Autorităţile de la Kiev au solicitat includerea Ucrainei în planul de acţiuni privind aderarea la NATO

Ucraina solicită Alianţei Nord-Atlantice să fie inclusă în Planul de acţiuni pentru aderarea la acest bloc politico-militar, în cadrul summit-ului NATO de la Bucureşti, din aprilie 2008, informează AP FLUX.

Într-o scrisoare din 15 ianuarie, adresată secretarului general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, semnată de preşedintele Victor Iuşcenko, premierul Iulia Timoşenko şi spicherul Arseni Iaţeniuk, se arată că „Ucraina este ataşată în totalitate valorilor democratice europene şi este gata să se opună, împreună cu NATO şi partenerii săi, ameninţărilor comune ale securităţii”.

Respectiva adresare către secretarul general al NATO a stârnit deja un scandal politic răsunător Ucraina. Partidul Regiunilor, de opoziţie, a declarat că actuala conducere nu respectă prevederile constituţiei, care stipulează că Ucraina este stat neutru, nu aderă la nici un bloc militar şi nu permite desfăşurarea de trupe sau baze militare străine pe teritoriul său. De asemenea, Partidul Regiunilor, Partidul Comunist şi Blocul lui Litvin au condamnat „acţiunile ilegale şi separate” ale puterii de la Kiev şi promit că nu vor permite implicarea forţată a ţării în Alianţa Nord-Atlantică, „fără asigurarea dreptului la opinie al întregului popor”.

Dincolo de disputele vizavi de aderarea la NATO, comentatorii politici remarcă necesitatea de aderare a Ucrainei la respectivul bloc politico-militar, precum şi consecinţele acestei aderări asupra Rusiei. Or, considerându-se parte indispensabilă a Europei, autorităţile de le Kiev conştientizează faptul că dorinţa de aderare la Uniunea Europeană poate fi materializată doar prin intermediul NATO, mai informează AP FLUX.

IOAN STRELCIUC

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.