Chirtoacă, troleibuzele şi albastrul cerului

Pe final de mandat, primarul liberal al Chişinăului a decis să cumpere troleibuze noi pentru locuitorii capitalei. Bani s-au găsit – am mai luat un împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Şi compania care să ne furnizeze troleibuzele a fost găsită, este de vorba de Compania „Belkomunmash” din Republica Belarus. A rămas o singură problemă nesoluţionată deocamdată: culoarea troleibuzelor! Mama ei de culoare! Atât Chirtoacă, cât şi funcţionarii din Primărie strâng neputincioşi din umeri: chişinăuienii sunt cei care decid. Şi dacă tot „votarea e la modă”, vorba edilului Chirtoacă, Primăria capitalei a lansat (da, da!) un ditamai concurs, în adevăratul sens al cuvântului, astfel încât cetăţenii să se poată expune şi să aleagă democratic culoarea care li se potriveşte. Ca nu cumva, Doamne fereşte, să cadă în depresie, atunci când cele peste 100 de troleibuze noi vor invada principalele artere ale Chişinăului. 

 

Şi să vezi ghinion. Deşi termenul limită de stabilire a culorii noilor troleibuze a fost 5 decembrie, chişinăuienii, într-un mod cu totul iresponsabil, nu s-au prea înghesuit să intre pe site-ul Primăriei şi să participe la concurs. Şi astfel, primarul Chirtoacă s-a văzut nevoit să mai prelungească termenul cu încă cinci zile. Dar nici de această dată situaţia nu s-a prea schimbat. Numărul participanţilor la sondaj abia depăşeşte 5 000 de persoane. Şi când te gândeşti că Chişinăul are peste un milion de cetăţeni…

Să fie oare locuitorii capitalei într-atât de indiferenţi, încât să nu le pese cum vor arăta noile troleibuze din Chişinău? Sau poate de vină sunt pensionarii, care, deşi sunt cei care se folosesc cel mai des de troleibuze, nu şi-au tras internet şi, prin urmare, nu pot accesa pagina web a Primăriei? Sau poate moldovenii din capitală s-au obişnuit cu actualele troleibuze, produse în anii 60-70, vopsite în roşu de regimul sovietic, fără consultarea cetăţenilor, adică într-un mod total nedemocratic, şi nu-şi mai doresc altele noi?

Fără îndoială, o parte din vină o poartă şi compania din Belarus care a menţionat categoric că poate vopsi troleibuzele în doar două culori. Dacă beloruşii nu ar fi fost atât de încăpăţânaţi, am fi vopsit troleibuzele în culorile tricolorului nostru naţional şi astfel, problema ar fi fost rezolvată de la sine. Or, exact asta consideră edilul capitalei, care, fiind cea mai importantă, în ordinea responsabilităţilor, persoană din Chişinău, şi-a exprimat propria opinie vizavi de culoarea care s-ar potrivi mai bine troleibuzelor. Astfel, în situaţia în care opţiunea tricoloră se exclude, Chirtoacă consideră că nuanţa care ar mai reduce din monotonia oraşului este albastrul deschis. Culoare care, să nu înţelegeţi greşit, nu este doar a Partidului Liberal, ci reprezintă bolta cerească şi, de ce nu, seamănă cu culoarea reprezentativă a Uniunii Europene, dacă tot ne dorim o capitală europeană. Şi ce dacă albastrul european este mai intens? Nu are a face!

…Deocamdată nu ştim care va fi culoarea viitoarelor troleibuze din Chişinău, după cum nu ştim dacă vom avea, în genere, troleibuze noi. Şi dacă se va întâmpla ca, până la urmă, să rămânem cu actualele troleibuze roşii, vina în acest caz va aparţine exclusiv populaţiei. Pentru că anume populaţia a dat dovadă, pentru a câta oară!, de o totală lipsă de interes şi solidaritate, mai ales că li se cere un lucru atât de simplu: „spune, dom’le, ce culoare preferi!”.

În situaţia în care democraţia presupune participare şi implicare civică, ne alăturăm şi noi campaniei iniţiată de primarul Dorin Chirtoacă, în speranţa că îi vom sensibiliza pe locuitorii Chişinăului şi-i vom determina să fie mai responsabili, măcar atunci când problema îi vizează la modul cel mai direct.

Votează, lume!

P.S.

Chiar dacă puţină lume a răspuns la apelul lui Chirtoacă în privinţa culorii troleibuzelor, important este că majoritatea dintre cei care au exprimat o opţiune (29,8 la sută) a ales culoarea preferată de primarul liberal, adică ALBASTRUL cerului. Zic important pentru că, potrivit sondajului de pe site-ul (la fel de ALBASTRU) al Primăriei capitalei, pentru culoarea VERDE, specifică stejarului, au optat cei mai puţini dintre locuitorii Chişinăului, doar 2,4 dintre respondenţi. Or, în această situaţie, VERDELE de pe pagina oficială a Guvernului chiar nu se justifică. Cel puţin pentru chişinăuieni.

P.P.S.

Este bine că, în cazul Pomului de Crăciun din centrul Chişinăului, decizia privind culoarea sa a fost luată unilateral de Primărie, fără a mai fi consultată populaţia. Nu de alta, dar riscam să rămânem fără brad în toiul sărbătorilor de iarnă, sau, în cel mai bun caz, să avem un brad de culoare albastră. Şi asta nu e nici european, dar nici estetic.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.