Tiraspolul cere Rusiei să-i recunoască independenţa

Ministerul de externe al pretinsei republicii moldoveneşti nistrene a transmis, la finele săptămânii trecute, o scrisoare oficială adresată autorităţilor Federaţiei Ruse, prin care cere Moscovei să recunoască independenţa Transnistriei, informează AP FLUX.

„Recunoaşterea independenţei regiunii transnistrene va asigura nu doar apărarea drepturilor conaţionalilor ruşi, ci şi va consolida securitatea Federaţiei Ruse însăşi”, se spune în scrisoarea reprezentanţilor de la Tiraspol.

În opinia Tiraspolului, în cazul în care va fi recunoscută, Transnistria va reprezenta singura verigă care nu va permite Occidentului să „închidă lanţul” în jurul Rusiei şi că astfel, Moscova va putea intensifica prezenţa economică şi militară în regiune. În acest sens, autorii scrisorii au amintit că Ucraina şi-a anunţat deja intenţia de a adera la NATO, România este deja membru al Alianţei, iar statutul de neutralitate al Republicii Moldova „are un caracter instabil”.

De asemenea, autorităţile de la Tiraspol sunt de părere că, dacă în cazul Kosovo, recunoaşterea acestei regiuni ar provoca destabilizări în întreaga Europă, în cazul Transnistriei o eventuală recunoaştere ar contribui dimpotrivă la soluţionarea unui conflict, aflat la frontierele Uniunii Europene, lucru care „ar asigura în perspectivă stabilitatea în regiune”. „În acest context, recunoaşterea independenţei Transnistriei este favorabilă atât Uniunii Europene cât şi Federaţiei Ruse”, se mai arată în scrisoare, citată de AP FLUX.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.