Poate facilita România regimul de eliberare a vizelor?

Din data de 15 iunie, Bulgaria va simplifica regimul de eliberare a vizelor pentru Republica Moldova, relatează BASA-press. Facilitările au drept scop majorarea numărului de turişti în această ţară. De înlesniri similare beneficiază şi cetăţenii din Federaţia Rusă, Ucraina şi Belarus. Astfel, persoanele care au obţinut anterior o viză pentru Bulgaria şi nu au încălcat regimul de vize, vor putea beneficia de viză pe o perioadă de un an. Cetăţenii care au avut vize de un an, îşi vor putea perfecta acum viza pe o perioadă de doi, ori cinci ani pentru Bulgaria.

O anumită categorie de cetăţeni va putea beneficia de viză gratuită. Este vorba, în special, de persoanele care vor participa la diverse concursuri. Vizele urmează să fie eliberate în termen de zece zile.

Întrebarea este de ce Bulgaria poate să ofere un regim simplificat de vize, în cadrul legal existent şi de ce România nu poate face acelaşi lucru pentru cetăţenii din Republica Moldova?

Recent, analistul politic Igor Boţan se revolta, la un post de televiziune, că, având un proiect de realizat cu parteneri din România, deja de patru ori în acest an încearcă să obţină o viză pentru o perioadă mai îndelungată de timp, dar de fiecare dată i se dă viza pentru două sau cinci zile. De asemenea, nu pot obţine vize tinerii implicaţi în proiect, care sunt studenţi şi nu au un cont bancar. Totodată, factorii de decizie de la Consulat nu vor să ţină cont de faptul că organizaţia care gestionează proiectul dispune de cont bancar şi achită toate cheltuielile.

Boţan a menţionat că, deşi se discută despre un eventual acord de liberalizare a vizelor, pentru început, ar trebui să fie aplicate în deplină măsură principiile Acordului dintre Comunitatea Europeană şi Republica Moldova privind facilitarea eliberării vizelor. Astfel, principiul bona fide (bună credinţă) nu este aplicat nici de ţările din spaţiul Shengen, nici de ţara cea mai apropiată nouă, România, a menţionat Igor Boţan.

Între altele, Acordul respectiv stipulează că anumiţi cetăţeni, care întreprind călătorii în scopul formării profesionale, al participării la seminare, conferinţe, inclusiv în cadrul programelor de schimb, pot beneficia de vize eliberate în conformitate cu procedura simplificată, fără a se mai cere altă justificare, invitaţie sau validare referitoare la scopul călătoriei. De asemenea, potrivit prevederilor Acordului, misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale statelor membre ar trebui să elibereze vize cu intrări multiple, cu termen de valabilitate de până la un an, pentru mai multe categorii de cetăţeni, inclusiv pentru cei care sunt antrenaţi în diverse programe, pentru reprezentanţi ai organizaţiilor societăţii civile care călătoresc în mod regulat în statele membre, în scopul formării profesionale, al participării la diverse întruniri, seminare, conferinţe, dar şi pentru studenţi, profesori care întreprind călătorii de studii, formare profesională, şi alte activităţi educaţionale conexe.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.