SEPARATIST LA SEPARATIST TRAGE. Numerele transnistrene, testul de fidelitate al actualei guvernări

Dacă eu decid într-o zi că satul meu de baștină este o țară independentă, de exemplu, și îmi fac, să zicem, numere de înmatriculare la mașină cu însemnele noului „stat”, voi putea circula cu ele? Nu. Primul echipaj de patrulare care-mi va ieși în cale mă va trage pe dreapta, îmi va scoate numerele improvizate și îmi va arde o amendă că nu voi fi bucuros.

Aparent, e ceva normal. Există Constituție, există legi și norme, care reglementează clar toate aspectele ce țin de identificare, atât a persoanelor, cât și a bunurilor pe care le au în folosință. Încălcarea lor, cu voie și far’ de voie, implică sancțiuni, evident. Totuși, de 30 de ani, unii concetățeni de-ai noștri se plimbă nestingherit cu mașini cu numere emise de un stat inexistent și nimeni nu le zice / nu le face nimic. Se plimbă cu aceste numere nu doar pe teritoriul separatist, ci pe întreg teritoriul statului și chiar ies cu ele peste hotare.

E normal? Nu e discriminare cumva?

Îmi vor spune unii, probabil, să nu compar „independența” satului meu de baștină cu „independența” Transnistriei. Că problema e veche și complicată, cu implicații geopolitice, armată străină bla, bla, bla. Ok, dacă spuneți… Deși, din punct de vedere legal, nu e nicio diferență.

Dar să revenim la numere. Statul, ca un părinte iubitor, inclusiv al fiului rătăcitor, decide să țină cont de specificul situației și face o concesie. Închide ochii la numerele de înmatriculare improvizate, pornind de la faptul că cetățenii simpli n-au nicio vină, că sunt captivi ai unui regim de ocupație. Și că, dacă s-ar conforma Constituției și legilor țării, ar risca să fie persecutați (așa să fie oare?). În fine, să admitem.

Doar că, între timp, s-a convenit, împreună cu exponenții regimului separatist (chiar dacă sună impropriu) să fie emise niște numere de înmatriculare „neutre” care să-i ferească pe oamenii care „n-au nicio vină” anume de aceste „persecuții”. Iar regimul de ocupație (neconstituțional, care atentează la independența și integritatea teritorială a statului) a acceptat acest „compromis”.

Cu toate acestea, oamenii din acest teritoriu continuă să folosească aceleași numere improvizate emise ilegal. Și nimeni nu-i oprește, nimeni nu-i sancționează. Mai mult decât atât, autoritățile constituționale fac demersuri către țările vecine să le permită acestor oameni să circule și peste hotare (!) cu numerele respective! Culmea e că primesc refuz, dar insistă! Cică de dragul oamenilor simpli „care n-au nicio vină”. Păi există numere „neutre”, convenite și acceptate de ambele părți, de ce nu le folosesc pe alea?!

E normal? Asta nu e discriminare? În acest caz, eu de ce n-am voie?…

Apropo, exponenții regimului separatist, cei care țin în captivitate o parte din cetățenii acestui stat, se plimbă și ei liber pe teritoriul „controlat de autoritățile constituționale”! Și nimeni nu le face nimic, dimpotrivă, le asigură securitatea și îi tratează preferențial, deși, din punct de vedere legal, aceștia cad sub incidența Codului Penal și riscă cele mai aspre sancțiuni prevăzute de acesta…Dar asta-i deja altă discuție, cu mult mai amplă… Pentru început, să ne limităm la numerele de înmatriculare. Ce ziceți?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.