„Milităm pentru libertatea noastră. La întrunirea şefilor de guvern din CSI, credem că Republica Moldova ar trebui să adopte o Declaraţie prin care să oblige Federaţia Rusă să-şi retragă armata de pe teritoriul nostru. Toată lumea trebuie să înţeleagă că prezenţa armatei ruse nu ne permite să soluţionăm conflictul transnistrean şi să ne integrăm în UE”. Această declaraţie aparţine lui Mihai Ghimpu, preşedintele PL, şi a fost făcută în luna noiembrie 2008, în preajma întrunirii de la Chişinău a şefilor de guvern din CSI.
Atunci membrii PL pichetau sediul Ambasadei Federaţiei Ruse de la Chişinău şi cereau insistent retragerea forţelor armate din Transnistria, în cadrul unei acţiuni de masă numită „Caravana retragerii armatei ruse de pe teritoriul Republicii Moldova”.
Iată însă ce declară, la nici un an de la acest eveniment, după întâlnirea cu preşedintele rus Dmitri Medvedev, acelaşi Mihai Ghimpu, ajuns între timp spicher şi preşedinte interimar al Republicii Moldova: „Totuşi, nu depinde numai de Federaţia Rusă şi Republica Moldova (soluţionarea conflictului transnistrean – n.n.), ci şi de Transnistria, inclusiv de Smirnov”.
Şi actualul prim-ministru, preşedintele PLDM, Vlad Filat, se arăta anul trecut extrem de revoltat de faptul că guvernarea comunistă a refuzat să adopte, în plenul Parlamentului de la Chişinău un apel-rezoluţie „către şefii de guverne din ţările CSI, participanţi la summitul de la Chişinău, cu privire la retragerea trupelor şi arsenalului militar rusesc de pe teritoriul RM”. Prin apelul înaintat de Filat, Parlamentul urma „să ceară participanţilor la summit să dea apreciere staţionării unor efective şi a unui important arsenal militar rusesc în Transnistria şi, cu ocazia prezenţei premierului rus Vladimir Putin, să ceară Rusiei onorarea angajamentelor de retragere militară imediată şi necondiţionată din Republica Moldova, pe care şi le-a asumat în 1999, la summitul OSCE de la Istanbul”.
Astăzi, la fel ca şi colegul său din AIE Mihai Ghimpu, Filat adoptă o atitudine mult mai rezervată şi chiar binevoitoare în ceea ce priveşte prezenţa Moldovei în CSI şi relaţiile ţării noastre cu Federaţia Rusă. „Se impune nevoia reformării CSI în vederea eficientizării ei. Este o posibilitate de a avea aceste discuţii în cadrul summitului dar şi întrevederi pe bilaterală. Urmează să eficientizam cooperarea pe bilaterală cu partenerii din spaţiul CSI, punând mai mult profesionalism şi mai multă energie în acest sens”, declara premierul Filat înaintea summitului CSI din acest an, într-un interviu pentru Europa Liberă.
Nu avem intenţia să le impunem noilor autorităţi moldovene modul în care trebuie dezvoltate relaţiile externe şi nici cum să guverneze ţara. Totodată, nu ne pronunţăm pentru ostilizarea relaţiilor cu Federaţia Rusă sau cu alte state din cadrul CSI. Dimpotrivă, considerăm că autorităţile de la Chişinău trebuie să poarte un dialog constant şi pozitiv cu Moscova în vederea soluţionării problemelor apărute în relaţiile dintre cele două state, care trebuie să revină în albia normalităţii şi chiar să capete o linie ascendentă. Constatăm doar, încă o dată, că în politică ipocrizia e în capul mesei, iar pentru a reuşi în acest domeniu trebuie să îndeplineşti următoarele condiţii: să dai dovadă de lipsă de ţinută morală, să nu dispui de fermitate şi principialitate, să urmăreşti satisfacerea intereselor personale şi să adopţi, după împrejurări, păreri şi principii potrivite momentului. Iar dacă reuşeşti să înşeli şi să profiţi de necunoştinţa sau naivitatea oamenilor, succesul în politică îţi va fi asigurat.
P.S.: Oare cum se simt alegătorii liberalilor, care au dat crezare retoricilor lor antiruseşti şi patriotarde? Şi dacă se simt înşelaţi, asta îi revoltă sau îi încântă? Nu comunicarea pozitivă cu ruşii a capilor AIE ne deranjează, ci faptul că au ajuns în fruntea bucatelor trişând şi călărind naivitatea publicului consumator de mesaje radicale şi războinice. În rest, asta e, fiecare ce a învăţat: trişorii să înşele, iar fraierii să ia plasa.
Daca voi sunteti ipocriti, noi ce sa mai spunem ca organizam Summit-ul NATO cand tara e praf din punct de vedere economic ? Cred ca si acum platim facturi..
ApreciazăApreciază