Vâltoarea electorală a cuprins deja întreaga societate. Temperatura crește constant, spiritele se încing, iar în aceste condiții, tot mai puțini oameni reușesc să-și păstreze mintea lucidă și să fie atenți la detalii. Ceea ce face ca unele acțiuni importante să scape din vedere sau, cel puțin, să nu le fie acordată atenția cuvenită.
În timp ce majoritatea este preocupată de ce va fi pe 24 februarie, ziua în care vor avea loc alegerile parlamentare, alții își concentrează deja atenția spre cu totul altă dată, căreia îi dau, se pare, o mult mai mare importanță. Vorbesc despre a doua zi de după scrutin, când rezultatul alegerilor va fi clar, în foarte mare parte. Când spun alții, mă refer la unii fruntași sau susținători aprigi ai opoziției, care au început de pe acum să pună în aplicare Planul B, care presupune acțiuni de masă, menite să împiedice legiferarea rezultatelor.
Dacă ați observat, în ultima vreme, apar tot mai multe îndemnuri la mobilizare, imediat după alegeri, ceea ce, în mod normal, ar trebui să ridice anumite semne de întrebare. Or, asta înseamnă că exercițiul electoral contează mai puțin pentru unii concurenți, ceea ce cam vine în contradicție cu normele democratice. Și n-ar fi o problemă dacă motivul invocat ar fi, de exemplu, încălcarea unor drepturi, care, teoretic, ar putea influența rezultatele alegerilor. În acest caz însă, calea firească este să fie sesizate întâi instituțiile statului, responsabile de buna organizare a scrutinului și/sau, eventual, alte structuri, din sfera neguvernamentală, de pildă, implicate în acest proces. Și abia dacă nu se intervine, să fie chemată lumea la proteste. Mai ales că, în prezent, nu suntem nici măcar în campania electorală, adică până la alegeri mai e destul timp.
Pe de altă parte, în chemările revoluționare lipsește aproape cu desăvârșire argumentul privind o posibilă fraudare a scrutinului. Cei care îndeamnă la revoltă sugerează altceva: că puterea nu va putea fi schimbată decât prin violență. Adică forțat, printr-o lovitură de stat, nu în mod democratic, prin vot. Altfel spus, cineva își propune să preia conducerea statului, chiar dacă nu va obține sprijin popular la alegeri.
Acest lucru ar trebui să ne pună în gardă, pentru că atentează la dreptul cetățenilor de a alege sau de a fi aleși. Se mizează pe faptul că există multe minți înfierbântate care ar agrea și o astfel de opțiune. Dar asta nu conferă deloc legitimitate acestor acțiuni. Ca să vii la putere trebuie să câștigi alegerile. Punct. Toate celelalte căi sunt ilegale, iar această regulă este valabilă pentru toți, indiferent dacă-și zic proeuropeni, proamericani sau proruși.
În același timp, devine tot mai evident că oponenții actualei guvernări înțeleg foarte bine că șansele lor de a câștiga aceste alegeri sunt infime, prin urmare, își trasează de pe acum strategii care le-ar putea deschide altfel accesul la putere. Pe ușa din dos. Chemările la mobilizare în data de 25 februarie înseamnă exact acest lucru. Or, dacă ar fi să ”traducem” acest apel, el ar suna cam așa: ”vom pierde aceste alegeri, așa că va trebui să-i dăm jos cu forța”. Incitant și motivat, ar spune unii dintr-o parte, dar instituțiile responsabile de respectarea legii ar trebui să se autosesizeze. În primul rând SIS-ul, Procuratura și alte structuri de forță, pentru că aici vorbim despre un atentat la securitatea statului și la buna funcționare a mecanismelor democratice.
Grăitor este și faptul că nu doar așa-numita dreaptă proeuropeană ia în calcul o asemenea opțiune, ci și unii oponenți de stânga, conectați direct la Moscova, cum ar fi adepții lui Renato Usatîi, de exemplu. Așa că nu-i exclus ca, în cazul unor astfel de evoluții ulterioare, aceste tabere, opuse la prima vedere, să se contopească, așa cum s-a mai întâmplat în 2015 și 2016.
În concluzie, opoziția pregătește un maidan în variantă moldovenească, în care un rol aparte le revine serviciilor rusești. Nimic nou sub soare. Pur și simplu, a fost rescris proiectul Revoluției Portocalii, programată de ruși pentru primăvara anului 2005, dar care a fost dejucată de americani, în cel de-al 12-lea ceas.
Așadar, atenție la detalii!
Criminlul Vlad Plahotniuc poate casiga doar daca va falsifica masiv alegerile! Poporul este obligat sa iasa in strada sa elibereza tara de dictator!
ApreciazăApreciază