Oraşele româneşti Iaşi şi Chişinău s-au înfrăţit oficial

În cadrul unei ceremonii festive, desfăşurate joi în sala Palatului Roznovanu, sediu al Primăriei municipiului Iaşi, primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă şi Gheorghe Nichita, edil al Iaşilor, au semnat actul de înfrăţire al celor două localităţi, informează AP FLUX.

Reamintim că proiectul de înfrăţire al Iaşilor şi Chişinăului a fost promovat insistent, timp de peste doi ani de zile, de către consilierii creştin-democraţi din Consiliul Municipal Chişinău şi abia recent, forurile deliberative ale respectivelor oraşe au luat o decizie oficială în acest sens. Precizăm, totodată, că în semn de recunoştinţă faţă de poziţia lor principială în problema sus-numită, creştin-democraţii Alexandru Corduneanu, Ion Gabura, Ion Varta şi Iurie Roşca au primit, din partea adminisrtaţiei ieşene, în cadrul unei ceremonii speciale, la care a asistat şi preşedintele României, Traian Băsescu, premii de excelenţă „pentru contribuţia esenţială la procesul de înfrăţire între municipiile Iaşi şi Chişinău”.

La ceremonia de semnare a actelor privind înfrăţirea dintre Iaşi şi Chişinău au luat parte zeci de invitaţi speciali de pe ambele maluri ale Prutului. Deşi, cu doar câteva ore înainte de festivitate, participarea primarului de Chişinău, Dorin Chirtoacă, era incertă din cauza unui accident inopinat, în cele din urmă, edilul capitalei moldoveneşti şi-a făcut apariţia în capitala culturală a României. Deoarece momentul a fost considerat unul simptomatic pentru comunitatea românească în ansamblu, organizatorii evenimentului au făcut un schimb simbolic de însemne oficiale ale celor două localităţi şi, alternativ, au purtat drapelul românesc. „Este o zi cu totul şi cu totul specială. Pentru noi este un de excepţie, ne-a hărăzit Dumnezeu să trăim cel de-al 600-lea an de la atestarea documentară a oraşului Iaşi, acest oraş care are vocaţia unirii, acest oraş al culturii, acest oraş al spiritualităţii care înseamnă enorm de mult pentru România şi poate să însemne mult pentru Europa. Am gândit demult acest moment al înfrăţirii cu municipiul Chişinău.

Şi din cealaltă parte s-a procedat la fel. Mă bucur că eforturile comune se împlinesc într-o zi în care Dumnezeu ne arată răsplata pentru acest popor. Sper să fie un moment de referinţă pentru cei care au diferite responsabilităţi, dar şi pentru cei care intenţionează să le asume”, a declarat Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iaşi.

La rândul său, primarul de Chisinau a adresat un apel la colaborare între cele două comunităţi. „Considerăm că înfrăţirea a fost, este şi va fi una permanentă, iar astăzi aducem şi un document oficial în acest sens. Am avut podurile de flori, acum dorim să fie punţi europene. Sper ca această înfrăţire să fie realizată astfel încât între noi să se infiltreze o legătură şi mai strânsă. Acum 14 ani am venit la Iaşi pentru a acumula cunoştinţe. Acum sunt din nou la Iaşi, dar pentru a acumula mai multă experienţă şi a întări legăturile dintre Iaşi şi Chişinău”, a specificat Dorin Chirtoacă.

În cadrul aceleiaşi ceremonii, Gheorghe Nichita i-a oferit lui Dorin Chirtoacă un cadou simbolic, fiind vorba despre 8 volume ale cărţii „Documente privitoare la istoria oraşului Iaşi (1408-1790)”, semnată de prof. dr. Ioan Caproşu de la Facultatea de Istorie a Universităţii Al. I Cuza, cheia oraşului Iaşi, stema de la 1859 şi un tablou cu Palatul Culturii.

În acelaşi timp, primarul Chirtoacă i-a dăruit omologului săi ieşean o enciclopedie şi un album al Chişinăului, ediţia completă a operei lui Eminescu, o icoană a lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi un pumn de ţărână moldovenească, mai informează AP FLUX.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.