ÎNTRE ”CONSPIRAȚIE” ȘI ”PROGRES”. Poate exista o legătură între Coronavirus și Tehnologia 5G?

Deja de multă vreme, se vorbește despre faptul că omenirea va trece, inevitabil, la inteligența artificială. Există studii științifice pe această temă, articole de opinie, eseistică și beletristică, care încearcă să explice de ce acest proces este inevitabil și cum va schimba el din temelii paradigma economică, socială și politică la nivelul întregii planete.

Este unul dintre argumentele forte ale globaliștilor, prin care încearcă să le închidă gura oponenților, explicându-le că, volens-nolens, lumea va deveni un tot întreg conectat la baza de date globală, iar dependența față de acest sistem va anula de la sine orice fel de autonomie. Mai mult, adepții acestei teorii, care, întâmplător sau nu, sunt și promotori fideli ai neoliberalismului materialist de stânga, afirmă cu certitudine că, foarte curând, cei mai influenți oameni de pe planetă vor fi nu cei cu bani și averi de miliarde, ci acei care vor deține controlul asupra informației. Altfel spus, informația și accesul direct la baza de date globală va reprezenta adevărata valoare și forță, care te va face invincibil și stăpân peste mințile oamenilor și bunurile Pământului.

Nu vreau să intru în detalii despre cum va funcționa viitorul (actual deja, într-o anumită măsură) sistem informațional de influență, dar un exemplu elocvent este modul în care marile motoare de căutare, cum ar fi Google, de exemplu, depistează ușor care este sfera ta de interes și îți livrează, indiferent ce site-uri accesezi, exact ceea ce te poate face atent și vulnerabil, în același timp. Bineînțeles, aici există o corelație strânsă între aceste motoare de căutare, social media și giganții IT în domeniul vânzărilor și PR-ului.

Inteligența artificială este o continuare logică a acestui proces. Calculatoarele din ziua de azi sunt deja într-atât de performante, încât depășesc cu mult capacitățile omului de a procesa informația și de a lua decizii tehnice, în baza unor calcule exacte. În plus, marja de eroare este infinit mai mică. Totuși, cea mai importantă latură care face diferența între om și robot este că roboților li se pot face oricând și concomitent upgrade, adică le pot fi instalate noi aplicații și noi versiuni ale sistemelor de operare, care să le crească performanța. În plus, roboții execută comenzile întocmai, sunt interconectați, respectiv acționează coordonat, lucrează fără orar de muncă prestabilit (deoarece ”obosesc” mult mai greu), și pot fi conectați și deconectați în orice moment.

Omul, indiferent de cât de calificat este, poate ajunge la un nivel superior de performanță într-un timp cu mult mai îndelungat, și asta doar cu condiția că are ambiția să învețe continuu și să se dezvolte. În plus, chiar de devine genial, el rămâne o figură singulară, deoarece este imposibil ca informația pe care o deține să fie ”instalată” automat în capetele celorlalți oameni, responsabili de implementarea în practică a sarcinilor.

Ce înseamnă acest lucru? Că 10, 20, 100 de oameni, care îndeplinesc anumite sarcini, pot fi înlocuiți de unu sau doi roboți, capabili să facă același lucru și chiar mai mult. Prin urmare, au fost deja elaborate liste întregi cu profesii, care, foarte curând, vor dispărea, pur și simplu. Automat, o grămadă de oameni vor rămâne fără un loc de muncă și vor deveni o masă ”inutilă”, care nu va face altceva decât să consume și să fie o povară pe umerii statelor. Simplu. Complicat este însă ce facem cu acești oameni, îi întreținem sau scăpăm de ei cumva. Cum? Depinde de nivelul de moralitate al celor care guvernează… lumea.

