APROPO DE ALTERNATIVĂ: Gazul democrat e mai ieftin decât cel liberal-democrat

S-a ieftinit gazul. După lungi discuții, dispute, contradicții, oale sparte de capete, scrâșneli din dinți și spume la guri. Au câștigat din nou democrații? Posibil că și ei. Dar, în primul rând, au câștigat cetățenii. 20 la sută e ceva, dacă te uiți în facturile de 2000 de lei. E adevărat, Maia Sandu a vrut ieftinire cu 30 la sută, doar că ea e mai mult cu vrutul și nevrutul (asta așa, ca să o bag și pe ea în seamă, să nu creadă lumea că nu avem și noi opoziție).

Întrebarea pe care și-o pun, probabil, unii oameni este cum naiba a cedat Moldovagaz atât de ușor? Numai a spus Filip că există premise de ieftinire, că ăștia au și depus cerere la ANRE ca să le facă recalcul. În detrimentul lor, vă dați seama? Ei, care până acum au supt din oameni cam tot ce se putea suge, s-au dus plocon la Guvern, ca să fie biciuiți de bună voie. Vi se pare că ceva nu se leagă? Ba da, se leagă. E și campania electorală la mijloc, dar nu numai ea. A fost posibil, pentru că cei de la putere au făcut așa ca să fie posibil. Chiar dacă, la vremea respectivă, tare mulți săreau din pantofi. Mai ales stejăreii lui Filat, îngălbeniți între timp.

Vorbesc despre perioada în care rusul Gusev, unsul Gazpromului din provincia moldavă și fratele de cruce al lui Filea, și-a făcut bagajele în grabă și a spălat putina, ca să nu-l bage Plahotniuc la zdup. Iar în locul lui a fost pus Botnari, omul PD-ului.

Vi-l mai amintiți pe Sturza, atotștiutorul de odinioară al facebook-ului, cum stătea înfoiat în platoul Europa Liberă și prevestea, cu o mină filozoafă, apocalipsa care urma să vină pe capul moldovenilor, după „atacul raider” asupra Moldovagaz? Iar ţucălarii lui Filat îl aplaudau frenetic.

Doar că pasărea pre limba ei piere. Din spusele lui, doar un lucru a fost clar şi confirmat: că, înainte, Moldovagaz aparținea rușilor și lui Filat, iar după – moldovenilor lui Plahotniuc. Vă amintesc un citat: „Conform algoritmului din 2009, funcția îi revenea lui Vlad Filat. După anihilarea lui, lupta pentru controlul Moldovagaz s-a redeschis. În stil moldovenesc, cu șantaj, arestări, PR negru. Lucru care i-a uimit chiar şi pe ruşi, campioni la acest subiect. De notorietate este tentativa de arestare a fostei conduceri Moldovagaz, înaintea vizitei la Chişinău a conducerii Gazprom. Sau faza cu soţia reprezentantului Gazpom la Chişinău, scoasă de anchetatori în cătuşe pe strada centrală. La români aceasta se numeşte pumni în bot…”. Să le plângi ruşilor de milă, nu alta. A vrut Sturza ca asta să pară strașnic, dar n-a fost. Moldovenii au ridicat din sprâncene și nu puteau înțelege care e problema.

Nu știu cât timp vor putea democrații să țină jos prețul gazului rusesc. Moldovagaz rămâne totuși o filială a Gazpromului, chiar dacă la şefia ei se află acum omul PD-ului. Să nu uităm că această „favoare” i-o datorăm acelorași Sturza și Filat, care le-au vândut rușilor pachetul majoritar, dar nu vreau să revin la acest subiect, că mi se ridică temperatura.

Să sperăm totuşi că vor reuşi cât mai mult. Măcar cât să apucăm să construim conducta Iaşi-Ungheni-Chişinău. După aceea, eu trec la gaz românesc, chiar dacă o fi să plătesc mai mult.

Un gând despre “APROPO DE ALTERNATIVĂ: Gazul democrat e mai ieftin decât cel liberal-democrat

 1. Da, Jaful din Sistemul energetic continua.
  1) Grupul Gas Natural Fenosa în Moldova nu are contract direct cu Centrala electrica pe bază de gaz Cuciurgan,ci procura energia electrica prin intemediul unei firme capusa din cadrul Ministerului Economiei, „Energocom”. Aceasta firma capusa creata de Plahotniuc vindde energia electrica procurata de la Centrala Cuciurgan Grupului Gas Natural Fenosa,care,in sfirsit, vinde energia electrica consumatorilor finali,persoanelor fizice si juridice.
  2) Gazprom, prin companiei Moldovagaz, unde Gazprom are o participatie de 50, livreaza gaze naturale companiei Tiraspoltransgaz,care l-a rindul ei asigura cu gaze naturale Centrala electrica pe bază de gaz de la Cuciurgan. De unde, printr-o schema gandita de Vlad Plahotniuc consumatorii moldoveni primesc energie electrica produsa pe baza gazelor naturale ale Moldovagaz. Este un lucru stiut ca gazele consumate de Transnistria,inclusiv de Centrala electrica pe bază de gaz de la Cuciurgan,sunt considerate de catre Rusia ca datorii ale Statului Republica Moldova. Adica,liderul lumei interlope,prin cumul presedintele Partidului Democrat,Vlad Plahotniuc ne obliga sa platim de doua ori costul energiei electrice,atit energia electrica propriu zisa,cit si gazul in baza caruia se produce energia electrica.Daca mai punem aici si capusele intermediare dintre Centrala electrica de la Cucuiurgan si Compania Gaz Union Fenosa,e greu de imaginat marimea Jafului din Sistemul energetic din Republica Moldova.
  3) Masssmedia din Rusia abunda de informatii,care dovedesc, ca acest Jaf din Sistemul energetic continua datorita intelegerii dintre cei doi Oligarhi,mari hoti si hapsini la bani. ,,În ultimii ani, domnul Plahotniuc a creat în Moldova un sistem al puterii personale în care, fără a ocupa niciun post de stat, conduce realmente țara și ia decizii-cheie. În Transnistria, o situație analogică s-a creat după ce acum un an, alegerile au fost câștigate de Vadim Krasnoselski, care a fost susținut de „Sheriff“ și Partidul „Обновление“ („Obnovlenie“), finanțat de el.,,. ,,Potrivit surselor contactate de „Ъ“, domnii Plahotniuc și Gușan au creat un nou format de negocieri, „din umbră“, în cadrul căruia sunt soluționate problemele ce țin de relațiile dintre Chișinău și Tiraspol. „Acum câteva luni, Plahotniuc a luat în mâinile sale dosarul transnistrean“, a povestit pentru „Ъ“ o sursă diplomatică, care a dorit să i se păstreze anonimatul și care cunoaște partea neoficială a negocierilor.,,.
  4) Cite n-au facut portavocile Partidului Democrat si massmedia afiliata,sa suceasca mintile moldovenilor,ca intilnirile dintre cei doi Oligarhi,Vlad Plahotniuc si Victor Gusan,au urmarit scopul imbunatatirii situatiei moldovenilor din Transnistria,totul,pina la urma s-a dovedit a fi o maare minciuna. Cei doi Oligarhi si-au impartit sferele de influenta si cotele de venit din Jaful Sistemului energetic si alte afaceri comune,nimic mai mult,nimic mai bun.Moldovenii din Transnistria,prin indiferenta si dispretul fata de ei din partea regimului mafiot instalat de catre Plahotniuc la Chisinau,cu nimic nu s-a imbunatatit.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.