Bădărănia și vulgaritatea, noul trend al ”elitelor” de azi

În satele noastre s-a păstrat până astăzi expresia ”a vorbi cultural”, adică a te exprima elevat, ceea ce denotă un nivel superior de cultură. Or, până nu demult, atunci când oamenii din anumite sfere elitiste ”coborau” în popor, se forțau să adopte acest limbaj ”cultural”, care le conferea mai multă autoritate și le asigura respect din partea oamenilor de rând.

Astăzi însă, ceea ce era o normă nescrisă a ajuns o chestiune nu doar secundară, ci chiar aproape neavenită. Din păcate, decența, cumsecădenia, cultura și respectul reciproc sunt din ce în ce mai marginalizate, iar cei care insistă pe rigoare și perfecționism nu mai fac față ritmului și nu apucă să se integreze în noua ”lume bună”. Mai grav este că exprimarea suburbană și chiar vulgară este adoptată de tot mai multă lume, inclusiv de cei care, până mai ieri, vorbeau ”cultural”.

Fenomenul se răspândește cu o viteză uluitoare: în presă, în politică, în discursul public și, mai ales, pe internet. De fapt, cred că problema se trage anume din spațiul virtual, în care rigorile și principiile încetățenite de veacuri au fost ignorate din start. Ulterior, mizeria a fost legiferată prin acceptare tacită și s-a scurs în toate sferele de activitate, încât am ajuns să nu mai vedem nici o problemă în ea.

Duminică, la protestul opoziției față de votul mixt, am avut parte de o nouă porție de bădărănie la ”nivel înalt”, care mi-a lăsat un gust amar. Din nou (pentru a câta oară deja!) i-am auzit pe organizatori, printre care și fosta ministră a Educației, Maia Sandu, vociferând în microfoane și portavoci (iar mulțimea le ținea isonul) celebra scandare de tristă faimă ”arde curul!”. Și m-am uitat iarăși la fețele lor și parcă mi s-au părut oameni normali, bine îmbrăcați și educați. Cu toate acestea, urlau cu o mină idioată ”aaarde curul!”, fără să manifeste nici cel mai mic sentiment de jenă, mai ales că erau și copii în preajmă.

Și asta nu e tot. De cealaltă parte, cineva din tabăra adversă a avut ideea neinspirată să aducă în fața Parlamentului niște boxe cu scutece, pe care era imprimată o poză cu Maia Sandu în prim-plan, alături de fundul în mărime naturală al lui Andrei Năstase, ud între picioare. Imaginea e de la un alt protest, la care liderul DA a fost foarte agitat și a transpirat atât de tare, încât părea că a făcut pe el. Mesajul de pe boxe îi îndemna pe trecători să doneze scutece care cică ar fi urmat să ajungă la Andrei Năstase. Un pic mai jos, era scris sloganul ”curul ud nu arde”. Poftim. Și ca îndemnul să ajungă la cât mai multă lume, dar mai ales să-i irite pe participanții la protest, ”glumeții” au împrăștiat în stradă sute sau chiar mii de pliante cu același design. Nu cred că este cazul să explic ce au avut în vedere autorii anonimi.

Unii vor spune poate că nu văd nici o prolemă în asta și chiar vor găsi faza amuzantă. Dar nu e amuzantă. Repet: vorbim despre un eveniment public și solemn, desfășurat în inima capitalei și urmărit de multă lume. O acțiune politică ce s-a dorit a fi una serioasă. Cu oameni cu pretenție de politicieni, activiști civici și lideri de opinie care, prin definiție, ar trebui să se exprime ”cultural”. Dar nu a fost să fie, pentru că… așa e vremea.

Vreau să cred că faza prin care trecem e una trecătoare și că, peste ceva timp, lucrurile se vor reașeza în albia firească, iar cei care pretind că sunt spuma societății vor înțelege ce îi face cu adevărat diferiți de restul. Educația și cultura nu strică nimănui, dimpotrivă, ne fac viața mai decentă. Să ne respectăm reciproc, indiferent de preferințe și opțiuni, și să încercăm să ne comportăm civilizat. Cred că se poate și nu avem ce pierde.

P.S. Poate sunt eu demodat sau plafonat, așa că vă las să decideți singuri dacă am sau nu dreptate (înregistrarea e de la alt protest al opoziției ”antioligarhice”, de la cel de duminică nu am găsit postări pe net):

Iar aici, poftim replica oponenților:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.