Rusia este gata să garanteze restabilirea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în schimbul refuzului acesteia din urmă de a adera la NATO, informează AP FLUX.
În cadrul unui interviu acordat publicaţiei ruse „Kommersant”, preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a declarat că documentele necesare în acest sens ar putea fi semnate în cel mai apropiat timp. „Relaţiile pe care le avem în momentul de faţă cu Rusia constituie fundamentul de bază pentru ca eu să-mi exprim optimismul (în problema transnistreană) pe care deja nu-l mai pot ascunde”, a subliniat Vladimir Voronin.
De asemenea, el a dezminţit informaţiile, potrivit cărora ar exista nişte planuri secrete de reglementare a diferendului transnistrean. „Într-adevăr, nu există negocieri secrete (cu Moscova). Problema va fi soluţionată pe baza legii cu privire la statutul Transnistriei, elaborată în iulie 2005… Pe baza legii cu privire la principii, a fost elaborat proiectul legii despre statutul propriu-zis, unde totul este stabilit: ce drepturi, ce îndatoriri, ce fel de formă de guvernare va fi introdusă în Transnistria după reunificarea Moldovei într-un stat unitar, aşa cum a fost anterior. Pentru aplicarea cu succes a acestei legi a fost aprobat mecanismul de garanţii, care prevede că ambele părţi – Chişinău şi Tiraspol – se angajează să îndeplinească şi prevederile acestei legi, şi „carta drumurilor” care a fost anexată… Acestea sunt cele trei documente de bază pe care le includem în pachetul de reglementare”, precizat Voronin.
În prezent, potrivit preşedintelui Republici Moldova, este în stadiu de elaborare proiectul unei declaraţii cu privire la integrarea europeană a Republicii Moldova. În opinia lui Voronin, proiectul, „care place şi Moscovei”, nu va împiedica acest proces (de reglementare a diferendului Transnistrean). „Nimeni nu pune problema ca integrarea europeană să decurgă neapărat prin NATO. Noi colaborăm cu alianţa în cadrul programelor ce nu presupun aderarea la această structură”, a explicat Vladimir Voronin.
Referindu-se la negocierile cu liderii transnistreni, Voronin a menţionat că, în cazul în care se va pune problema reunificării ţării în conformitate cu normele internaţionale, „sunt gata să mă aşez la masa de tratative cu oricine”. „Ambiţiile mele personale nu trebuie să domine interesele naţionale, şi ele nu vor domina. Voi purta negocieri şi voi semna documentele necesare. Dar asta trebuie să fie decizia finală. Eu nu mai pot continua să merg pe calea pe care am mers până acum”, a subliniat preşedintele moldovean.
„Kommersant” precizează că, după reglementarea diferendului transnistrean, potrivit intenţiilor autorităţilor de la Chişinău, Moldova va rămâne un stat unitar cu două formaţiuni autonome – Gagauz-Yeri şi Transnistria. Transnistria îşi va păstra totul – şi drapelul, şi stema, şi limbile oficiale (moldoveneasca, rusa şi ucraineana), mai informează AP FLUX.
Rusia este gata să garanteze restabilirea integrităţii teritoriale a Republicii Moldova
ApreciazăApreciază