Filat, acuzat de legături cu KGB-ul sovietic

Preşedintele Asociaţiei „Pro Europa” de la Chişinău, Boris Asarov, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vladimir Filat, ar fi fost agent KGB şi trimis în România sub acoperirea de student la Universitatea „Al. I Cuza” din Iaşi.

„Trebuie să menţionăm că numitul Vladimir Filat şi-a satisfăcut serviciul militar, în perioada dintre 8.05.1987 – 15.08.1989, la Sevastopol, în cadrul trupelor de grăniceri ale KGB-ului sovietic. După expirarea termenului de satisfacere a serviciului militar, Filat a efectuat un curs de instruire în şcoala specială a KGB din Galiţino, situată în regiunea Moscova.

După absolvirea şcolii KGB din Galiţino şi susţinerea cu brio a unor examene riguroase şi a unor teste psihologice, Vladimir Filat a fost inclus în rândurile aşa-numitei „agenturi secrete” a KGB, iar în toamna anului 1990 a fost trimis în misiune în România, unde a fost plasat în rândurile studenţilor basarabeni din Iaşi şi, în acelaşi timp, pus să desfăşoare o amplă activitate economică. Totodată, în prezent, Vladimir Filat se află sub controlul total al ex-rezidentului Serviciului Federal de Securitate al Rusiei în România, Valeriu Pasat, ex-agent KGB, pregătit, ca şi Filat, pentru o amplă activitate sub acoperire în ţara vecină”, a specificat Asarov.

În acelaşi timp, potrivit preşedintelui Pro-Europa, nu poate fi trecută cu vederea nici activitatea unuia dintre „locotenenţii lui Filat”, Mihai Godea, care „cutreieră Republica Moldova şi cumpără efectiv liderii locali ai mai multor partide politice, propunându-le sume cuprinse între 10 şi 20 mii de dolari americani”. „E de remarcat, de asemenea, faptul că Mihai Godea conduce centrul Contact din Chişinău, care se ocupă de repartizarea fondurilor pentru organizaţiile neguvernamentale din Republica Moldova. În calitatea sa de şef al centrului Contact, Godea a repartizat fonduri substanţiale pentru mai multe organizaţii neguvernamentale din Transnistria, structuri ilegale, care nu sunt înregistrate la Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova şi care se află sub controlul aşa-zisului minister al Securităţii de la Tiraspol”, a spus Boris Asarov.

În context, el a mai precizat că Asociaţia Pro-Europa deţine mai multe informaţii, potrivit cărora, banii gestionaţi de Mihai Godea prin intermediul centrului Contact ajung şi în bugetul lui Vladimir Filat şi al partidului pe care acesta îl conduce. „Din acest motiv, Asociaţia Pro-Europa se adresează Procuraturii Generale a Republicii Moldova şi Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei cu rugămintea de a investiga cazurile de corupţie şi gestionare a finanţelor externe de către Partidul Liberal-Democrat condus de Vladimir Filat şi de către centrul Contact”, a conchis Asarov, citat de AP FLUX.

Sursa: www.apflux.md

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.