâine uscată, într-un colţ igrasios de cameră de cămin, pentru a studia Istoria neamului, care a stat ani de zile la coadă şi „verificări” ca să-şi obţină dreptul său, cetăţenia sfântă, şi care ştim că va lupta pentru noi şi pentru Basarabia cum a luptat şi până acum, în fiece clipă a vieţii sale.
Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care noi am ales să îl susţinem pe faţă, deschis, pe Eugen Tomac, aşa cum face la fel de tânărul primar al Chişinăului, Dorin Chirtoacă. Şi nu pe la spate, pe ascuns, cum fac alţii pentru Troika Panţâru-Dabija-Roman.
Nu vorbim şi nu am pretins că vorbim în numele tuturor studenţilor basarabeni. Ar fi o absurditate. Noi vorbim însă în numele celor angajaţi civic, celor cărora le pasă de viitorul european al Basarabiei şi basarabenilor, acum, într-un ceas hotărâtor, la pragul aniversării a 90 de ani de la Marea Unire.
Români, votaţi pentru Basarabia, votaţi pentru România, votaţi cu noi, viitorul ţării, în gând şi faptă!
Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Semnează :
Alexandru Rîşneac – Senator şi fost preşedinte al OSB Timişoara
Sergiu Bucşa – Senator şi fost preşedinte al OSB Timişoara
Lucia Răzmeriţă  – Senator şi fost preşedinte al OSB Timişoara
Sandu Vitalie – Senator şi fost vicepreşedinte al OSB Timişoara
Aurel Tudoroi – fost preşedinte al OSB Timişoara
Corina Ciobanu – preşedinte al OSB Bucureşti
Sergiu Răcilă – vicepreşedinte al OSB Bucureşti
Vlad Durnea – vicepreşedinte al OSB Bucureşti
Ştefan  Miron – secretar  general al OSB Bucureşti
Octavian Apostol – preşedinte al OSB Braşov
Eduard Burlacu – fost preşedinte al OSB Braşov
Iulian Munteanu – preşedinte al OSB Constanţa
Anatol Tinică – vicepreşedinte al OSB Constanţa
Alexandru Jurcăneanu – preşedinte al Clubului Studenţilor Basarabeni şi Bucovineni, din cadrul Ligii Studenţilor din Galaţi
Ion Buga – preşedinte al Şcolii de Vară „Comunităţi Româneşti şi Identitate Europeană”

5 gânduri despre “Cine şi de ce îl susţine pe tânărul istoric Eugen Tomac, cine şi cum susţine Troika Panţâru-Dabija-Roman

  1. Am tot citit artikolul!Shi imi dau seama ca asta este una din putinele metode de inducere in eroare a poporului!!!G>I>R>B> suceava nu a avut, nu are shi nu va avea niciodata intentii de tip politic sugerate in articolul neintemeiat al domnului sus semnat!!!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.