Poroşenko: Am pierdut Insula Şerpilor, dar am câştigat Palanca

Deputaţii ucraineni i-au cerut ministrului de externe al Ucrainei, Piotr Poroşenko, să aplice măsuri dure împotriva Republicii Moldova, în cazul în care partea moldoveană nu va ceda teritoriul din preajma satului Palanca. Poroşenko a menţionat că această problemă va fi soluţionată în maximum 4-5 zile, asigurându-i pe legiuitorii ucraineni de faptul că noile autorităţi ale Republicii Moldova sunt mult mai cooperante decât vechile autorităţi.

Convocat în şedinţa în plen a radei Supreme de la Kiev, ministrul ucrainean de Externe a declarat că revenirea asupra deciziei Curţii de la Haga privind Insula Şerpilor este imposibilă, iar Ucrainei nu-i rămâne decât să se conformeze acestei decizii. „Pot să vă asigur extrem de clar că proceduri de a revedea decizia Curţii de la Haga nu există. Este o decizie finală fără drept de apel. Nu ne rămâne decât să punem în practică această decizie”, a spus Poroşenko. În schimb, a menţionat acesta, în aproximativ 4-5 zile va fi luată decizia privind transmiterea în proprietatea Ucrainei de către Republica Moldova a teritoriului pe care trece şoseaua Odesa-Reni din preajma satului Palanca.

Poroşenko a prezentat în plenul parlamentului ucrainean documentele semnate cu autorităţile Republicii Moldova care ar fi promis că îşi vor îndeplini neapărat obligaţiile în raport cu Ucraina. Printre altele, Poroşenko a ţinut să precizeze că situaţia la acest capitol s-a schimbat radical după ce, în cadrul ultimelor alegeri din Republica Moldova, la putere au ajuns alte forţe politice decât cele precedente. În acest sens el a specificat că, în momentul de faţă „există o abordare constructivă din partea noilor autorităţi moldovene”.

„Ucraina dispune de suficiente pârghii pentru a influenţa partea moldoveană. Această problemă este sub controlul meu personal şi permanent. Peste o săptămână va avea loc ultima întâlnire a experţilor, care vor fixa în termeni exacţi procedura de efectuare a tranzacţiei”, a punctat ministrul.

Luarea de cuvânt a ministrului ucrainean de externe a stârnit o reacţie furibundă din partea deputaţilor ucraineni.

„Oamenii sunt revoltaţi. Ei suportă acest disconfort deja de mulţi ani. Aceştia (Republica Moldova – n.n.) s-au urcat în capul nostru, pentru că ne consideră vulnerabili, acest lucru este evident. Vă rog să pregătiţi actele pentru denunţarea înţelegerilor, dacă ei (moldovenii – n.n.) au probleme cu memoria. Cât se mai poate de aşteptat?”, s-a revoltat deputatul Iuri Karmazin.

„Poate ar trebui să acţionăm mai hotărât? Să elaborăm nişte cerinţe? Să atragem comunitatea internaţională?”, l-a susţinut pe colegul său deputatul Andrei Pavlovski.

În replică, Poroşenko i-a asigurat pe deputaţi că Ucraina va aplica şi alte metode, dacă autorităţile moldovene nu se vor ţine de cuvânt. „În cazul în care termenii nu vor fi respectaţi, Ucraina este gata să aplice pârghii de influenţă suplimentare. Puteţi fi siguri de asta”, i-a liniştit Poroşenko.

În context, el i-a mai anunţat pe membrii Radei Supreme că Republica Moldova a fost de acord în prealabil să transmită în arendă fără taxă Ucrainei Centrala hidroelectrică de la Novodnestrovsk situată pe partea dreaptă a Nistrului. „Decizia privind Centrala hidroelectrică de la Novodnestrovsk a fost deja luată la nivel de ministere. Chişinăul a fost de acord să transmită în arendă fără taxă hidrocentrala, astfel încât să o putem exploata la capacitate maximă”, a precizat şeful diplomaţiei de la Kiev.

2 gânduri despre “Poroşenko: Am pierdut Insula Şerpilor, dar am câştigat Palanca

  1. Haholii cum au fost niste lepadaturi asa si au ramas!!! Ei incearca cu Moldova strategia putinista care lor nu le place. Asa le trebue cu Donbasul si Crimeia,acolo au pierdut mii de KM, iar aici se zbat pentru citiva metri!!! Jos haholii rapanosi!!!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.