Acum să revenim la cei mai influenți oameni ai planetei (amintesc că ei sunt nu cei care dețin averi materiale, ci acei ce posedă baza de date cu toată informația centralizată). Teoretic, pentru a obține putere absolută, ei au nevoie ca acest proces să fie accelerat. Logic, pentru că ei rămân oricum oameni, prin urmare, îmbătrânesc și mor, respectiv, ar fi ”păcat”, în principiu, să nu profite de această putere, mai ales că sunt atât de aproape (în ce mod și la ce le-ar servi, deja e o întrebare la care fiecare poate răspunde cum crede). În fond, tehnologia există deja, rămâne doar de creat infrastructura, care să asigure circulația rapidă a informației pe întreg mapamondul și funcționarea neîntreruptă a sistemului global de comunicații. Exact, rețeaua 5G.  

Oricât de straniu le-ar părea unora, de internet de mare viteză avem nevoie nu noi, oamenii simpli, ci ei, cei puternici și influenți, deoarece ei acumulează, triază și redistribuie informația, iar pentru asta le trebuie semnal ca lumea, nemaivorbind de acoperire. Iată de ce, astăzi se lucrează ca orice dispozitiv capabil să recepționeze și să emită unde electromagnetice să fie conectat la rețea. Evident, aici vorbim despre sateliții lansați de enigmaticul Elon Musk pe orbita de jos a Pământului, antenele 5G care se instalează în acest moment în toate țările lumii, stâlpii de iluminat inteligent de pe străzile marilor orașe și multe alte tipuri de emițătoare, mai mari sau mai mici, care ar urma să fie integrate în sistem. Nu vreau și nici nu pot să mă pronunț despre nocivitatea acestor unde electromagnetice, deoarece sunt prost în fizică, dar cred că asta este totuși o problemă secundară. Deși…, dacă ne amintim că vor exista atâția oameni ”inutili”… Despre controlul asupra populației (inclusiv prin cipizare în masă), iarăși, nu vreau să mă expun, îmi arog acest drept. Este la discreția fiecăruia să caute argumente și contraargumente.

Acum să revenim la altă problemă. Cum să disponibilizezi sute de milioane de oameni și să-i dezactivezi, fără ca ei să opună rezistență? În plus, cum să atragi în acest proces toate țările lumii și încă să le faci să coopereze și să participe nemijlocit la această reorganizare social-economică a lumii? Ce argumente să invoci, astfel încât oamenii să accepte, de bună voie, autoizolarea și autoexcluderea din viața socială și din sfera de luare a deciziilor? Un război mondial? Confuză și imprevizibilă soluție. Efectul poate fi exact invers. Să-i explici populației planetei că acesta este viitorul și n-are rost să se opună? Complicat proces și nedefinit de lung. În plus, ce faci cu ”populiștii”, care apar ca ciupercile după ploaie și sperie lumea cu tot felul de teorii conspiraționiste?

Dar poate o pandemie globală? Hm, de ce nu? Ce poate fi mai convingător decât o ciumă, care amenință întreaga planetă? Dacă îi spui omului că va muri, în caz că va ieși din casă, probabilitatea să te asculte este infinit mai mare. În fața bolii, oamenii sunt gata să facă multe concesii. În plus, guvernelor le este mult mai ușor să-i ”constrângă” pe cei rebeli și să justifice măsurile restrictive. Guvernele, la rândul lor, se vor supune mult mai ușor în fața ”centrului de comandă”, deoarece nu pot măsura dimensiunea riscurilor și se tem să-și asume poziții disidente în situația în care în joc e viața și sănătatea oamenilor. Mai ales când virusul există cu adevărat…

Acum, întrebarea fundamentală: este aceasta o teorie utopică a conspirației sau fricile care derivă de aici au totuși un fundament logic?

Pe de altă parte, cu adevărat, populația planetei crește vertiginos și se vorbește deja cu text deschis despre necesitatea opririi acestui proces, mai mult chiar, despre nevoia de a o reduce forțat, prin intervenție umană centralizată. Este însă oare în măsură omul, fie el și super influent, să decidă cine are dreptul să se bucure de avantajele vieții și cine este în plus? A cui este totuși această planetă, a noastră, a tuturor, sau doar a celor ”aleși”? Și, nu în ultimul rând, cine îi alege?

Dar cu Dumnezeu, Creatorul Cerului și al Pământului și singurul deținător al Adevărului absolut ce facem? Îl substituim?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.