Filat „destabilizează” pacea din interiorul PAS. Adevărata opoziție vine din interior, nu din afară

Apariția de aseară a fostului premier Vlad Filat, la emisiunea lui Gheorghe Gonța, le-a provocat, în mod sigur, insomnie celor de la PAS. Or, e una să te critice Dodon sau Șor, și e cu totul altceva când o face cineva care, cel puțin la nivel teoretic, este pe aceeași lungime de undă cu tine. Mai ales că Filat nu este un „proeuropean” oarecare, ci chiar părintele fondator al mișcării politice care, astăzi, în virtutea circumstanțelor, s-a pomenit în vârful piramidei puterii și a monopolizat așa-numita dreaptă a eșichierului politic.

De altfel, acuzațiile proferate de fostul premier au răsunat ca o sentință extrem de dură și extrem de greu de contestat. Chiar și celor mai indulgenți le-ar fi foarte complicat să-l contrazică, dacă ar fi să se raporteze strict la ceea ce a spus și fără să recurgă la atacuri la persoană. Argumente versus contraargumente, așa cum ar trebui să decurgă o dezbatere, în mod normal. Dar ce contraargumente pot avea foștii discipoli ai lui Filat, în condițiile în care el le-a băgat adânc degetul direct în rană și a arătat exact ceea ce guvernarea încearcă să ascundă, sub tot felul tertipuri, artificii de imagine și fumigene colorate? Or, el nu a făcut altceva decât să spună cu voce tare ceea ce văd toți, dar se tem să recunoască – că regele e gol.

Dincolo de comentariile tăioase referitoare la temele de actualitate, Filat a făcut o afirmație, care ar trebui să le dea serios de gândit celor de la PAS – că, de acum încolo, „va fi mult mai activ pe scena politică”, ceea ce s-ar traduce în felul următor: că are de gând să preia hățurile vechiului PLDM și să încerce o revenire în forță.

Va reuși sau nu e greu de spus în momentul de față, cert este însă un lucru: dacă va menține aceeași retorică, va fi foarte complicat să-l bănuiești de faptul că ar fi încă un „proiect-satelit” al PAS-ului. Mă refer la așa-numitele „partide proeuropene de alternativă”, a căror menire exclusivă este să strângă din urmă voturile care cad din căruța PAS și să le pună la loc, la momentul potrivit, sau, pur și simplu, să le neutralizeze. Altfel spus, așa-numita „opoziție constructivă”, care nu face altceva decât să acopere, cu propriul corp, ambrazurile fortăreței PAS-iste.

Filat nu pare să accepte însă rolul de gunoier sau de mucenic pe altarul „integrării europene”. Nu, cel puțin la prima vedere, scopul lui este să recupereze ceea crede el, pe bună dreptate, că-i aparține de drept – electoratul și infrastructura politică a PLDM, care au ajuns, prin înșelătorie, în barca Maiei Sandu. De aceea, cred că își va folosi la maximum abilitățile de luptător politic profesionist (pe care le are, trebuie să recunoaștem), pentru a-i pune la respect pe „amatorii”, care își arogă astăzi titlul de campion, obținut prin fraudă și trădare.

Prin urmare, se cristalizează prima opoziție reală pentru guvernarea PAS, împotriva căreia nu va mai putea lupta cu armele convenționale, pe care le utilizează astăzi, pentru a para atacurile dinspre partidele aflate pe cealaltă parte a baricadei geopolitice. Aici lupta va fi corp la corp, pe același câmp ideologic, iar forța argumentului va conta enorm. Dar noi știm că actuala putere nu prea mai are argumente.

Care va fi deznodământul acestui război fratricid, nu avem de unde ști, deocamdată. Dar, cel puțin, se anunță a fi interesant. Că mare plictiseală am avut în ultima vreme!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.