Un gând despre Nicolae Josan și toată gașca de inculți

De câțiva ani, de când Andrei Năstase a decis să iasă din bucătărie și să-și manifeste public ”talentul” de politician, pe lângă el se plimbă o umbră. Este vorba despre un personaj șters și lipsit de valoare, dar care reușește mereu să stârnească zâzanie și să impresioneze tot felul de pămpălăi cu aere de intelectual.

Îl zice Nicolae Josan și se prezintă drept jurnalist, deși nimeni nu i-a citit vreodată vreun text care să se înscrie măcar formal în limitele rigorilor jurnalistice. Nici n-avea cum, pentru că un om care face cinci greșeli în cuvântul ”mama” n-ar trebui să aibă asemenea pretenții. Totuși, el spune asta fără nicio jenă, și-a făcut chiar și o legitimație și, culmea, strigă cât îl țin bojocii că el reprezintă presa liberă și independentă. Paradoxal, dar un singur om a fost în stare să profaneze, din câteva mișcări, trei noțiuni sacre pentru Democrație – PRESĂ, LIBERTATE, INDEPENDENȚĂ.

În fine, acest omulean, ajuns deja la o vârstă respectabilă, nu prea are cu ce se ocupa. Iată de ce, cât îi ziua de mare, bagă pe Facebook tot felul postări abjecte, crezând că, în acest fel, îi crește popularitatea idolului său politic Andrei Năstase. Chiar și atunci când Platforma lor decide să-și strige visurile în stradă sau în alte părți, nu iese din Facebook. Își ia o cameră cu el și transmite live tot ce se întâmplă în jurul său, iar între timp comentează în spatele cadrului cam tot ceea ce vede. Sigur, comentează exact așa cum scrie, dar altfel nici nu se poate, e de înțeles.

Multă lume a fost terfelită de el între timp. Cam toți cei care nu se înscriu în tiparele mediocrității sale și îndrăznesc, vezi Doamne, să manifeste o atitudine critică față de politica lor beteagă. Jurnaliști, lideri de opinie, scriitori, oameni de cultură, personalități de tot felul au fost murdărite din cap până în picioare de acest opozant de mucava. Mai mult, ”victimele” sale nici n-au încercat măcar să riposteze, deoarece, în acest caz, ar fi trebuit să-l ridice la rangul de oponent de idei. Este însă greu să combați cu idei și argumente niște ofense infecte, care nu conțin nicio doză de material intelectual. Prin urmare, este lăsat slobod și ocolit atunci când e posibil.

De ceva vreme, am intrat și eu în vizorul lui, exact din aceeași perspectivă. Am preferat să nu-i răspund, atât din considerentele enunțate mai sus, dar și pentru faptul că este mai în vârstă decât mine, iar cei șapte ani de acasă mă obligă să manifest acest minim respect, chiar și atunci când sunt atacat la persoană. Excepție face doar această postare și nu pentru că mi-am pierdut răbdarea sau că aș fi dispus să renunț la principiile mele, ci doar pentru a-i explica de ce este atât de liber să se desfășoare. Să nu creadă cumva că toată această lipsă de reacție se datorează imensității sale intelectuale.

De fapt, mesajul e de mai degrabă pentru ceilalți oameni, care privesc dintr-o parte și care înțeleg că ceea ce face acest individ nu e nici deștept, nici util, nici democratic. Dimpotrivă, compromite dreptul la libera exprimare și ridică prostia la rang de virtute. Iar în era internetului, care permite ca orice mizerie să se împrăștie rapid pe arii necuprinse, acest fenomen devine de-a dreptul periculos. Pentru că așa-i împărțită societatea, nu toți au suficient discernământ, încât să poată să aleagă grâul de neghină.

Mă întrebați de ce nu susțin această opoziție? Exact din acest motiv. Pentru că foarte mulți oameni de acolo sunt copia lui Nicolae Josan. Înjură, calomniază, scuipă și agresează și nu pot să explice, nici măcar superficial, ce înseamnă bine și cum se poate obține. Or, convingerea mea este că, dacă vrem schimbare, trebuie, în primul rând, să nu permitem ca astfel de specimene să ajungă la putere.

După aceea, să căutăm oameni educați pe care să-i ajutăm să se afirme. Sper că m-am făcut înțeles.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.